Bylo první vejce nebo slepice?

Bylo první vejce nebo slepice?

Tisk

co nevime o slepicich 200Co nevíme o slepicích je název knihy Melissy Caugheyové, kterou nám v květnu přineslo nakladatelství Esence. Není to klasická chovatelská příručka, ale spíš povídání o slepicích, jejich životě a dalších zvláštnostech, týkajících se těchto opeřených zvířátek.

 

 

Američanka Melissa Caugheyová je chovatelka slepic, včelař, zahradník, kuchař a veterinární lékař. Bohužel v knize nejsou o autorce žádné informace a docela mi chybí. Pokud by vás zajímalo víc, můžete navštívit její webovou stránku https://www.tillysnest.com/.

Kniha je plná přívětivých barevných fotek, ze kterých prýští autorčina láska k tomuto mnohdy opomíjenému hospodářskému zvířeti. Co nevíme o slepicích je přehledně rozdělena do několika oddílů: Slepičí tlumočník k vašim službám se zabývá komunikací slepic; Jak se chovat v kurníku rozebírá pravidla a vztahy mezi slepicemi; kapitola Co dělá slepici slepicí? řeší genom a vlastnosti slepic; Hej, já nejsem slepičí mozek! se snaží dokázat, že slepice nejsou tak hloupé, jak se o nich tvrdí. Závěrečný oddíl Jak se cítíte? zkoumá pocitový život slepic a ukazuje, že jsou schopny emocí.

Sama mám dvě slepice a považuji tato zvířata za užitečné členy domácnosti, které nám dávají pravidelný přísun vajec a na které je radost pohledět. Člověk je tak sebestředný a zahleděný do sebe, ale když dokáže ocenit přírodu a její krásy, tvory, které vytvořila, je to jako balzám pro duši. Slepice mají svůj svět, své vnímání života kolem sebe, svou řeč a to všechno můžeme odpozorovat – potřebujeme jen čas a zájem. A i toto se nám autorka v knize snaží autorka předat.

Nejzajímavější pro mě byla kapitola Co dělá slepici slepicí?, která přednesla nepříliš známá fakta a rozebrala zrak, funkci zobáku, čich a třeba i sny slepic. Naopak za nejméně přínosné považuji třeba Tipy, jak se chovat při pozorování hejna – to mi přišlo už jako uhozené, ale na druhou stranu, proti gustu žádní dišputát!

Co nevíme o slepicích rozhodně není knihou pro odborníky, ale spíše pro laickou veřejnost, která by se ráda dozvěděla něco o slepicích, o jejich životě a chovu. Najdete zde spíše zajímavosti z autorčiny praxe s těmito zvířaty a ne mnoho exaktních informací. Kniha však působí svěžím dojmem a je možné, že svým hravým přístupem nadchne nějakého čtenáře k chovu slepic.

co nevime o slepicich

Název: Co nevíme o slepicích
Autor: Melissa Caugheyová
Žánr: chovatelská příručka
Originální název: How to Speak Chicken: Why Your Chickens Do What They Do & Say What They Say (2017)
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 144
Hodnocení: 65 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/351034-co-nevime-o-slepicich.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Foltánková: Strašně ráda zkouším nové věci

Foltánková 3Pokud vás baví psaní a věnujete se literární tvorbě, je pravděpodobné, že znáte web Literární alchymie. Jeho autorkou je absolventka mediálních studií a žurnalistiky na brněnské Masarykově univerzitě Kateřina Foltánková. Na webu u...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tajemství zdravé páteře
mechzad 1Odborných knih o tom, jak se zbavit bolestí zad, již vyšla celá řádka. Ne každá z nich však dokáže uspokojit laiky či odborníky. Stuart McGill, profesor spinální biomechaniky na Univerzitě ve Waterloo v Kanadě, dlouhodobě zkoumal fungování bederní p...

Literatura

Brutální Anděl smrti

andel perexS Richardem Sklářem a jeho hlavní hrdinkou Bo, jsme se měli možnost poznat minulý rok. Tehdy Bo místo klidného života po padesátce, musela vytáhnout starou výzbroj z let, kdy aktivně pracovala v tajných službách ministerstva vnitra, a bojovat na ži...

Divadlo

Ústecké baletní úlety

LBperexSólista ústeckého baletního souboru Severočeského divadla opery a baletu Vladimír Gončarov má na svém kontě již pěknou řádku hlavních mužských rolí v nejrůznějších baletních kusech. Nedávno učinil odklon ze zaběhnutých ste...

Film

Rande v kině stále není klišé, a to ani pokud jste zrovna teď single

rande z filmu200Kino je od nepaměti jedním z nejčastějších míst setkání prvního rande nebo oslavení výročí. Napadlo vás ale někdy, že se v kině můžete i s někým seznámit? Poslední dva roky, díky světové pandemii, randit v kině moc nešlo, ale ani to neodrad...