Hellboy zasahuje popáté – Červ dobyvatel

Hellboy zasahuje popáté – Červ dobyvatel

Tisk

Hellboy5 200Páté komiksové vystoupení největšího paranormálního vyšetřovatele na světě, obrovského tvora s koženým kabátem, upilovanými rohy a s kapsami nacpanými amulety, „čestného člověka“ (lidský status mu byl úředně přiznán Kongresem Spojených států amerických), anděla apokalypsy, Anung un Ramy, zkrátka týpka u nás známého jako Hellboy. Červa dobyvatele nám ve druhém vydání s pevným obalem přináší Comics Centrum. A že se je na co těšit!

Mike Mignola (* 1960) je americký kreslíř a scenárista, který svou kariéru začal v roce 1980 ilustrovanými spoty pro Comic Reader. V roce 1983 nastoupil do Marvelu, kde působil hlavně jako inkér sérií Daredevil a The Incredible Hulk a následně v roce 1987 přešel do nakladatelství DC Comics už jako kreslíř a obálkář především Batmanovských titulů. Díru do komiksového světa však udělal pod hlavičkou Dark Horse Comics svými autorskými sériemi o Hellboyovi a Ú.P.V.O. .

Po několika letech jsme se dočkali druhého vydání geniálního příběhu o Hellboyovi, Červ dobyvatel . Za tím stojí pečlivá práce celé řady lidí, ačkoliv nejvíce se do paměti v souvislosti s tímhle pekelníkem dostává překladatel Jan Kantůrek. A to samozřejmě zaslouženě! Nemohu také nesouhlasit s úvodem Guillermo del tora, který vyzdvihuje Mikea Mignolu do nebes. Opravdu se jedná o génia, který dokázal vytvořit něco jedinečného a komplexního. V tomto díle to platí obzvlášť. A to díky kombinaci historie s nacisty, provázanosti děje i rychlým střetem událostí. Autor jde však ještě dál a nabízí nám filozofické vložky ve formě existenciálních krizí jednotlivých postav. Báseň Červ dobyvatel z povídky Ligeia od Edgara Allana Poea, zde v překladu Josefa Hiršala, se line celým příběhem a jen umocňuje ponurou atmosféru.

Hellboy5 ukazka

Již od první kapitoly, kdy se podíváme do nacistické minulosti, jsem příběh přímo hltala a užité barvy, ze kterých zebe v kostech, mě pohltily. Z válečného období jsme skočily o 61 let později do Rakouska, na hrad Hunte. Už jen samotné scenérie působí zlověstně. Tento díl mnohé objasňuje – mimo jiné se podíváme na zoubek i okamžiku, kdy na tento svět přišel sám Hellboy. Kapitola třetí přináší akci a ještě jednou akci a konečně se dočkáváme i avizovaného červa, pro kterého platí, že s jídlem roste chuť. Závěrečná kapitola ukazuje, že některé ideje, ač sebebláznivější, přežívají dál. Samotné ukončení je uspokojující a správné. Epilog navnazuje na další příhody Hellboye. A samozřejmě nechybí ani Skicář, který ukazuje myšlenkové mapy autora.

Červ dobyvatel dalece předčil má už tak velká očekávání a přinesl vše, co mám na Mignolovi ráda a doplnil řadu mezer z předchozích dílů. Provázanost jednotlivých příběhů opět ukázala, jak pečlivě autor pracuje a že jeho svět jen tak nepřestane překvapovat. Vřele doporučuji všem příznivcům rudého obra i vynikajícího autora!

Hellboy5 obalka

Název: Hellboy 5 – Červ dobyvatel
Scénář a kresba: Mike Mignola
Obálka: Mike Mignola, Dave Stewart
Překlad: Jan Kantůrek
Žánr: komiks, 5. díl série Hellboy
Název originálu: Hellboy #05: Conqueror Worm
Vydavatel originálu: Dark Horse Comics, 2002
Nakladatelství: Comics Centrum
Rok vydání: 2018, vázané
Počet stran: 160
Hodnocení: 100 %

Odkaz na web: http://www.comicscentrum.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Celé znova „Chceme si Pošembeří tour užít, a pobavit lidi a vlastně i sebe!“

Cele znova 200Regionu Pošembeří v dubnu až květnu bude žít akcí s názvem Pošembeří tour, jejíž tváří se stala skupina Celé znova. My jsme toho využili a pořádně jsme vyzpovídali Stanislava Potměšila. Ten nám prozradil více o životě na vesnici (pohoda na v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Závisláci na diářích a milovníci Paula Coelha, pozor!

coelho odvaha 200Knižní klub v těchto dnech vydal další diář Paula Coelha tentokrát zaměřený na Odvahu. Není pochyb o tom, že jej musejí mít milovníci tohoto brazilského spisovatele, ale jistě ním nepohrdnou ani ostatní.


Literatura

Fimbul - když dva potřebují změnu a klídek na chalupě nahradí drama

fimbul perexHKnížka Fimbul od nakladatelství JaS je menšího formátu a má na první pohled zajímavě řešené balení. Průsvitná obálka mě nadchla okamžitě už na omak. A vyzývala mě, ať ji neodložím.

 

...

Divadlo

Koně se také střílejí – zlínské divadlo představí taneční maraton na život a na smrt

Kone se take strileji Plakat 200Šest hereckých párů tančících na jevišti Velkého sálu za doprovodu živé kapely. Nekonečný taneční maraton, při kterém by člověk vypustil duši. Ale právě tento tanec možná pomůže přežít čas hospodářské krize. ...

Film

Toy Story 3 poučí malé i velké

toy-story-3-200Toy Story 3: Příběh hraček (2010) je na první pohled zábavná oddechová komedie pro děti, ale nejde v ní jen o to. Dobře vychytaný scénář a zápletka, která místy připomíná spíš drama, dokáže poučit nejen malé dítě, ale i leckterého dospělého.

...