Příliš neviditelná architektura v Litomyšli

Příliš neviditelná architektura v Litomyšli

Tisk

perska vez neviditelna architekturaJeště do 2. prosince tohoto roku máte možnost zhlédnout výstavu současného architekta Zdeňka Fránka Příliš Neviditelná architektura. Probíhá v renesančním Domě U Rytířů na Smetanově náměstí v Litomyšli a její nedílnou součástí je před vchodem do galerie umístěná neviditelná Perská věž.

 

Historicky cenný Dům U Rytířů byl postaven v polovině 16. století a patří mezi klenoty renesanční městské architektury v Čechách. Kamenná fasáda domu je zdobená dobovým sgrafity. Po stranách okna, nacházejícího se uprostřed budovy, jsou umístěni dva rytíři. Název Dům U Rytířů se ale váže především k povídce Aloise Jiráska nazvané U rytířů. Kromě nich zdobí fasádu ještě student, kupec, mořská panna, lev nebo jednorožec. V posledních letech zde Galerie Litomyšl pořádá krátkodobé výstavy výtvarného umění.

perska vez neviditelna architektura

Výstava architekta Zdeňka Fránka, autora Nového kostela v Litomyšli, navazuje na jeho kontroverzní neviditelnou Perskou věž umístěnou před Domem U Rytířů na Smetanově náměstí. Výstava byla zahájen 30. září, Perská věž byla zpřístupněna v polovině června, v době začátku Festivalu Smetanova Litomyšl. Na vaše zhlédnutí tu čekají snímky a nákresy pozoruhodné věže. Hodí se ultramoderní umění do historického centra starobylé Litomyšle? Přijeďte se podívat, vyšlápněte si na neviditelnou věž, ve které jsou umístněné dřevěné schůdky, podobné těm na rozhlednu a udělejte si názor sami.

alt

Zdeněk Fránek se narodil 26. srpna 1961 v Boskovicích a vystudoval Fakultu architektury v Brně. V roce 1989 si založil vlastní ateliér. V letech 1994 až 1996 externě přednášel na architektuře Vysokého učení technického v Brně. Od roku 2012 je děkanem Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

perska vez neviditelna architektura

Výstava Příliš neviditelná architektura
2. říjen 2012 - 2. prosinec 2012, Dům U Rytířů, Litomyšl
Pořadatel: Městská galerie v Litomyšli
Otvírací doba: Út-Ne: 10:00-12:00 a 13:00-17:00 hodin
Vstupné: 20 Kč dospělí, 10 Kč studenti a důchodci

perska vez neviditelna architektura pozvanka

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je třeba věřit, že události plynou tak, jak mají, říká herec Jiří Bartoň

barton perDesítky postav má na svém kontě herec Jiří Bartoň, který si zahrál jak v kamenných divadlech, tak na alternativních scénách. Přitom je zajímavé, že se uplatnil nejen v činoherních, ale třeba ve vyloženě muzikálových rolích a že má ve svém r...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Premeny – Odraz duše

Vernisaz perexTrenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a autorka Stanislava Habšudová otvorili 11. júla výstavu pod názvom Moje cesty premeny


Literatura

Anita Blakeová popatnácté – Harlekýn

Harlekyn perexHarlekýn, to slovo se svůdně převaluje po jazyku a přímo evokuje cosi neuchopitelného, až erotického. A přece, název této knihy má mnohem blíž k násilí, než erotice. Nevěříte? Čtěte směle dál!

Divadlo

Mamma Mia! Další vítězství Heleny Vondráčkové na muzikálové scéně

helena perex1Prozatím poslední muzikálovou rolí Heleny Vondráčkové je Donna v muzikálu Mamma Mia!, který se v Kongresovém centru Praha hraje bezmála rok. Přitom popová diva do něj vstoupila až v sobotu 21. listopadu, co...

Film

Godzilla zasahuje

godzilla perexPravěký veleještěr pojmenovaný Godzilla se v japonských kinech poprvé objevil přesně před šedesáti léty (film v tuzemské distribuci nazvaný Probuzená zkáza mohli čeští diváci spatřit až o tři...