Tak pravil Zarathustra v novém kabátku

Tak pravil Zarathustra v novém kabátku

Tisk

zarathustra promluvil-big (2)Nakladatelství Dauphin vydalo první část opravdové filozofické klasiky, jakou je Nietzscheho spis známý pod názvem Tak pravil Zarathustra. Tentokrát však v novém moderním překladu, v bilingvní verzi a pod názvem Zarathustra promluvil. Co od tohoto spisku čekat?

V prvé řadě je nutno udělit nakladatelství pochvalu. Je to skvělý nápad a tato knížka může být nejen skvělou pomůckou pro studenty humanitních oborů i samotné filozofie, ale i třeba pro ty, kteří se učí německy. Klasická filozofická díla bychom měli dobře znát, obzvláště takovou pecku, jakou je Nietzsche, bohužel však zneužit nacisty, za což ale tento filozof určitě nemůže. Knížečka tím, že je malá a je jí pouze část, velmi dobře se čte a hodí se klidně do kapsy nebo na cesty. Hodnotit Nietzscheho není potřeba, ale jen upozorňuji na to, že výklad jeho spisu může být různorodý, a proto je paráda, že máte možnost přečíst si německý originál, protože každý zásah překladatele už může zcela posunout původní význam myšlenek filozofa na jinou z mnoha mnohovrstevných rovin.

To, co mě ale zcela překvapilo, je tento způsob překladu. Upřímně řečeno, nevěděla jsem, co si o tom myslet. Čekala jsem klasické dílo, a protože jsem sama klasik, rozčiluje mě už nejen jiný název, ale třeba i doslovný překlad některých slov a spojení, zdrobněliny, hravost v překladu, který je skutečně, dá se říci, moderní. I samotné slovo Selbst, které se běžně v psychologické a filozofické hantýrce ponechává nepřeloženo, překladatelka přeložila. Protože umím německy, mohla jsem porovnávat, avšak ne s původními překlady, protože se přiznám k poklesku – Nietzscheho jsem nikdy předtím nečetla. S o to větší radostí jsem sáhla po této knížce. A nakonec nevím, zda překladatelku pokárat a zkritizovat, co si to dovolila, anebo jí poděkovat.

Každopádně doufám, že jsem ve vás vzbudila zvědavost a knížku si pořídíte a přečtete. Líbilo by se mi, kdyby se nově vydávalo klasických filozofických děl více!

zarathustra promluvil-big

Název: Zarathustra promluvil I.
Autor: Friedrich Nietzsche
Překlad: Ráchel Vránová
Nakladatelství: Dauphin
Rok vydání: 2023
Počet stran: 176

https://www.dauphin.cz/book_978-80-7645-385-2.html#1


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Černobílá fotka má své kouzlo, může obsahovat tajemství i příběh, říká Robert Rohál

robert perexI když nechtěl letos vystavovat, nakonec bude mít od druhé poloviny července fotografickou výstavu v kroměřížské cukrárně Amadeus. Záměrně prý plánoval na tento rok pauzu s tím, že musí vymyslet něco nového. A zatímco přemýšlí o novém proje...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

POKÁNÍ - když láska nedostane šanci

Pokani perexNeuvěřitelně silný příběh o lásce mezi Cecilií a Robbiem, která ani neměla možnost se dál rozvíjet, protože od sebe byli Cecilie a Robbie nedobrovolně rozděleni. Jsme v Anglii v roce 1939. Celý svět čeká jedno z nejtemnějších období – 2.světová...


Literatura

Stoprocentní lahůdkový guláš

200 nesserČíst švédskou detektivku je jako si uvařit guláš s úplně jiným kořením. Získá tak jinou chuť, jinou vůni a chutná znamenitě. Ovšem číst knížku Čtvrtá oběť a přitom vařit nedoporučuji, příběh vonící mořem a deštěm vás k tomu pr...

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Tak trochu temnější pohádkový svět

Zloba perexPřešlo pět let. Zloba (Angelina Jolie), královna černé magie, žije spokojeně na čarovných Blatech společně se svou kmotřenkou Růženkou (Elle Fanning). Když Růženku požádá o ruku princ Filip (Harris Dickinson) ze sousedního království Ulstead, z...