Přivítejte na zahradě živočichy s otevřenou náručí

Přivítejte na zahradě živočichy s otevřenou náručí

Tisk

zahrada plna zivota 200Zahrada plná života je útlá novinka, která vyšla v nakladatelství Grada. Zjistěte díky ní, jak přilákat do zahrady užitečné živočichy i vy!

 

 

 

Jak uvádí autoři v předmluvě, tak cílem knihy je pomoci přírodním zahrádkářům při pozorování a osidlování jejich zahrad. Představuje tedy nejdůležitější a nejčastější zvířecí pomocníky a spoustu s nimi souvisejících informací. Kniha je navzdory pouhým osmdesáti stranám rozdělena na tři velké části. Ta první nese název Zahrada blízká přírodě, další Hmyzí hotel a další obydlí pro užitečné tvory a závěrečná Portréty nejdůležitějších pomocníků.

První část je teoretická a seznamuje čtenáře se samotným založením přírodní zahrady, kde může dominovat například rybníček a zaměřuje se také na to, jak se o takovou zahradu starat. Následuje seznam rostlin určených pro přírodní zahradu a závěrečná úvaha o užitečném hmyzu versus škůdcích. „Ekologicky smýšlející zahradník rozumí pod užitečnými zvířaty všechna, která jsou prospěšná zahradě, jako slunéčko sedmitečné, škvoři, sršeň obecná, zástupci řádů zlatoočkovitých, kuklicovitých a pestřenek,“ píše se zde.

Další kapitolu cení především tvořiví lidé, kteří přemýšlí, že si na zahradu vytvoří nějaké obydlí pro hmyz a další tvory. Nachází se zde jak informací o daných obydlích, tak také návody na jejich vytvoření. Kromě hmyzího hotelu si můžete vyrobit škvoří domeček, zimní domek pro ježky, nebo budku na zahnízdění ptáků. Vše je doplněno názornými obrázky, díky kterým se jedná o skvělou inspiraci, která mě osobně velmi zaujala.

Závěr knihy patří portrétům nejdůležitějších pomocníků, které můžete na zahradě zahlédnout. U každého je český i latinský název, názorná fotografie, popis poznávacích znamení, způsobu života a zajímavosti. V zeleném rámečku je pak popsáno také místo výskytu a užitek. Z živočichů jsou zde například vážka, šidélko, čmeláci, žížala, stonožka, žáby, ptáci, nebo ježek. Údaje jsou poměrně známé, ale můžete v nich najít nějaké nové vědomosti. Já například zjistila, že Slimák největší s nápadnými skvrnami a pruhovitými znamínky je efektivní lovec hlemýžďů, který přemůže i ty větší, než je on sám. Také mě překvapilo, že silné sršní společenstvo naloví denně pro své potomstvo půl kilogramu komárů, much, mšic, můr, vos a dalšího drobného hmyzu.

Zahradu plnou života bych doporučila především začátečníkům z řad těch, které láká přírodní zahrada a chtějí v ní mít spousty tvorů. Najdou v ní základní informace a užitečné návody, ale pro rozšíření vědomostí budou muset sáhnout po jiné knize. V nějaké větší publikaci o zahradě by se podle mého názoru jednalo o pouhou kapitolu.

zahrada plna zivota

Zahrada plná života
Jak přilákat do zahrady užitečné živočichy
Autor: Ursula Kopp
Překlad: Lucie Rybová
Žánr: hobby, zahrada
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Počet stran: 80
Hodnocení: 70 %

https://www.grada.cz/zahrada-plna-zivota-11414/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mandrage: Akustické turné jsme chtěli udělat jinak, než ostatní kapely a teď hrajeme divadlo!

Mandrage 200Kapela Mandrage má za sebou první čtyři koncerty svého akustického turné. Za čtrnáctiletou existenci kapely je to poprvé, co se na podobné turné vydala. Koncerty reflektující historii kapely je možné navštívit v divadlech ve vybraných městech Č...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Fanatická jeptiška, vraždy v kryptách a tajemné dopisy. Aneb jak být Brownem ve třech krocích

svatyne ken bruen200Román Svatyně irského autora Kena Bruena nás zasvěcuje do nitra stárnoucího vysloužilého soukromého detektiva Jacka Taylora. Sám považuje svůj život za jednu velkou prohru. Jeho život byla jeho ...


Literatura

I výjimeční lidé dělají chyby

VyjimecniLide 200Román Výjimeční lidé je prvním dílem nové série s názvem Akta Enzo. Autorem není nikdo jiný, než Peter May, proslavený nejen u nás trilogií z ostrova Lewis. Stejně jako předchozí tituly, vycházejí i Výjimeční lidé u nakladatelství HOST...

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

Glosa: Američtí Oscaři letos konečně ukazují pestrost

oscar2013 200Začátkem příštího týdne k nám brzy ráno ze zámoří dorazí zprávy o vítězích cen Americké filmové akademie, krátce Oscarů. Pozlacené sošky, o jejichž možných držitelích se vždy vedou nadšené spekulace mnoho týdnů...