Moderní česká literatura? Střídavá péče pro Kukačku

Moderní česká literatura? Střídavá péče pro Kukačku

Tisk

stridava pece200V květnu 2016 vydala Mladá fronta novou knihu známému českému spisovateli Pavlu Bryczovi. Jde o knížku Střídavá péče pro Kukačku o soužití lidí, rozvodu a hlavně hledání pravdy. Podle popisky se jedná o škatulku detektivní road book, naláká tento nezvyklý žánr právě vás?

 

 

 

Pavel Brycz(* 1968) je český spisovatel, prozaik a básník. Vystudoval český jazyk na Pedagogické fakultě v Ústí nad Labem, dále studoval dramaturgii na pražské DAMU. Po studiích pracoval jako středoškolský učitel, textař v reklamní agentuře a publicista. Jeho prvotina byla sbírková kniha povídek Hlava Upanišády, ze které je cítit atmosféra prostředí města, ve kterém vyrůstal. Stejně tak i z další knihy Jsem město, za kterou obdržel cenu Jiřího Ortena. Státní cenu za literaturu získal s knihou Patriarchátu dávno zašlá sláva, a Zlatou stuhu 2011 s knihou Bílá paní na hlídání.

stridava pece brycz

Manželé Kukačkovi se rozvádějí a oba chtějí do péče svou šestnáctiletou dceru. Matka prohlásí, že manžel není její biologický otec, takže na ni nemá nárok. Při testech paternity a maternity se však odhalí, že dcera není ani jednoho z nich a doslova tedy vychovávají kukaččí mládě. Kukačkovi i s dcerou a jejím přítelem se to rozhodnou řešit tím, že odjedou do porodnice na Slovensko zjišťovat, jak mohlo dojít k záměně. A tak začíná dobrodružství a slibovaný road book.

„Ukliďněte se, paní Kukačková,“ krotil vášně Východňárky z Doliny její slizký advokát. „Ano, k záměně došlo. Ale ne teď s papíry v laboratoři, natož se vzorky. Tehdy v porodnici!“ Všichni přítomní se na něj s úžasem podívali. Ano, naprosto oproštěný od emocí uhodil hřebíček na hlavičku. Tam před šestnácti lety, daleko odsud, došlo k fatální chybě. (str. 38)

Na první pohled nemůže nezaujmout sugestivní obálka, za kterou stojí Michal Chodanič. To je pro knihu, která čítá 14 kapitol a má něco málo před 200 stran, velké plus. Taky netradiční zápletka, byť je těžce přitažená za vlasy, působí zajímavě. Tím ale moje chvála končí. Jedná se totiž o první a poslední knihu Pavla Brycze, co jsem kdy četla.

Nevadilo by mi, že jsou postavy vytažené do extrému a jejich jednání mnohdy nedává smysl. Taky jich bylo ale zbytečně moc a některé sloužily pouze jako výplň. To samé platí o některých odstavcích textu, které byly mimo mísu, a já nepochopila jejich účel. Autorův styl prostě není nic pro mě. Proč tolik kulturních narážek, proč tolik textů písniček, proč tolik poučování? Navíc, rádoby duchařina a závěr knihy jako takový, to bylo o ničem. Chybělo uzavření nebo pointa.

Pavel Brycz si umí pohrát s jazykem, umí psát. Jen přesně nevím, kdo má být jeho publikum. Patrně ti, kteří baží po moderní české literatuře, která se nebojí šílených zápletek, vulgarismů a intertextuality. Pokud vás zajímá neotřelá česká kniha, zkuste právě Střídavou péči pro Kukačku.

stridava pece

Název: Střídavá péče pro Kukačku
Autor: Pavel Brycz
Žánr: detektivní road book
Nakladatelství: Mladá Fronta
Rok vydání: 2016, pevná
Počet stran: 232
Hodnocení: 60 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Vaněk: „Koncerty v Brně, Praze a Mnichově Hradišti chystám sám a vymazluji k obrazu svému.“

tomas vanek200Zpěvák a herec Tomáš Vaněk se v prosinci vypraví se svými vánočními koncerty do tří měst a my jsme jej u této příležitosti vyzpovídali a zjistili, na co se jejich návštěvníci mohou těšit.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zařaďte vývar z kostí do svého jídelníčku

vyvar perexKdyž jsem manželovi říkala o této knize, s nedůvěrou a úsměvem mi říkal: „Tajemství dobrého vývaru? Že ho musíš vařit?“ Tak jsem se s o to větší chutí vrhla do této knihy, která není o různých polévkách, ale o vývaru z kostí…


Literatura

Kniha Stromy jsou nejen atlasem, ale i studnicí zajímavostí

stromy200Nakladatelství Kazda pokračuje s vydáváním atlasů a průvodců – po těch zaměřených na květiny nebo ptáků přichází titul Stromy: Rozpoznejte 100 druhů od Holgera Haaga.

 

...

Divadlo

Komedie Davida Gieselmanna poukazuje vtipným ironickým tónem i na problematiku chování dnešních mladých

kuchta 200Na jevišti Divadla U22 v Praze 10 – Uhříněves proběhne v pátek 11. října v 19.30 hodin premiéra inscenace O klucích aneb Jsem kuchta! Hru německého autora Davida Giesselmanna přeložila Anežka Rusevová a v dramaturgii Fillipa Bařiny režíruje Roman U...

Film

Hole, bagy, míčky a zběsilé třískání kolem sebe aneb záchrana pověsti golfisty

altFilm Zelený svět z roku 1996 je dnes už klasickým ztvárněním jednoho sportovce a jeho velkých snů. Aby to nebylo tak jednoduché, hraje v něm Kevin Costner svou typicky zabedněnou roli, a tak není o různé životní karamboly při sledování příběhu nouze.  

...