Tak trochu jiný příběh o únosu

Tak trochu jiný příběh o únosu

Tisk

mile dite perexDěj této knížky otevírá autonehoda, při níž byla vážně zraněna mladá žena. Tu do nemocnice doprovází její malá dcerka. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by u sebe měly nějaké doklady, které by potvrzovaly jejich totožnost. Protože je nemají, musejí záchranáři věřit tomu, co jim matka říká. Tvrdí, že se jmenuje Lena…

 


Když se o tom dozví Matthias, muž, jehož dcera před čtrnácti lety zmizela, pocítí naději, že by se jeho milovaná Lenička mohla vrátit zpět domů. Proto neváhá a vydává se zraněnou ženu navštívit. Jaké je však jeho zklamání, když se ukáže, že to není jeho dcera, nýbrž nějaká cizí ženská, Jasmin, která si, kdovíproč, identitu jeho dcery přisvojila. Jak je ale možné, že malá Hannah vypadá přesně jako kdysi Lena?


Příběh tří zlomených lidí
Psychologický thriller Milé dítě napsala německá spisovatelka Romy Hausmann. Vypráví v něm příběh tří lidí, které navždy poznamenal únos jedné mladé ženy. Matthias, zlomený otec, dlouhé roky dělal všechno pro to, aby se dozvěděl, co se s jeho dcerou stalo. Toužil po odpovědích. Jak a proč zmizela? Co se s ní nakonec stalo? Žije ještě? Vrátí se někdy domů?


Jasmin, která měla být náhradou za nešťastnou Lenu, se po návratu do svého domova snaží začlenit zpátky do života, ale nedaří se jí to. Nedokáže zapomenout na děsivé zážitky, a navíc má pocit, že už nikdy nebude v bezpečí. Hannah, mimořádně inteligentní dívenka, neznala nic jiného než život v chatě, který se řídil přísnými pravidly. Není divu, že nechápe normální svět. Je smutná, že ji oddělili od bratra, a zároveň zvědavá na to, jak bude vypadat bydlení s dědečkem Matthiasem.


Mnoho úvah a pár zvratů
V ději nenajdete žádnou velkou akci, právě naopak. Soustřeďuje se na úvahy postav a představení jejich vnímání světa i celé situace, ve které se nedobrovolně ocitly. Tyto úvahy jsou většinou zajímavé, ale někdy chaotické a plné nejasného proplétání minulosti a přítomnosti, takže se v nich čtenář může snadno ztratit. Protože se jednotlivé myšlenky opakují, můžou určité části knihy nudit.


Tyhle nezáživné pasáže však bohatě kompenzují vydařené dějové zvraty, které překvapí a ukážou vám, že se mýlíte, když si myslíte, že víte, jak to všechno bylo. Konec šokuje, avšak není přehnaný ani nelogický, a skvěle příběh uzavírá. Závěrečná úvaha je úžasná.


Milé dítě není klasickým příběhem o únosu. Na tohle často využívané téma přináší jiný pohled a ukazuje, jak vypadá život poté. I když se nejedná o strhující čtení, nechybí knize originalita ani propracovaná psychologie postav, takže rozhodně stojí za přečtení.

mile dite

Milé dítě

Autorka: Romy Hausmann
Originální název: Liebes Kind
Překlad: Jana Pecharová
Žánr: psychologický thriller
Vydáno: Kalibr, 2020
Edice: Světový bestseller
Počet stran: 304

Hodnocení: 75%



www.knizniklub.cz/knihy/371987-mile-dite.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Vydru překvapilo, jak dlouho trvalo, než se Michal Hrůza stal tím, čím je dnes

vydra200Petr Vydra (*1972) vystudoval dramaturgii na pražské DAMU. Jako stand-up komik vystupuje v internetových a klubových pořadech Na stojáka a v televizním Comedy clubu. Jeho divadelní hry a adaptace uvádělo Městské divadlo Kladno a Švandovo divadlo. V Dejvick...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když si rocková hvězda odskočí napsat krimi román


chlapec ve stinu 200Carl-Johan Vallgren – rockový hudebník a spisovatel v jednom, je ve Švédsku známým autorem. Ovšem Chlapec ve stínu je jeho prvním krimi románem. I tak se ale může rovnat zavedeným krimi značkám jako je například jeho krajan...


Literatura

Kniha filozofie stojí za to

kniha filozofie 200Nakladatelství Universum již podruhé vydala nádherně zpracovanou Knihu filozofie, která nám přináší všeobecný přehled dějin filozofie a nastiňuje myšlenkové pochody na pozadí dějin.

...

Divadlo

Muzikál Pomáda

Pomada 200

K celosvětovým oslavám 40. výročí premiéry legendárního amerického muzikálu Pomáda na newyorské Broadwayi se připojila i stověžatá Praha a ta...

Film

Léto s Best film fest

altJiž podruhé se uskuteční ve čtyřech vybraných pražských kinech filmová přehlídka toho nejlepšího za posledního půl roku. Nejúspěšnější a divácky nejnavštěvovanější snímky budou na týden opět nasazeny do programů promítání a kdokoliv tak má možnost shlédnout to, c...