Li Č´-Čchang: Sedni si a nedělej nic

Li Č´-Čchang: Sedni si a nedělej nic

Tisk

sedni perAneb „pij čaj a vyčkávej“ – v mysli mi uvízla tato slova z citace v knize. Pít čaj a vyčkávat. Umíte si představit tento stav? Aktivní odpočinek mysli i ducha, o těle nemluvě? Jestli ano, byť jen letmo, jistě už jen při té představě cítíte na těle i na duchu obrovskou úlevu. Energii, která se zdánlivě vlévá do těla odnikud a která je ozdravující. Svěží. Přirozená.

 

Přirozené děje v našem těle i mysli často podceňujeme
Popravdě, když si tuto knihu přečtete, tak vám dojde, že je podceňujeme pořád. Já se tedy dost zastyděla, že beru tělo jako stroj. Objevila jsem také úctu k vlastnímu tělu a tomu, jak perfektně funguje, a to i navzdory téměř nulové péči! Přitom nic z toho, co autor v knize učí, není složité. Rozložil celou svou moudrost vědomého klidu a uvolnění do sedmi lekcí. Sedm lekcí, po kterých efektivně přidáte plyn svému životu. Příjemné je také vědomí, že tu držíte v rukou něco posvátného, něco, co se v čínských rodinách dědí z generace na generaci.

Také Li Č´-Čchang toto své umění zdědil po svých předcích.
Bylo mi velmi příjemné knihu i pouze jen číst. Její styl, jistý romantický nádech cizokrajnosti, a to především cizokrajnosti smýšlení a ducha. Úžasné, že se překladem tento jemný orientální pel neztratil… má totiž neopakovatelný A zkuste to taky. Protože zrovna tady se mimořádně vyplatí, když si osobnost autora uchováte v hlavě po celou dobu čtení. Ono to nakonec ani jinak nejde. Text je osobitý, klidný, důrazný, a jemně pobízí k následování. A naučí nás procítit své tělo, svůj dech, představovat si a vědomě si tyto pocity ukládat do paměti. Dovedu si tuto knížku představit jako trvalou součást nočního stolu, občasné prolistování, připomenutí. Vlastně to je úplně jednoduché a účinné. Když jeho program vyzkoušíte, minimálně pocítíte návykový pocit štěstí a uvolnění - a už jen toto je dobrou motivací k tomu u vědomého myšlení „břichem“ vytrvat. Ta vnitřní pohoda je návyková. Tím více, že se tu dozvíte také jak vlastně proudí ta životadárná energie tělem, jak velkou roli hraje páteř a její ohebnost nebo co všechno skrýváme v břichu.
Připadat si budete jako ta květina!
Zvadlá květina?
Takže pijte čaj a vyčkávejte!

PIJ ČAJ A VYČKÁVEJ
Nejsnadnější způsob odpočinku: dopřejte si šálek čaje a vychutnávejte dar přítomného okamžiku. Nic bychom ovšem neměli přehánět! Mnich Bódhidharma podle legendy jednou při meditaci usnul, což ho tak rozzuřilo, že si ustřihl řasy. Když však dopadly na zem, pustily kořeny a vyrostl z nich nádherný zelený keř. Bódhidharma utrhl pár jemných lístků: byl to čaj! Mnich uvařil vodu, ochutnal nápoj a cítil se jako znovuzrozený.

sedni 01

Hlavní myšlenka knihy je jasná: Sedni si a nedělej nic!
Energie k životu se sbírá jinde
Nemám moc ráda knihy o meditaci, o soutředění, cvičení, jóga – ale tady je to všechno napsáno s takovou grácií a volně, že máte okamžitě chuť to zkusit. Síla je ve vědomém uvolnění, které má okamžitý účinek. Účinek znovuzrození.

O autorovi:
Li Č´-Čchang se svému umění naučil přirozeně od útlého dětství od babičky a dědečka, který vlastnil čínskou bylinkovou lékárnu. Narodil se 17. listopadu 1942 v Pekingu a podle čínského horoskopu je ve znamení Koně. Tedy elegantní a temperamentní. Za svého dětství prožil převratnou dobu v Číně, jeho strýc pracoval v Zakázaném městě v chrámu, kde si malý Li nejčastěji hrál. Později profesionálně boxoval, hrál hokej, tenis, byl fotbalovým talentem. V 46 letech odešel na západ s více než dvacetiletými zkušenostmi akupunkturisty a odborníka na čchi-kung v pekingské nemocnici. Když odešel ze země, začal se více věnovat výuce a jako prostředník mezi západní a východní medicínou přednáší po celé Evropě.

 

Název: Sedni si a nedělej nic (Setz dich hin und tue nichts – Das Buch der Entspannung)
Autor: Li Č-Čchang
Žánr: psychologie, zdraví
Nakladatelství: Anch Books
Rok vydání: 2016
Počet stran: 155
Hodnocení:  80 %   Zdroj foto: Anch Books

 

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Vaněk: „Koncerty v Brně, Praze a Mnichově Hradišti chystám sám a vymazluji k obrazu svému.“

tomas vanek200Zpěvák a herec Tomáš Vaněk se v prosinci vypraví se svými vánočními koncerty do tří měst a my jsme jej u této příležitosti vyzpovídali a zjistili, na co se jejich návštěvníci mohou těšit.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zasmějte se u příběhů z venkova

vidlakbuuk200Vidlákbůůk má podtitul Úsměvné venkovské počtení do podivně zajímavých časů o tom, co mi zrovna od vidlí odpadlo a jedná se o knihu Nely Kyselové, kterou byste si neměli nechat ujít.

 

...

Literatura

Stali jsme se městem a nakopali p*del Lovecraftovi

 files e 4688 stali-jsme-se-mestemV nakladatelství Host vyšla městská fantasy Stali jsme se městem od úspěšné afroamerické spisovatelky N. K. Jemisinové. Od ní již v překladu vyšla především oceňovaná trilogie Zlomená země (Host 2018, 20...

Divadlo

Bratři Karamazovi – herecký koncert v Divadle Petra Bezruče v Ostravě

karamazovi  foto perexRomán Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovi patří k vrcholným dílům světové literatury. Nesmrtelný příběh o otcovraždě měl v dramatizaci a režii Jana Holce premiéru v Divadle Petra Bezruče v Ostravě 10. pros...

Film

Na druhém konci vesmíru a bez svého kladiva – Thor se vrací potřetí!

thor 200Thor je uvězněn na opačném konci vesmíru. Bez svého mocného kladiva je nucen pustit se do závodu s časem. Musí se vrátit včas do Asgardu, aby zastavil Ragnarok – zkázu svého domova, kterou se snaží rozpoutat nový mocný nepřítel, jeho nemilosrdná sestra Hela. Thor musí zabrá...