Alexandrovci zazpívají v Čechách hned pětkrát

Alexandrovci zazpívají v Čechách hned pětkrát

Tisk

200alexRuský vojenský soubor zavítá do Čech i letos a to v prosinci. Alexandrovci fungují od roku 1928, kdy je založil Alexandr Vasiljevič. Tehdy bylo v souboru osm zpěváků, 2 tanečníci, harmonikář a recitátor. Sbor se rychle rozrostl, ve druhé světové válce se rozdělil na čtyři díly a uspořádal přes 1500 vystoupení po nemocnicích. V padesátých letech zemřel jejich zakladatel a tak začali nosit jeho jméno.

 

V současnosti mají Alexandrovci přes 200 členů. Na tyto pozice se muži dostávají přes přísný konkurz. slyšet zde můžeme především hlasy basové a barytonové. Tenory by se v tak početném sboru jen těžko prosadili. Soubor jezdil do Čech pravidelně a to především v době konání Spartakiády. Zpívají především národní písně (Kaťuša), ale i církevní (Ave Maria) a tak vystupovali i před papežem Janem Pavlem II. Do jejich repertoáru se řadí, ale i moderní hudba. Už od roku 1994 je ředitelem souboru Viktor Kadinov. Sbormistrem je Jurij Uchov a od roku 2002 je hlavním dirigentem Vjačeslav Korobko.

alex 3

V prosinci odzpívají Alexandrovci své turné po Česku s naší operní zpěvkyní, Evou Urbanovou. Svou pěveckou kariéru započala už roku 1998 od té doby zaujala nejrůznější role. Na světové scéně účinkuje v Milánské La Scala, dále v Metropolitní opeře v New Yorku. Byla obsazena do významných rolí jako je Rusalka, Libuše nebo Amneris v Aidě. Se souborem by se měla účastnit všech pěti koncertů.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Radek Šich: „Není to jen o tom udělat si pár cvaků a užít si zadarmo koncert“

radek sich 200Pohodlně se usaďte a pojďte si přečíst dlouhý rozhovor s talentovaným mladým mužem Radkem Šichem, který se už několik let věnuje fotografování koncertů. Vyzpovídali jsme ho, jaké to je vidět své idoly, fotit pod pódiem a řeč padla i na ochra...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Za vílími zvířátky do Kouzelného lesa

zviratka 1Nakladatelství Fragment přináší všem malým čtenářům, kteří si oblíbili příběhy o vílích zvířátkách z Kouzelného lesa, již třetí díl této série, jehož hlavním hrdinou je tentokrát Poník Poly. Britská spisovatelka Lily Small přivádí čtenáře opět do Ko...

Divadlo

Zlínu se „hra her“ povedla

hamlet 200Shakespearův Hamlet je jedním z nejvýraznějších představení 73. sezóny Městského divadla Zlín a také jí dal motiv v podobě otázky být či nebýt. Jedná se o jednu z 11 premiér, kterou si zlínští diváci mohou vychutnat.

...

Film

Filmová propaganda v sovětském Rusku a nacistickém Německu

pro200Richard Taylor se v záslužné knize Filmová propaganda zaměřil na prvoplánová propagandistická díla, která vychvalovala přednosti nejproslulejších totalitních režimů světových dějin, bolševického a nacistického, usilujících o vytvoření ideálního "nového člov...