Kokrhací hodiny – ideální dárek dětem pod stromeček

Kokrhací hodiny – ideální dárek dětem pod stromeček

Tisk

kokrhaci hodiny ivan klimaVěděli jste, že nejpřekládanější autor současnosti, Ivan Klíma, píše také pro děti? Po 47 letech nedávno vyšlo nové vydání knihy Kokrhací hodiny, které doprovodila svými půvabnými ilustracemi dcera autora, Hana Pavlátová.

 

 

Vtipná vyprávění, podporující dětskou fantazii, přenesou malé čtenáře i jejich předčítající rodiče do Pohádska. Že nevíte, kde to je a kdo tam bydlí? Tuto podivuhodnou zemi můžete procestovat spolu s reportérem, který vám bude vyprávět, co všechno se mu v Pohádsku přihodilo. V 22 kapitolách se dozvíte, kde žijí samé klobouky, navštívíte Hrochův Mlýnec nebo hlavní město této pohádkové země.

Tak například ve čtvrté kapitole se dočtete, že v Pohádsku se hodně jezdí na kolech a na koloběžkách, to je sympatické, ne? V lese můžete auta jen postrkávat, aby se neplašila zvěř a nekazil se lesní vzduch. A protože v Pohádsku je zakázáno lhát, kolem silnic tu nevisí reklamy...Z této ukázky vidíte, že na své si při předčítání této knížky přijdou i dospělí.

Neméně zajímavá je v Pohádsku i školní výuka. Žáci zde nosí barevné uniformy a podle barvy každý hned pozná, jak se ten který žák učí. Děti si každé ráno, tedy pokud neprší, vybírají vyučovací předměty a chudinky učitelky matematiky je prosí, aby si je také alespoň jednou za měsíc někdo vybral. Vyučování probíhá od pondělí do středy a je-li slunečné počasí, neučí se pochopitelně vůbec.

V zemi žijí samozřejmě i zvířata. Náš reportér se setkal třeba s chvástavou žábou nebo smutným krokodýlem. A jak to bylo s těmi Kokrhacími hodinami, po nichž se kniha jmenuje? Tak to už si budete muset přečíst sami.

kokrhaci hodiny ivan klima

Ivan Klíma je známý autor, jeho dílo je rozsáhlé a žánrově pestré a zahrnuje prózu, dramata, reportáže, eseje, fejetony i knížky pro děti. V 50. a 60. letech 20. století pracoval jako redaktor a přispěvatel několika časopisů a novin, působil také v nakladatelství Československý spisovatel. Od roku 1970 byl zakázaným autorem, publikovat mohl jen v samizdatu a exilu a živil se dělnickými profesemi. Je také nositelem několika ocenění ‐ Ceny Franze Kafky, Ceny Karla Čapka nebo Litery za literaturu faktu 2010 za knihu Moje šílené století. V nakladatelství Portál mu v roce 2011 vyšla kniha Jak daleko je slunce.

Kokrhací hodiny
Ivan Klíma
Žánr: příběhy pro děti
Vydáno: 2012
Stran: 93
Vydalo nakladatelství: Portál
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: portal.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Horová: „Vyrůstala jsem v rodině se psy…“

horova 200Občas potkáme na ulici pejska v pěkném oděvu, zjistíme, že jde o bezsrsté plemeno, o naháče. Renata Horová má hned dvě takové holky – Tao a Sofii. Jsou to američtí bezsrstí teriéři. Díky nim začala pátrat po historii plemene, které zatím není oficiál...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Láká vás cestování obytnou dodávkou? Pak nepřehlédněte tuto knihu

zivot v dodavce 200V nakladatelství BizBooks vyšla kniha Život v dodávce s podtitulem Náš příběh od Foresta Trenze a Barbory Masaříkové.

...

Literatura

Horor po česku: Čtyři strany mince

ctyri strany mince 200V červnu vyšla u nakladatelství Grada debutová kniha troufám si říct nadějného českého autora Lukáše Záleského Čtyři strany mince. Jedná se o sbírku čtyř povídek, která vzdává poctu Stephenu Kingovi a ne nadarmo nese podtitu...

Divadlo

Pohádka O Človíčkovi akrobatickými kousky pořádně rozvibruje bránici

O clovickovi 200Městské divadlo Zlín razí heslo „děti do divadla patří“, a tak se první letošní premiéra, která se konala 20. ledna 2013, týkala především dětských diváků. Ti měli tu čest spatřit první uvedení pohádky O...

Film

KLIP: Porno převlečené za umění? Ani náhodou!

srbsky film klipOd chvíle, kdy – díky akci pro filmofily ´Fresh Film Fest´ - do naší distribuce vpadl snímek Klip, se ozývá ze všech stran Klip! Klip! Hurá!, anebo Klip! Klip! Fuj! Jak kdo do divácké veřejnosti volá, tak se pak z div...