C. D. Payne a jeho Helena

C. D. Payne a jeho Helena

Tisk

dedictvi helena payne 200Americký spisovatel C. D. Payne, otec Nicka Twispa a série Mládí v hajzlu, přišel po knize Neviditelný s dalším poutavým čtením. Jedná se o knihu Dědictví aneb jak Helena ke štěstí přišla.

 

 

 

Dědictví je první kniha, ve které je v popředí něžné pohlaví. Ženy se v ostatních autorových knihách vyskytovaly, ale nikdy ne jako hlavní hrdinky a také nenesly příliš mnoho pozitivních vlastností - jak sám C. D. Payne řekl na loňské návštěvě v České republice: „All women in my books are bitches.“ Zde se vše točí kolem Heleny a my jsme svědky jejího boje se životem a okolním světem. Jedná se o matku tří dospívajících dětí a manželku zatrpklého Harknesse. Co se její povahy týče, není přímo mrchou, ale prototyp nejvzornější a nejsvětější ženy v ní nehledejte. Nicméně i přesto, že nemusíme uznávat každý Helenin krok, je sympatickou hrdinkou, které člověk musí držet palce.

Hlavní děj se rozjíždí poté, co Helena zdědí po své tetě Maddy dům, který ukrývá mnohá tajemství. Je potřeba jej rekonstruovat a především přijít na kloub záhadě autorství poutavých románů, pod kterými je podepsána Glorie Ann Lenoreová... K tomuto motivu přidejte několik mužů, starosti s rodinou a skvělá kniha je na světě!

{ youtube}027tMWt_-oA{/youtube}

Co knize škodí, je její český název. Originál Helen Of Pepper Pike nám pouze prozrazuje, že se bude jednat o nějakou Helenu, kdežto český nám celou dobu říká, co se vlastně stane. Kvůli názvu Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla víme, že Helena získá majetek a díky dědictví se vyhrabe ze všech problémů, které má. Proto jen neustále čekáme a přicházíme tak o moment překvapení.

Román je psán oblíbenou Paynovou formou, a to deníkovými záznamy. Ty výrazně urychlují čtení a také umožňuje na chvíli polevit či si dát pauzu, aniž by se člověk úplně ztratil. Jazyk knihy je hovorový, ale nespisovnost a především obecná čeština zde není tak častá, jako to bylo například u série Mládí v hajzlu. Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla bych doporučila jako nenáročné čtení například na dovolenou nebo k vodě.


dedictvi helena payne
Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla
Autor: C. D. Payne
Překlad: Naďa Funioková
Vydalo: Nakladatelství JOTA, 2013
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: jota.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na ostrově Komodo jsem objevila mladého výtvarníka…

sperk200V minulých dnech mne na jedné módní přehlídce zaujaly šperky. Jistě jsem nebyla sama. Okouzlily mě zvláštním nápadem, zpracováním. Oslovila jsem proto majitelku pražského butiku Details Alenu Zemanovou, která tuto módní přehlídku uspořádala…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Konečně mám koně

Konecne mam kone perexNajít svůj sen nebo se k němu vrátit v pozdějším období života vám může přinést úplně jiný druh užitku, než jaký vám připadal důležitý v mládí. Torresová mluví o tom, že plavání ji naučilo, jak „ovládnout své myšlenky, vráti...


Literatura

Co se dělo předtím, než slečna Peregrinová založila sirotčinec pro podivné děti

Povidky podivnych perex
Pokud  vás svou obrazotvorností omámila Riggsova trilogie Sirotčinec slečny Peregrinové, případně jste se vypravili na filmový přepis (a přispěli tak k celkové návštěvnosti přesahující dvousettisícovou hranici), jist...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie odtajnil program

setkani stretnutie200Ve Zlíně se od 14. do 19. května bude konat 28. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie. Na co se můžete těšit?

 

...

Film

Falešně!

falesne  perexInvestiční bankéř Markus Føns je podezřelý z rozsáhlých investičních podvodů. Není tedy divu, že skončí za mřížemi. Podmínky jsou zde pro něj hrozné, a tak se uchýlí do samovazby ve zvláštním oddělení určeném těm nejopovrhovanějším věz...