Povídky pod psa pod psa nejsou!

Povídky pod psa pod psa nejsou!

Tisk

povidky-pod-psa200Dnešní době se říká uspěchaná, turbulentní, toxická, nevyzpytatelná, každý se vymlouváme na čas (i já), pak tu a tam na něco zapomeneme (výmluva je jasná). Možná proto řada chtivých a pravidelných čtenářů se přesunula od čtení k poslechu audioknih nebo k večernímu nicnedělání s hudbou. Jedu v tom taky.

 

Naštěstí vám přijde pod ruku knížka, která zaujme samotným názvem – Povídky pod psa. Napsal je Flanderský bouvier Oskar, tedy naštěkal, narafal a nakňučel Evě Maškové do klávesnice. V tomto okamžiku mého sdělení určitě zbystří pejskaři – těm rozhodně doporučuji knihu otevřít a číst. Každá povídka, které dohromady tvoří jedinečný román z krátkých příběhů, připomene vše důležité, co může páníček se svým psem prožít, zažít a užít si. Ostatně, pejskaři ví svoje.

Nepejskaři by neměli ale zůstat stranou. Sama to se psy neumím a na ulicích je jich na můj vkus příliš, ale tady to neplatí. Během sta stránek jsem se dostala mezi tuto velmi početnou skupinu. Dozvěděla jsem se, jaké to je se psí výchovou, co k ní patří a čeho se vyvarovat, jak zase na druhé straně pes umravňuje a někdy až zotročuje vlastní páníčky, kterak si vytváří svou smečku a koho skutečně poslouchá. Autorka Eva Mašková je prostě pejskař na výtečnou a má vše řádně napozorované. Krásný je celkový sled knihy – z útulku na Hrad – což povídkám dodává další jiskru a touhu ku čtení.

Není jednoduché zachránit psa z útulku, navíc ještě lovce. Je velmi složité, a přitom nádherné, se s ním sžít. Když se stanou parťáky a jeden druhého neopustí, mají vyhráno. Ostatně, to by mělo platit i mezi lidmi. Jestliže se něco nepovede, hned neodsouváme protihráče do útulku či ven z bytu. Oskar a paní Dáša jsou toho vzorným příkladem.

Povídky Evy Maškové jsou vtipné, dobře vypointované, čiší z nich lidství a výtečná čeština. Hraje si s příběhem, dává pozor na každou větu, v níž mazlí všechna slova do správného pořádku. Velmi příjemný styl je umocněn pěknou grafickou úpravou s milými ilustracemi Pavla Beneše. Sumasumárum – knížka pro každého, kdo se chce něco dozvědět, má náladu si číst a nevadí mu občasné kotrmelce v lidsko-psích vztazích.

povidky-pod-psa

Název: Povídky pod psa / Slepičí polévka pro psí duše
Autor: Eva Mašková
Ilustrace: Pavel Beneš
Žánr: povídky
Nakladatelství: Talent Pro ART, s. r. o.
Rok vydání: 2022
Počet stran: 104
Hodnocení: 96 %

Zdroj foto: archiv nakladatelství

Odkaz na web: www.talentproart.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jožo Ráž: „Hrajem hlavne pre seba a pre svojich najbližších.“

jozo razSlovenská skupina Elán nyní jede velké turné s podtitulem „Best of Elán“ a před Vánoci má v plánu komornější unplugged turné „S vámi“. S námi udělal rozhovor Jožo Ráž, který mimo ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jiří Anderle – Láska za lásku

laskazalasku perexBohumil Hrabal řekl:
Vzpomínka je druhá přítomnost.
A někdo jiný řekl:


Literatura

Přísežný meč láká do světa Písně ledu a ohně George R. R. Martina

pm coverNakladatelství Crew nám před Vánocemi servíruje Přísežný meč, uzavřený příběh na motivy světa Hry o trůny; respektive se jedná o popis událostí, které se odehrály sto let před diváky milovaným televizním seriálem a čtenáři adorovanou fantasy ságou. Tent...

Divadlo

Říjnové premiéry v Městských divadlech pražských: temná lovestory a básně v novém světle

MDP 200Na říjen si Městská divadla pražská připravila dvě premiéry. V Komedii uvádí inscenaci 100 nejkrásnějších českých básní, ve které zazní vedle nejznámějších veršů i básně současných autorů. Na scéně Rokoka se představí divadelní adaptace Posedlosti, filmov...

Film

Před dvaceti lety padla první klapka Snowboarďáků. Výročí kultovní komedie oslaví v kině Lucerna

snowboardaci200Legendární komedie Karla Janáka o teenagerech Rendym a Jáchymovi (Vojtěch Kotek a Jiří Mádl), kteří hodlají pokořit zasněžené horské svahy a získat obdiv půvabných dívek, i když na prkně stáli zatím jen v počítačové herně, se vrací na vel...