Geniální Burian v Galerii u Betlémské kaple

Geniální Burian v Galerii u Betlémské kaple

Tisk

altKdo z nás by neznal ze školních učebnic nebo (nejen) dětských knížek podmanivé ilustrace lidského vývoje, pravěkých zvířat nebo domorodých kmenů. Čitelný rukopis Zdeňka Buriana nikdy neztratí nic ze své krásy. A o tom dobře ví i Galerie u Betlémské kaple, jenž právě vystavuje jeho dílo v 64 obrazech.

 


„To byl malíř našich snů…,“ jsou slova jednoho z návštěvníků výstavy. Burian skutečně uměl namalovat sen, minulost i emoce. Byl neskutečně nadaný, spíše samotářský a oddaný paleontolog. Narodil se 11. února 1905 v Kopřivnici na Moravě a v pouhých 14-ti letech se stal žákem na akademii výtvarných umění v Praze. K tomu mu dopomohl pan učitel Bartoň z „měšťanky“, přesto ale studium nedokončil. Z finanční nouze se vrhl do obchodního boje, kde na vlastní pěst pokoušel uspět se svými ilustracemi a kresbami. První kniha doprovázená jeho obrázky Dobrodružství Davida Balfora vyšla roku 1921 v Ústředním dělnickém knihkupectví a nakladatelství Antonína Svěceného. Tam také našel prvotní útočiště a majiteli nakladatelství poskytl ilustrace ještě k dalším titulům. Pomalu si začal budovat své jméno v uměleckém světě, stal se ilustrátorem v několika časopisech.

alt

Geniální Burian po proslavení získával samé úžasné a perspektivní nabídky. Jeho kresby honosí tituly knih spisovatelů jako Jack London, Daniel Defoa či Karel May. U nás se nejvíce zaryl do paměti díky spolupráci s Jaroslavem Foglarem a Eduardem Štorchem. Ovšem jeho nejvýznamnějším spolupracovníkem byl docent Josef Augusta, se kterým se věnoval ztvárnění doby pravěké a prvopočátkům nejen lidské existence na Zemi. Toto spojení vyústilo v mnoho školních materiálů, zpopularizovalo samotný obor paleontologie a přiblížilo historii lidstvu. Především kresby z tohoto oboru jsou dnes známé po celém světě a dodnes jsou naprosto jedinečné. Možná i díky tomu trochu zůstaly v pozadí ilustrace, které doprovázejí knihy Boženy Němcové Babička, Pohádky a Pohorská vesnice nebo Nerudovi Malostranské povídky.  I přesto, že měl díky svým zájmům v trampování a západní literatuře problémy s komunistickým režimem, dostalo se mu ocenění jako žijícímu. V soutěži Nejkrásnější knihy v roce 1960 byl oceněn. O pět let později vítězství obhájil a navíc mu bylo uděleno čestné uznání. Sedm let před Sametovou revolucí byl jmenován zasloužilým umělcem.

alt

Za svůj život uspořádal okolo 50 výstav, počet jeho děl není přesně znám, ale odhaduje se okolo 14-ti tisíc. Dosud největší Burianova výstava proběhla před sedmi lety v Jízdárně Pražského hradu. Ta současná v Galerii u Betlémské kaple nabízí ke zhlédnutí jeho 64 obrazů tvořených převážně speciální kvašovou technikou. Při prohlížení neuvěřitelných maleb zapomenete na venkovní realitu a pocítíte vůni dětství. „Dík za připomenutí našeho mistra…,“  napsal jeden z návštěvníků do památní knihy v galerii. A ano, je dobře, že je nám připomínán. A ještě lepší je, že byl náš. Kolik českých malířů je známých všude po světě? Náš Zdeněk Burian ano.

Zdeněk Burian ve 64 obrazech
Datum a místo konání: 12. dubna – 11. května 2012 Galerie u Betlémské kaple
Hodnocení: 95%


Zdroj foto: galerieubetlemskekaple.cz, strenberk.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Ondřej Prosický: „Nebaví mě zpracovávat fotografie, nejraději bych byl pořád venku a fotografoval.“

prosicky 200Tentokrát nám k rozhovoru kývl fotograf Ondřej Prosický, jehož fotografie můžete znát například z časopisu Koktejl či Příroda. Jaká zvířata rád fotí, kolik si bere s sebou vybavení a co se děje na jeho workshopech?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zámek Holešov láká na dobrodružství, romantiku a exotiku v podání Zdeňka Buriana

burian-vystava 200Zámek Holešov zahajuje největší výstavu této sezony, výstavu k příležitosti 110. narození Zdeňka Buriana s názvem Z prvohor na Divoký Západ. Co na výstavě najdete a na co se můžete těšit, se dozvíte v následujícím článku.

...

Literatura

Vášeň a přítomnost, skutečná erotická intimita

Vášeň a přítomnostJe to návod na vztah, aby z něj nezmizela intimita a důvěra. Autorka Maci Daye je sexuální terapeutka a v knize vychází ze svých zkušeností, které načerpala při svých populárních workshopech Vášeň a přítomnost.

...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby

altDevátý ročník výjimečné události pro všechny milovníky malých hudebních a divadelních skupin se už blíží. Druhý srpnový víkend v Miroticích bude patřit loutkám, performerům, alternativní hudbě a především příjemné atmosféře. Na co všechno se návšt...

Film

Jiný příběh Sněhurky a sedmi trpaslíků

snehurka jiny pribeh plakat200Novodobé návraty k němému filmu a jeho poetice se zpravidla vyznačují nějakým ozvláštněním, které odůvodňuje užité postupy - zpravidla postřehneme laskavě ironizující náhled, pracující s obvyklými klišé zvolené...