Zavítejte na návštěvu Za pověstmi Šumavy

Zavítejte na návštěvu Za pověstmi Šumavy

Tisk

za-povestmi sumavy 200V dubnu vydalo nakladatelství CPress knihu Ondřeje Fibicha plnou příběhů a zkazek Za pověstmi Šumavy. Pokud v tomto kraji bydlíte nebo jste okouzleni přírodou, pojďte odhalit historii a ústní lidovou tvořivost.



Pár slov k autorům

Ondřej Fibich (* 1954) je český básník, lektor, badatel a folklorista. Založil a rozmnožuje největší soukromou sbírku pověstí v ČR (3200 syžetů). Lidovou slovesnost sbírá od roku 1979 a tato kniha je výběrem toho nejlepšího z oblasti jižního Prácheňska, tedy Šumavy a Pošumaví. Napsal celou řadu knih, například: Prácheňský poklad, Slovníček šumavských strašidel, Upoutat mračna.

Petr Štěpán (* 1961) je všestranným výtvarníkem žijícím v jižních Čechách na Blatensku. Věnuje se olejomalbě, grafice i restaurování regionálních památek a aktivně podpuruje lokální historii.

Co v knize objevíme?

Kniha je vlastně sesbíranou sbírkou pověstí z oblasti svérázné Šumavy, doplněná přiléhavými černobílými kresbami ilustrátora. Příběhy z kronik a vypravování jsou děleny do několika kapitol, bohužel zde však chybí obsah. Kniha je vytisknuta na kvalitním a příjemném papíře a skoro bych řekla, že forma předběhla obsah. Najdeme zde kapitoly Lesní matka a její podoby, Než z hor odešli obři, První lidé v horách, Zázrak na každém kroku, Třikrát les, třikrát ves, Padlí andělé aneb šumavská strašidla, Židovské příběhy, Co se škádlívá…, O šumavském čarování, Neuvěřitelné příhody.

Jak to vidím?

Na tuto knihu jsme se moc těšila, protože oblast Šumavy má co nabídnout nejen po stránce přírodních krás, ale také svébytné legendy a neokoukané příhody. Měla jsem ale asi velké oči a nečekala, že autor pouze představí jednotlivé kapitoly a pak už jen překládá spíše kratičké zkazky, mnohdy jen o jednom souvětí. Početla jsem si, přiučila se, něco mě zaujalo více, něco méně, ale nemám potřebu se ke knize vracet. Jinak tomu bude u čtenářů, kteří mají k Šumavě citový vztah nebo zde bydlí, ti budou pravděpodobně nadšeni – a stejně tak folkloristi. Běžný čtenář zas tak nadšený asi nebude.

za-povestmi sumavy

Název: Za pověstmi Šumavy
Autor: Ondřej Fibich
Ilustrace: Petr Štěpán
Žánr: pověsti
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2020, pevná vazba
Počet stran: 192
Hodnocení: 65 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55732719/za-povestmi-sumavy/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Francouzská klavíristka Justine Verdier: „Znám Dvořáka, Smetanu a Janáčka, už jsem hrála některé jejich skladby“

brick 200Nechte se tímto rozhovorem pozvat na vánoční závěrečný koncert "Festival Brikcius" - 3. ročník cyklu koncertů komorní hudby v Domě U Kamenného zvonu v Praze & Rok české hudby 2014 / VIOLONCELLO A KLAVÍR & PĚT JUBILANTŮ, který se koná ve čtvrtek 18....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

CoolMom in da house

coolmom-in-da-house perexŘíká se, že pokud si z náročných situací umíte udělat srandu a berete život s nadhledem, vyčerpání a bolest vás tolik nepohltí. Kamila Štěpánková, autorka knihy CoolMom in da house, je toho přesným důkazem.

...

Literatura

John Marrs je tu s dalším psychologickým thrillerem

kdyz jsi odesel 200Nakladatelství XYZ vydalo druhou knihu britského spisovatele Johna Marrse. Po Spřízněných duších tak přichází s titulem nazvaným Když jsi odešel.

...

Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

Nebezpečné pokušení může přepadnout každého


nebezpecnepok0Film Nebezpečné pokušení (2015) je spíš taková tradiční inscenace o tom, co se může stát, když venku prší a všude je spousta rozdělané práce. Povinnosti, starosti o rodinu a majetek, šťastné manželství, ale jakoby tady něco chybělo.