Vánoční romance z obchoďáku v režii strážných andělů

Vánoční romance z obchoďáku v režii strážných andělů

Tisk

200filmV polovině listopadu vtrhne na filmová plátna novinka z pera scenáristky a zároveň režisérky filmu Karin Babinské Křídla Vánoc. Po drsné realistické sondě do hlubin duší a světa teenagerů provedené v jejím celovečerním filmovém debutu Pusinky, se tentokrát Karin rozhodla natočit poetickou vánoční romanci, která by měla diváka vytrhnout ze současné pesimistické doby plné deziluzí a dát mu alespoň malou naději, že se stále mohou dít zázraky.

 

 

Tvůrci věří, že film nasazený do kin 14. listopadu v nich vydrží až do Vánoc a zimní příběh o splněných přáních si najde cestu i k divákům, kteří doposud na zázraky moc nevěřili.

film2

Příběh je situován do nákupního centra, kde vrcholí předvánoční shon a kolotoč okolo nakupování dárků. Také zde pracují hlavní protagonisté a čtyři nerozluční přátelé spojení nejen alkoholickými dýchánky pořádanými na střeše obchoďáku Ráďa, Tomáš, Nina a Zajíc. Ráďa pracuje v supermarketu jako manažer prodeje a po nocích si ještě přivydělává jako taxikář. Bydlí totiž v malém bytě s nemalou rodinou, a tak využívá každé příležitosti, kdy může strávit klidné chvíle bez všudypřítomných a hlučících rodinných příslušníků. Čerstvě vystudovaný herec Zajíc marně hledá vhodné divadelní angažmá a chození už na předem projeté filmové castingy ho ještě více deptá. Aby měl alespoň nějaké povolání podobné hraní, pracuje v obchodním centru v kostýmu zajíce či vánočního stromečku a rozdává dětem balonky. Zástupce něžného pohlaví Nina, balička dárků, absolutně rezignovala na Vánoce, vnímá je jako každoroční zlo a stejně to má i s láskou. Vyznává rovnici žádná láska = žádné zklamání a bolest. Poslední ze čtveřice Tomáš pracuje jako optik a jeho zálibou jsou románky s vdanými paničkami. Miluje volnost, kterou mu dává bydlení v obytném přívěsu na pláni nedaleko obchodního centra, kde má také ustájeného svého koně Růženu. Tomášovi se jednoho večera stane spojení alkoholu, ženy a pocitu svobody osudovou záležitostí. Když si poraní ruku a už to vypadá, že vykrvácí a zůstane zavátý ve sněhu, zjeví se mu střapatý Anděl a zachrání ho. Kromě této služby a pískání v uších mu nezapomene vložit do rukou dar. Pokud chcete vědět, jak Tomáš využije daru v prospěch svůj či svých přátel, nezapomeňte jít do kina na film Křídla Vánoc.

film1

Režisérka Karin Babinská a producentka Veronika Schwarczová původně plánovaly projekt Křídla Vánoc jako muzikál. I přesto, že nakonec zvolily jiný žánr, tak ve filmu zazní hudba známých i méně známých skupin pod záštitou Richarda Krajča, který také zkomponoval k filmu scénickou hudbu a nakonec přidal i svůj hit nazpívaný s Tomášem Klusem Cesta. Také si stihnul zahrát titulní roli Tomáše. Společně s Vicou Kerekes (Nina), Jakubem Prachařem (Zajíc) a Davidem Novotným (Ráďa) si natáčení užívali i přes extrémní podmínky, které zima svými teplotami filmařům přinášela. Film založený na věcech nadpřirozených a andělech strážných, byl ovlivňován mystikou shůry už při psaní a natáčení. A co si tedy Karin vymyslela, tak se jí do puntíku vyplnilo. Proto se mohou diváci těšit i na dobře obsazené epizodky kvalitními českými herci jakými jsou Viktor Preiss, Vanda Hybnerová, Stanislav Zindulka, Lenka Vlasáková, Vilma Cibulková, Zdena Hadrbolcová či Milena Steinmasslová.

film

Nový film Karin Babinské je plný vynikající hudby, hereckých výkonů a momentů, při nichž vám běhá mráz po zádech, roníte slzy či se jednoduše dobře bavíte. Občas se ale vyskytnou scény, které celou poetiku naruší a diváka hodí zpátky do reality. Možná je to tím, že film má mnoho rovin a režisérka spoustu nápadů, které se v určitém bodě už dál nerozvíjejí, zakrní a to na škodu filmu. Přes tento fakt, ale musím uznat, že jsou Křídla Vánoc zajímavým počinem, jehož poselství má šanci na úspěch a vysokou návštěvnost.

Název: Křídla Vánoc
Produkce a distribuce: Falcon
Scénář: Karin Babinská
Režie: Karin Babinská
Kamera: Martin Douba
Hudba: Richard Krajčo
Hrají: Richard Krajčo, Vica Kerekes, David Novotný, Jakub Prachař, Vanda Hybnerová, Lenka Vlasáková, Viktor Preiss, Vilma Cibulková, Zdena Hadrbolcová, Stanislav Zindulka, Milena Steinmasslová, Martina Preissová, Magda Reifová
Hodnocení: 75 %

Zdroj foto: www.falcon.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Hubeňáková: „I když si připadáme všichni vybití jak digitálky, humor si nesmíme nechat vzít!“

Zuzana Hubenakova 200Zuzana Hubeňáková je liberecká spisovatelka, která začínala jako blogerka. V roce 2014 zvítězila v prestižní soutěži Blogerka roku a v několika dalších ročnících na ni byla nominována. Do povědomí širší čtenářské obce se do...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Napoleon je dobrý film. Bohužel ale jen dobrý

napoleon200Začnu pozitivně: Napoleon je dobrý film. Bohužel ale JEN dobrý. Od spolupráce renomovaného anglického režiséra Ridleyho Scotta a slavného "oscarového" herce Joaquina Phoenixe jsem čekala dílo výjimečné, nadprůměrné, pamětihodné.

...

Literatura

Tábor polokrevných si osvojí novou partu hrdinů

200filmKdyž Percy Jackson zabrání Kronosovi ovládnout Olymp a nastolit konec světa, všichni bohové i polobohové si konečně oddechnou. Nové Orákulum ale předpoví další záhadné proroctví, které nenechá žádného hrdinu klidným. Probouzí se mocnější a hrůznější zlo,...

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Vendetu? Nebo něco ostřejšího?

200filmGiovanni Manzoni/Fred Blake (Robert De Niro) byl dříve mafiánským bossem velké rodiny. Nyní je ale už starý, chce mít klid i bezpečí, a to jak pro sebe, tak pro ostatní členy své rodiny – svou impulzivní ženu Maggie (Michelle Pfeiffer), překrásnou dce...