Velká kniha vtipu Petra Urbana

Velká kniha vtipu Petra Urbana

Tisk

urban 200Velká kniha vtipu, kterou vydalo nakladatelství Grada Publishong, přináší průřez tvorbou Petra Urbana, který je známý především jako populární český kreslíř a ilustrátor. Z jeho pera před třiceti lety vzešla známá postavička Rudy Pivrnce, která zosobňuje se svérázným humorem a s dostatečnou mírou nadsázky nejrůznější lidské vlastnosti i neřesti a prožívá neskutečné příběhy.

 

 


Ruda Pivrnec oslovuje všechny sociální vrstvy čtenářů a stává se tak symbolem české povahy. Je prostě jedním z nás a nebojí se přiznat své dobré, ale i ty horší vlastnosti; i proto je sympatický a uvěřitelný.
Kniha přináší výběr téměř 500 vtipů ze všech etap tvůrčího období Petra Urbana.


Petr Urban a jeho Pivrnec
Petr Urban je známý český kreslíř a ilustrátor, autor oblíbené postavičky Rudy Pivrnce. Urbanovy kreslené vtipy rozličných témat se objevily už ve čtyřicítce knih, v kalendářích i na stránkách novin a časopisů.
V posledních několika letech se autor zabývá vytvářením vtipů na konkrétní politickou situaci. Dlouhodobě spolupracuje s časopisy, zaměřenými na volnočasové aktivity. 
Věnuje se i ilustraci děl jiných autorů; velkou životní nabídkou a současně výzvou se staly ilustrace světové klasiky, románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka. Petr Urban je autorem, kterého celoživotně provází nejen kreslení, ale i sport.
Není bez zajímavosti, že populární Ruda Pivrnec má i svou hospůdku v Praze na Starém Městě.

urban obalka


256 stran, 500 ilustrací, vázané, vydala Grada Publishing 2016, www.grada.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem na to, že i s harfou se dají dělat šílené věci, říká Michal Matejčík

michal matejcik perexVídeň, Hamburg, Berlín, Sapporo, New York... To jsou alespoň některá z měst, kde koncertoval slovenský harfista Michal Matejčík. Respekt mu zajistily precizní hra a originální úpravy skladeb různých stylů, což vyvrcholil...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Obrazy i atmosféra kroměřížské vernisáže malířky Rosany de Montfort nadchly návštěvníky

rosana 200Už od pátku 5. srpna může veřejnost obdivovat ve foyer Domu kultury v Kroměříži impozantní dílo malířky Rosany de Montfort. Její velkoformátové obrazy mají myšlenku, krásu a sílu, mají co říct a nutí zamýšlet se. Vernisáž otevřeli kromě umělkyně kromě...


Literatura

Dva podezřelí, stejný příběh, ale jen jeden je vrah

55 100Vzhledem k obrovskému množství vycházejících thrillerů je velice těžké přijít s alespoň trochu originálním námětem. Irskému spisovateli Jamesi Delargymu se to ovšem v jeho debutové knize 55 rozhodně povedlo.

...

Divadlo

Mimefest 2023

mimeVe dnech 20. až 23. září 2023 se uskuteční 12. ročník tradičního festivalu pantomimy, tentokrát s podtitulem Mime & Smile. Zároveň, sté jubileum jednoho z nejvýznamnějších mimů Marcela Marceaua je příležitostí jak ke vzpomínkám na klasiky bílého umění, tak k setkán...

Film

Legendární parta aneb Když zeměkouli ovládneme strachem

legendarni partaDalší americký animovaný film, s málo vtipným názvem Legendární parta, je dílem společnosti UP – DreamWorks. Studio, které stvořilo Shreka a Madagaskar se ...