Nepřehlédněte Nejlepší knihu o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!

Nepřehlédněte Nejlepší knihu o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!

Tisk

fake news 200Téměř souběžně s prezidentskou volbou vydalo nakladatelství CPress velmi důležitou knihu s názvem Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Se čtenáři si autoři pohráli už v tomto názvu, ale jinak jim předložili kvalitní a poučný materiál.

 

 

Kniha vznikla jako vyústění projektu Zvol si info, který vznikl jako projekt mezinárodní soutěže univerzitních týmů bojujících proti nenávisti a extremismu. Cílem Zvol si info byly přednášky o mediální gramotnosti a kritickém myšlení určené pro středoškoláky. Tohoto tématu se však chytla i média a výsledkem je právě tato kniha poskytující základní vhled do této problematiky.

Nejlepší kniha o fake news je rozdělena na 6 kapitol: Čemu čelíme?, Jak dostat dezinformace k lidem, Doba internetová, Manipulace, Proč a jak funguje a Jak se tomu bránit. Na necelých 200 stránkách se tak čtenáři dozví definici tohoto poměrně nového pojmu fake news, ale seznámí se také s dezinformacemi, propagandou a manipulací. Úvod je zaměřen spíše na případy z historie, ale čekají vás i různé známé hoaxy a konspirační teorie. Závěrečné kapitoly pak prozrazují, jak funguje mozek, masovost, sociální bubliny a podobně.

Velmi zajímavá je část věnována manipulaci, která je zaměřena na zdroje, úpravy fotografií a další techniky spojené například na práci s emocemi. Ačkoliv jsem prošla několika předměty, které se dotýkají těchto témat, moc ráda jsem si vše přečetla v této podobě. Člověk by si měl neustále připomínat, jak tyto věci fungují a především přemýšlet, aby se nenechal oklamat.

Kromě obsahu musím pochválit i typografii knihy, jednak poutavou obálku a také celkovou sazbu. Texty jsou rozumně děleny, jsou plné výrazných podnadpisů a stránky jsou plné také názorných obrázků. Obálka je barevná a najdeme na ni nejrůznější útržky různých ilustrovaných fotografií narážející na konspirační teorie (11. září, chemtrails) i zprávy nebo politiky. Je dílem Vojtěcha Woodyho Trojáka a musím říct, že se opravdu povedla.

Skvělý je také styl, jakým je kniha napsána. Už v předmluvě autoři zdůrazňují, že se nejedná o vědeckou publikaci a že se snažili o srozumitelnost a čtivost. Publikace je určena čtenářům od 15 let a věřím, že by s četbou neměli mít žádné problémy a navíc se i občas zasmáli. Za zmínku stojí například název podkapitoly „Konspirační teorie aneb kdo může za naše pos*aný životy“ nebo tato ukázka: „Zatím-co dnes máme Hru o Trůny, milovníci napětí si v minulosti mohly počíst o incestních sňatcích, nejen mezi Habsburky.“

Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! je podle mě velmi zdařilou vlaštovkou knih na toto téma a její přečtení každému velmi doporučuji. Obsah je velmi poučný, navíc podán nenáročnou a opravdu smysluplnou a srozumitelnou formou. Náš trh si zaslouží víc takových knih na důležitá a aktuální témata.

 fake news

Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!
Autoři: Miloš Gregor, Petra Vejvodová, Zvol si info
Žánr: naučná literatura, politika
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2018
Počet stran: 144
Hodnocení: 95 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/40010211/nejlepsi-kniha-o-fake-news/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor - Henrich Šiška

heno 200Rozhovor - Henrich Šiška alias Heňo
„Nejsou všechny věci jenom tak, jak vypadají.“

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Encyklopedie stíhaček a jiných plavidel pro opravdové nadšence do Hvězdných válek

star wars encyklopedie 200V nakladatelství CPress vyšla další kniha určená fanouškům fenoménu Hvězdných válek – Star Wars. Například po Atlasu bytostí a tvorů je tu Encyklopedie stíhaček a jiných plavidel.


Literatura

Probuzení do duchovního světa

Poznani perexChcete-li se dozvědět smysluplný a kvalitní základ o snad první duchovní cestě člověka – něco o šamanské cestě přímého poznání, je tato kniha tou pravou. Přehledně a čtivě tu podává pravdivý obraz o šamanství...

Divadlo

RockOpera Praha natáčí videoklip s Evou Urbanovou a Kamilem Střihavkou

rop eva kamil 200Spojení RockOpery Praha a Evy Urbanové dostane nové obrysy. Holešovické divadlo totiž chystá nový videoklip k očekávané premiéře opery Trója, v níž se operní pěvkyně chopí role bohyně lovu Artemis. Klip vznikne ke skladbě Přísahej a t...

Film

Zvonilka: Tajemství křídel aneb když sesterská láska vítězí

zvonilka tajemstvi kridel disneyDo našich kin přichází po letní smršti animovaných filmů (Rebelka, Norman a duchové, Hotel Transylvánia) další animák, tentokrát se jedná o fantastický příběh o motýlích vílách Zvonilce a Modrovločce, s málo však nápad...