Dosud neviděný druh očisty na filmových plátnech

Dosud neviděný druh očisty na filmových plátnech

Tisk

200filmS velmi originálním námětem přichází na plátna režisér a scénárista James DeMonaco. S poměrně nízkým rozpočtem představuje svět, o kterém si divák nejspíš nikdy předtím nemyslel, že může fungovat.

 

 

 

Amerika už byla plná zločinů, nesvědčilo to ekonomice a tak se dalo pár chytrých hlav dohromady a vytvořili noc Očisty. Několik hodin, ve kterých je povoleno všechno násilí, policie, hasiči ani záchranná služba nefungují. To vše původně vytvořené kvůli sociálním dávkám - aby silní zabili slabé a nepotřebné, na kterých se kolikrát zbytečně utrácelo. Příběh ukazuje ne zcela spokojenou rodinku. Otec (Ethan Hawke) se chytil příležitosti a pracuje jako obchodník s ochranným systémem právě proti očistě. Jeho manželka (Lena Headey) díky tomu nemusí pracovat. Jejich dcera je zamilovaná do spolužáka a bouří se proti otci. A jejich syn se uzavírá do sebe.

film1

Když začíná očista, spustí se ochranný systém, zamknou a zapečetí se dveře a okna. Jediným způsobem, jak vědět, co je venku, je kamerový systém, který snímá dům a jeho okolí. Ve chvíli, kdy mají jít děti spát, se Charlie rozhodne, že pustí do domu jednoho bezdomovce, který žádá o přístřeší. Kolik je vlastně v domě lidí a kdo se chce očistit, není do konce filmu jasné.

Ačkoliv film oplývá některými klišé, je plný napětí a na konci se budete velmi pravděpodobně vyhýbat ostrým nástrojům a kuchyňské sadě nožů. I přes standartní konec je tam mnoho překvapení a nadšenec hororů bude jásat z hereckých výkonů Ethana Hawke a Leny Headey.

 film

Očista/ Purge

USA 2013, 85 min

Scénář: James DeMonaco

Režie: James DeMonaco

Kamera: Jacques Jouffret

Hudba: Nathan Whitehead

Hrají: Lena Headey (Mary Sandin), Ethan Hawke (James Sandin), Rhys Wakefield, Tonny Oller, Adelaide Kane (Zoey Sandon), Edwin Hodge

Hodnocení: 85%

zdroj fotek: Ruthless Review


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Konečně zase hrát živě, to je přání Vladana Vavruši, kapelníka skupiny GAIA

Gaia perexDruhá múza je název aktuálního alba otrokovické skupiny GAIA. Sedm původních písniček a jedna instrumentální skladba představují pop rockovou muziku, která imponuje vlastními hudebními i aranžérskými nápady stejně jako chytrými texty - a samozřejmě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Chuckyho nevěsta stírá rozdíl mezi roztomilou naivitou a škodolibostí

chuckyho nevestaVolné pokračování filmu Dětská hra s názvem Chuckyho nevěsta (1998) je snad tím nejlepším a zároveň nejsarkastičtějším, co může moderní horor nabídnout. Šikovně se zde stírá rozdíl mezi roztomilou...


Literatura

Veselá kniha především pro ženy

zoufalky200Zoufalky aneb Rande jak cyp je název knihy od Ivany Hlubinkové Kožmínové. Pokud hledáte nějaké oddychové čtení a chcete se zasmát, tak si ji nenechte ujít!

...

Divadlo

V Pointě vyšla knižně ztracená divadelní komedie Ženy a sluhové španělského dramatika Lope de Vegy

zeny-a-sluhove200V online nakladatelství Pointa vyšla knižně veršovaná nadčasová divadelní komedie Ženy a sluhové o milostném trojúhelníku z pera mistra slova světoznámého španělského autora Lope de Vegy.

...

Film

Křehká komedie o dívce z továrny na koláčky štěstí

fremont-foto-07

Americký snímek Babaka Jalaliho Fremont nadchl diváky na festivalu Sundance i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, odkud si odvezl Cenu za režii. Křehká komedie sleduje osudy mladé dívky ...