Mimefest 2023

Mimefest 2023

Tisk

mimeVe dnech 20. až 23. září 2023 se uskuteční 12. ročník tradičního festivalu pantomimy, tentokrát s podtitulem Mime & Smile. Zároveň, sté jubileum jednoho z nejvýznamnějších mimů Marcela Marceaua je příležitostí jak ke vzpomínkám na klasiky bílého umění, tak k setkání s tvorbou současné a nastupující generace. Vedle různých forem pantomimy program dále nabídne širokou škálu pohybového divadla, zejména klaunérie a cirkusu. Program tentokrát rozšířil počet představení pro rodinné publikum a mateřské, základní i střední školy. Dva třídenní workshopy pro účastníky festivalu vedou světové legendy Nola Rae a Peter Shub.

Program Mime Festu přináší úsměvnou různorodost pohledů na mimické divadlo, zejména na dialog pantomimy a cirkusu v silném zastoupení klaunérie a černé grotesky. Jedním z hlavních hostů festivalu je věhlasný americký klaun Peter Shub, jenž se ve svém sóle Stand Up and Fall Down vydá všanc nástrahám každodenních situací i divákům. „Letošní festival přiváží dvě věhlasné legendy, jsou jimi Nola Rae a Peter Shub. Jejich hostování považuji za skutečně jedinečnou příležitost k vzácnému setkání. A jsem opravdu rád, že Mime Fest se stane křižovatkou Mistrů a začínajících, mladých umělců. Je to totiž nejen o předávání cenných zkušeností, ale i o motivaci navázat na tradice a rozvíjet současnou pantomimu,“ říká Radim Vizváry, ředitel festivalu Mime Fest a držitel Ceny Thálie pro rok 2016.

Dramaturgie s odkazem na výročí podtrhuje široké generační rozpětí účinkujících, i proto je zahajovacím představením poslední premiérový titul Laterny magiky Národního divadla inspirovaný experimentální povahou zakladatelů multimediálního divadla Krajina těla. Významné je letos zastoupení tuzemských představitelů různých pantomimických škol: legendární klaun a tanečník Josef Kotěšovský, lyrik fyzického mimu Radim Vizváry, z nejmladších pak Matěj Petrák, jenž ve svém sóle Memento Mori provokuje „mrtvolnost“ pantomimy. Miřenka Čechová zde uvede svou scénickou rebelii Baletky a Slovenka Simona Rozložníková upoutá pozornost poeticko-výtvarnou pantomimou To&Jen v galerijní performanci. A na jeviště Divadelního klubu se vrací energický pantomimický battle Open Mime Stage!

Rodinné publikum potěší všestranný artista a fenomenální stojkař Michal Mudrák, který si splnil svůj dlouholetý sen a hraje ve vlastním cirkusovém šapitó nazvaném Cirko Hopley. Jeho kuchařsko-akrobatické sólo Teacrobat je oslavou tradičního i nového cirkusu, a především jemným humorem a virtuózními triky naplněnou hodinkou. „Jsem velmi potěšena, že festival poličskému publiku nabídne novocirkusové představení v unikátním šapitó, které bude stát u městských hradeb. A také, že se podařilo rozšířit programovou nabídku pro všechny stupně škol, a to nejen o představení ale i mimické workshopy na školách,“ doplňuje Petra Jílková, hlavní produkční festivalu a spoluzakladatelka spolku Pontopolis. Tvorbu pro mladé publikum dále zastupují Bratři v tri(c)ku se svou interaktivní „žonglologicky vědeckou“ performancí Kabinet žonglérských kuriozit. FysioART s představením Nina plete slona pozve nejmladší diváky do pohádkové továrny, která na přání plete i modré slony. A divadlo Toy Machine ve svém Cirkusáriu vzdá hold mistrům kočovného loutkářství a přiveze miniaturní cirkusové varieté.

Festival zakončí tradiční gala – Mime Evening. Na slavnostním vyvrcholení festivalu vystoupí hosté s tím nejlepším ze své tvorby ve formě krátkých výstupů.

12. ročník Mime Festu nabízí zájemcům také dva intenzivní workshopy. Jedna ze světově nejproslulejších klaunek Nola Rae přicestuje z Velké Británie a podělí se o své zkušenosti v semináři Klaun mluví beze slov. Také Američan Peter Shub vytěží svůj bohatý profesní život a pozve účastníky do světa klaunů.

Pořadateli festivalu jsou Mime Prague z.s. a Pontopolis z.s. Festival finančně podporují Ministerstvo kultury, Státní fond kultury ČR, Město Polička a Pardubický kraj. Festival se koná ve spolupráci s Tylovým domem a Divadelním klubem v Poličce.

mime

www.mimefest.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav básně nerecituje, on je vypráví

kumpáni perexV lednu 2006 hrál Honza Paulík na jedné vernisáži v kladenském zámku na kytaru, přišel za ním recitátor Václav Fikrle a řekl mu: „Prosím vás, do toho vašeho hraní bych si uměl představit, že bych něco povídal.“ ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Blackbird

200divNárodné divadlo uviedlo 18. októbra v divadle Kolowrat v Prahe hru Blackbird podľa námetu Davida Harrowera. Hlavné postavy si zahrali Jiří Štěpnička ako Raymond a Jana Pidrmanová ako Una a vedľajšiu postavu dievčaťa stvárnila Matylda Blattná.

...

Literatura

Quiche a koláče

QuichePokud jste tuhle pochoutku ještě nikdy neochutnali, nepekli, tak to rozhodně musíte napravit. A jestli si myslíte, že vás to neosloví, tak jedna věc mě při těch úžasných receptech napadla! Všechny ty náplně se dají skvěle použít i...

Divadlo

Divadelní festival v Avignonu

avignon 200Největší, nejproslulejší, nejoblíbenější, nejnavštěvovanější... ještě mnoho dalších nej má divadelní festival  - či spíše festivaly - v Avignonu.

...

Film

Přehlídka La película zpřístupní španělsky mluvené filmy

lapelica plakat200Jako každoročně se také letos - v druhé půli února - mohou zájemci o španělsky mluvené filmy seznámit s tvorbou nejen španělskou, ale také zemí Jižní a Střední Ameriky (samozřejmě s výjimkou Brazílie, kde se mluví portugalsky). Přehlí...