Muzeum českého kubismu v jedinečném Domě U Černé Matky Boží

Muzeum českého kubismu v jedinečném Domě U Černé Matky Boží

Tisk

Zřizovatelem Muzea českého kubismu je Národní galerie a najdete ho v nejstarším kubistickém domě v Praze nazvaném podle barokní sošky černé Madony - U Černé Matky Boží. Tento dům, vyprojektovaný architektem Josefem Gočárem, byl vystavěn v letech 1911 – 1912 za účelem obchodního domu s luxusním módním zbožím a kavárnou. Jedná se o opravdový unikát, protože se jedná o stavbu v kubistickém slohu, představující tehdejší novodobou architekturu, avšak velmi citlivě začleněněnou do historického centra. Po druhé světové válce zde byly kanceláře, čímž zanikl ojedinělý nedělený prostor. Dům U Černé Matky Boží je také od roku 2012 zapsán na seznamu kulturních památek.

Od roku 2003 se v Domě U Černé Matky Boží nacházejí expozice Muzea českého kubismu, který se výjimečným způsobem projevil v české architektuře, malířství, sochařsví a v užitém umění.  Kolekce z let 1910 – 1914 ve 2. a 3.patře reprezentují malířská díla Emila Filly, Bohumila Kubišty, Vincence Beneše, Josefa Čapka, Antonína Procházky, Václava Špály, Jana Zrzavého, Otakara Nejedlého a Otakara Kubína. Sochařskou tvorbu zastupují plastiky Otto Gutfreunda. Uměleckoprůmyslové museum v Praze zapůjčilo solitérní kusy nábytku, realizovaného podle návrhů architektů Pavla Janáka, Josefa Gočára a Vlastislava Hofmana. Ze stejného zdroje pocházejí  ukázky keramiky, skla a plakátů.

 alt

Barokní soška černé Madony

Kubismus byl v době svého vzniku považován za avantgardní umělecký směr, jehož průkopníky byli Pablo Picasso a Georges Braque. Ti nastínili zcela nové pojetí v malířství a sochařství. Ztvárněný předmět byl rozebrán až na základní geometrické prvky -  krychle (latinsky cubus) . Zároveň se ovšem násobil i umělcův úhel pohledu. Na jediném  plátně tak můžeme vidět malovaný objekt z mnoha úhlů současně.

alt

Dům u Černé Matky Boží

V roce 2005 byla také v Domě U Černé Matky Boží dokončena rekonstrukce kubistické kavárny, kterou doporučuji při návštěvě muzea navštívit. Její atmosféra vás přenese o pěkných pár let zpátky a u šálku kávy si, za poslechu příjemné hudby, můžete vychutnat pohled na dobové textilie a celkové retro vyznění kavárny Grand Café Orient.

alt

Konferenční stolek a čalouněné židle, 1912 - 1914, Pavel Janák

alt

Kubistická kavárna

alt

Podobizna umělcova otce III,1912, Otto Gutfreund

alt

Schodiště v Domě u Černé Matky Boží

altVáza s květinou, 1917, Antonín Procházka


alt

Viki, 1912 - 1913, Otto Gutfreund

alt

Židle, 1913, Josef Gočár

Muzeum českého kubismu
Dům U Černé Matky Boží, Ovocný trh 19, Praha 1
Otevírací doba: Denně mimo pondělí 10 – 18 hod.
Expozici připravila Národní galerie v Praze ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze a Národním muzeem pro Státní fond kultury České republiky.
Autoři projektu: Milan Knížák, Tomáš Vlček

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Tomeš: „S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky.“

tomes200Roman Tomeš je známý divadelní a muzikálový herec a zpěvák. Už za několik dní doprovodí Tomáše Vaňka na jarním tour, kdy tato dvojice slibuje jak hudební zážitek, tak i stand-up. Jak se na koncerty těší a co nám o nich prozradil?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vzpomínky na Olympii – Ekecheiriá

altV roce 2012, kdy se konají Olympijské hry v Londýně, je velmi zajímavým počinem občanského sdružení Symposion projekt, jehož cílem je zdůraznit propojení sportovního soutěžení a kultury tak, jak bylo odnedávna pěstováno v antickém Řecku - um...


Literatura

Vzhůru na Britské dobrodružství

britske-dobrodruzstvi-jamese-martina 200Nakladatelství Slovart vydalo další knihu šéfkuchaře Jamese Martina, který je v České republice známý z TV Paprika, kde ho mohli diváci sledovat, jak cestuje v Citroënu 2. Po jeho francouzs...

Divadlo

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V ...

Film

Babycall (Chůvička) aneb když už realitu od představ nerozeznáme

Babycall22 200V těchto lednových dnech jde do českých kin film „Babycall“, který v norsko-německo-švédské koprodukci natočil režisér Pål Sletaune. Získal za něj řadu ocenění a nominací – ceny Amanda Award, Gérardmer Award...