Zářijové novinky na Dramoxu: legendární Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho i švihlá Římská Lukrécie

Zářijové novinky na Dramoxu: legendární Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho i švihlá Římská Lukrécie

Tisk

Podivné odpoledne doktora Zvonka BurkehoOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. Nově nabídku obohatila švihlá barokní opera Římská Lukrécie, legendární groteska z Činoherního klubu Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho i jedno z nejlepších slovenských dramat 20. století Půlnoční mše.

Legendární černá crazykomedie o skorovraždě, buchtách a svatbě Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho z Činoherního klubu baví i po letech. Divácká srdce si dodnes získává originálním humorem, slovními hříčkami a zábavnými scénkami. Kdo jiný by mohl zahrát lépe lidumila, který se málem stane vrahem, než geniální Bolek Polívka! Na scéně ho doprovází hvězdná sestava Ivana Chýlková, Jaromír Dulava, Michal Pavlata a Ondřej Vetchý. Frašku a psychologickou studii v jednom napsal v roce 1965 kmenový autor Činoherního klubu Ladislav Smoček. Od té doby se hraje po celém světě.

Pobaví vás i pořádně švihlá barokní opera na antický námět odehraná pod širým nebem Římská Lukrécie! Poslední dny římského království jsou sečteny a mezi vládci, zlatokopkami a mládeží propukají boje ve znamení intrik a malicherností. V originálním site-specific představení s jedinečnou scénografií muži hrají ženy a naopak a Lukrécie řádí na skateboardu mezi karavany nomádů. Tak to vypadá, když dá hlavy dohromady soubor Tygr v tísni, VILA Štvanice a herecký spolek Geisslers Hofcomoedianten.

Na vážnější notu vás pak naladí slovenské drama Půlnoční mše. Zavede vás do jedné zbožné rodiny u štědrovečerního stolu během slovenského povstání. Situace na frontě je stále nejistější a je víc a víc zřejmé, že se někdo z rodiny bude muset obětovat. Z čeho se budou zpovídat na půlnoční mši? Podívejte se na inscenaci jednoho z nejvýznamnějších slovenských dramatiků 20. století Petra Karvaše z roku 1960, kterou po padesáti letech znovu uvedlo na své scéně Slovenské národní divadlo.

Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho

Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Felix Holzmann znovu na scéně.

200roz12. října 2013 uvedlo pražské divadlo Semafor premiéru pořadu herce, moderátora a režiséra Davida Šíra s názvem NOVÉ SCÉNKY FELIXE HOLZMANNA. A protože to je bezesporu ojedinělá příležitost, přinášíme čtenářům rozhovor s Davidem nejen o tomto pořadu, ale...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Svezte se Tramvají do stanice Touha

altDne 5. dubna Divadlo pod Palmovkou uvedlo premiéru legendárního představení Tramvaj do stanice Touha. Silné psychologické drama v exkluzivním hereckém podání pod skvělou režisérskou taktovkou má za sebou už i druhou premiér...


Literatura

Panenka

panenka 200Příběh tří kamarádů Poppy, Zacha a Alice vtáhne čtenáře do děje tak rychle, že si toho nestihne ani všimnout. Najednou není schopen přestat číst a knihu odložit. Čte ji se zatajeným dechem od začátku až do konce, bez přestávky. Jistě jste již někdy...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti: „Budem hrát zas. A pořád víc.“

shakespearovske slavnosti 200Letní shakespearovské slavnosti zahájí předprodej do Prahy, Brna a Ostravy ve středu 3. června v 10:00. Vstupenky bude možné zakoupit na stránkách festivalu www.shakespeare.cz a nově v síti Ticketmaster.

...

Film

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...