Zakusme Dášeňku ušima

Zakusme Dášeňku ušima

Tisk

dasenka200Psi, nejlepší kamarádi člověka. Známé rčení, které pejskaři milují a ne-pejskaři nehodnotí. Nicméně žít s chlupatým čtyřnohým kamarádem a respektovat jeho zájmy natolik, aby naše nám nebyly upírány, není snadná věc. Pes se musí vychovat. Karel Čapek to zakusil, sepsal a nafotil, a pak vše vydal v jedinečném příběhu o malém foxteriérovi, kterému dal jméno Dášeňka. Vytvořil celý sled příběhů o soužití s malou a pak i větší slečnou. Rozverné fejetony otiskoval v Dětském koutku Lidových novin (1932) a z Dášeňky se velice brzy stal nejoblíbenější pes české literatury.

Psí maminka

Můžeme se ptát, proč tomu tak je a proč dodnes tato knížka čtenáře, a i posluchače, baví. Především je to knížka o mláděti a o psích i lidských maminkách. Čapkova psí maminka Iris se o své psí mimino pečlivě stará, hojně je krmí a hlavně vychovává. Psík se postupně naučí vše podstatné, co musí umět, aby obstál ve velkém světě. Kromě toho také vypráví, jako člověčí maminka, mrněti pohádky před spaním. A ty jsou též důležité, protože osvětlují malé psí slečně, jak to se psy bylo, je a bude.

Karel Čapek si prostě v tomto případě nic nenechal ujít. Jako správný publicista se jal slovem a obrazem mapovat jedno psí dospívání. V té době se taky zamiloval do fotografování, proto má Dášeňka tolik snímků. Ano, dnes by to bylo hned, fotoaparát má každý v mobilu, ale tehdy…

Síla vyprávění

Dášeňka čili Život štěněte, tak jak ji pro děti napsal, nakreslil, fotografoval a zakusil Karel Čapek má v sobě neopakovatelné kouzlo, které rozehrává naše nejněžnější struny. Je to v poetice textu, v bohatosti jazyka, v Čapkově stylu. Právě tyto ctnosti přivedly text k audiovizuálnímu přenosu a z příběhu ku čtení se stal příběh ku poslechu.

Dášeňka se četla na pokračování v rozhlase, našla své místo na LP deskách a dnes máme i CD a mp3 nahrávky. Četl ji nejeden z herců. K těm z nejlepších patří Josef Somr. Svým laskavým a současně přesvědčivým hlasem předkládá posluchači, jak pejsek přišel na svět, rostl a dospěl. Díky němu se ocitnete na zahradě u Čapků, učíte se chodit, rostou vám zuby, začnete běhat, skákat, hrabat a vymyslíte řadu nezbedných věcí. Jednoduše se do psa vtělíte, ani netušíte jak. Josef Somr si s Čapkovými větami hraje, mazlí se se slovíčky a doslova nás svým projevem napíná snad k prasknutí.

dasenka Josef Somr

Poslouchání není legrace

Poslouchat předčítání není vůbec jednoduché. Člověk se musí naučit soustředěně vnímat a nesmí vypnout, protože by nevěděl, jak je to dál. V tom nám Josef Somr zabrání, neboť jeho hlas nás obemkne a ze svých tenat nepustí. Je to krásné pohlazení, je to milé polaskání.

Je pravdou, že klasická díla se čtou špatně, jsme uspěchaní a neumíme se zastavit. Když se zastavíme, nechce se nám vlastně vůbec nic. Celý náš den je o vjemech. Audioknihy nám naštěstí klasickou literaturu představí a připomenou, že život stojí pořád na stejných základech – na radosti, přátelství a hezkých chvílích. Svědčí o tom i Čapkova Dášeňka zprostředkovaná posluchačům Josefem Somrem.

 dasenka

Název: Dášeňka čili Život štěněte
Autor: Josef Čapek
Čte: Josef Somr
Režie: Jitka Škápíková
Žánr: pohádka
Nakladatelství: Jonathan Livingston, s. r. o.
Rok vydání: 2022
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: nakladatelství

Odkaz na web: www.jonathanlivingston.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Na ostrově Komodo jsem objevila mladého výtvarníka…

sperk200V minulých dnech mne na jedné módní přehlídce zaujaly šperky. Jistě jsem nebyla sama. Okouzlily mě zvláštním nápadem, zpracováním. Oslovila jsem proto majitelku pražského butiku Details Alenu Zemanovou, která tuto módní přehlídku uspořádala…

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Příhody telátka potěší malé poplety i rodiče

prihody telatka 200Ve vydavatelství Radioservis vyšla audiokniha Příhody telátka poplety určená pro malé děti, ale určitě pobaví a potěší i dospělé.

...

Literatura

DO POSTÝLKY: Klidný Buddha na dobrou noc

klidny buddha 200Pohádky, které pohladí po duši, u kterých si odpočinete, protože ne vždycky je musíte číst, ale můžete se nechat unášet sametovým hlasem Nadi Konvalinkové. Příběhy vycházející z buddhistické moudrosti jsou cenným klenotem, který tu je pro děti připraven.

...

Divadlo

Premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl s úspěchem Divadelní spolek Kroměříž

nekorekt pravidla200První letošní premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl v pondělí 27. února ve vyprodaném sále Klubu Starý pivovar Divadelní spolek Kroměříž. Komorní inscenace, kterou režíroval Ladislav „Láry“ Kolář na motivy hry Mika Bartletta,...

Film

Děti moje – jednoduchost, která neupoutá!
ImageFilm oceněný Zlatým glóbem vstupuje 19. ledna do kin, ale nepřináší s sebou příliš zajímavou podívanou. Film je natočen podle románu Kaui Hart Hemmings a vypráví o muži, jehož žena umírá a on musí urovnat svůj vztah s dote...