Jane Goodallová opět dodává naději

Jane Goodallová opět dodává naději

Tisk

kniha o nadeji 200Nedlouho po první knize Důvod k naději vyšla v nakladatelství Kazda další kniha Jane Goodallové. Tentokrát se jedná o formu rozhovoru s Douglasem Abramsem s názvem Kniha o naději a podtitulem Průvodce přežitím v těžkých časech.

 

 

 

Titul začíná Úvodem v podobě Pozvání na cestu za nadějí, následují tři velké části a v závěru se kromě dodatků a poděkování nachází také Poselství naděje od Jane. První část knihy rozebírá, co je vlastně naděje, druhá popisuje čtyři důvody k naději (lidský intelekt, odolnost přírody, síla mládí a nezdolný lidský duch) a poslední se věnuje poslu naděje a seznamuje čtenáře s posláním a poutí Jane Goodallové.

„Naděje je nakažlivá. Vaše jednání může inspirovat někoho dal¬šího. Mojí upřímnou touhou je, aby vám tato kniha pomohla najít útěchu ve chvílích úzkosti, objevit směr v období nejistoty a sebrat odvahu, když se vás zmocní strach. Následujte nás na našem puto¬vání za nadějí,“ píše v úvodu Jane Goodallová.

Byla jsem zvědavá, jak bude kniha koncipována z toho pohledu, že se jedná o rozhovor. Zde bývá totiž spousta věcí ošemetná, od opakování výrazů po zasahování dotazujícího do odpovědí a podobně. V tomto případě však nebylo třeba mít žádné obavy – šlo spíše o vyprávění, a navíc z něj prostupovala pohodová atmosféra. Jane Goodallová působila příjemně a pohostinně, Douglas Abrams se zase uměl ptát a hodně o ní věděl, takže dohromady vše fungovalo na jedničku.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Nechte si dodat naději

Kniha o naději na mě působila jako takové volné pokračování Důvodu k naději, protože ještě více objasňuje postoje Jane Goodallové a její přístup k životu. Jedná se o velmi zajímavé čtení, které příjemně odsýpá a jediné, na co si čtenář musí zvyknout, jsou dlouhé věty. I když někdy zabírají několik řádků, tak ve většině případů drží myšlenku a patří k stylu autorů.

Komu se líbil Důvod k naději, ten by si tuto Knihu o naději rozhodně neměl nechat ujít. Dozvíte se díky ní spoustu zajímavého jak o životě této osobnosti, tak se třeba zamyslíte i nad vaším životem a přístupu k naději.

Britská antropoložka, bioložka a ekoložka Jane Goodallová (* 1934) se o zvířata zajímala už v dětství. Proslula tím, že v africkém pralese v Gombe studovala život a chování šimpanzů ve volné přírodě. Jejich výzkumu a ochraně přírody se věnuje celý život a patří mezi největší odborníky na chování primátů. V roce 1977 založila Institut Jane Goodallové (The Jane Goodall Institute), jehož cílem je výzkum, vzdělávání a ochrana divoké přírody. Časopis Time ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Je autorkou řady knih a studií, o jejím pozoruhodném životě vznikají filmy i dokumenty.

Douglas Abrams je novinářem The New York Times a spoluauto¬rem bestselleru Kniha radosti: Jak být trvale šťastný v dnešním proměnlivém světě společně s Jeho Svatostí dalajlámou a arcibiskupem Desmondem Tutu, první knihy v edici Global Icon Series. Douglas je také zakladatelem a prezidentem společnosti Idea Architects, li¬terární agentury a společnosti pro rozvoj médií, která pomáhá vi¬zionářům vytvářet moudřejší, zdravější a spravedlivější svět. Žije v Santa Cruz v Kalifornii.

kniha o nadeji

Kniha o naději
Průvodce přežití v těžkých časech
Autor: Jane Goodallová, Douglas Abrams
Překlad: Martin Kupka
Žánr: příroda, zvířata
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2022
Počet stran: 256
Hodnocení: 85 %

https://www.knihykazda.cz/kniha-o-nadeji/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Vydru překvapilo, jak dlouho trvalo, než se Michal Hrůza stal tím, čím je dnes

vydra200Petr Vydra (*1972) vystudoval dramaturgii na pražské DAMU. Jako stand-up komik vystupuje v internetových a klubových pořadech Na stojáka a v televizním Comedy clubu. Jeho divadelní hry a adaptace uvádělo Městské divadlo Kladno a Švandovo divadlo. V Dejvick...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Banda 1: Karty jsou rozdaný

banda karty jsou rozdany200Jméno světového komiksu Garth Ennis (Hitman, Punisher, Preacher) spolu s Darickem Robertsonem (Transmetropolitan, Fury) nám přináší příběhy jednoho uskupení, které nemá obdoby.

...

Literatura

Rudý zákon: Jak jsem se stal Putinovým nepřítelem č. 1

Rudy zakon 200Knižní autobiografii s názvem Rudý zákon napsal americký investor Bill Browder. Rozhodl se vyjít na světlo s politickými intrikami, které při svém pobytu v Rusku, kde začal investovat do akcií ruských firem, zažil. Ačkoliv riskoval svůj vlas...

Divadlo

Pan Kaplan má třídu rád, budete ho mít rádi vy?

pan kaplan ma tridu rad 200V dubnu se v Městském divadle Zlín konala poslední premiéra 73. sezóny, a to lingvistická komedie Pan Kaplan má třídu rád od Leo Rostena.

...

Film

Film Občan K. aneb Co se do výstavy nevešlo?

obcan k ztohovenDo kin právě míří film ukazující pozadí unikátního projektu Občan K. Projekt, který přibližně před dvěma lety vzbudil pozornost mnoha lidí, včetně policejních složek, nenásilnou i když trochu kontroverzní metodou připomíná,...