Letní čtení od Kate Mortonové - Ztracený slib

Letní čtení od Kate Mortonové - Ztracený slib

Tisk

ztraceny slib200V srpnu vydalo nakladatelství Ikar pod hlavičkou Edice světový bestseller novou knihu australské romanopiskyně Kate Mortonové Ztracený slib. Kniha o rodině, vztahových peripetiích, ozvěnách války a tématu viny a odpuštění splňuje vše, co si pro chvíle oddechu žádají především ženy.

 

 

Kate Mortonová (* 1976) je Australanka, která vystudovala anglickou literaturu a divadelní vědu a jejíž knihy se prodávají v 38 zemích po celém světě. V češtině vyšly knihy: Dům u jezera, Zapomenutá zahrada, Šepot vzdálených chvil a Tajemství letního odpoledne.

Již obálka s něžnou dívčinou s květinami ve vlasech v popředí dává tušit, že kniha Ztracený slib nebude žádný horor, ale pohodové čtení cílené na dámskou čtenářskou obec. Navíc se díky osvědčeným tématům láska-rodina-povinnost skvěle hodí jako letní čtení, ale také jako tip na dlouhé podzimní večery.

ztraceny slib

Příběh a zápletku nelze vhodně popsat, aniž bych prozradila spoilery, ale aspoň ve zkratce vám něco naznačím. Nacházíme se na venkovském sídle vážené rodiny Edevanových, kde v roce 1933 vrcholí přípravy na každoroční velkolepé svatojánské slavnosti. Šestnáctiletá Alice je zamilovaná bystrá dívka, která si vymýšlí příběhy. Na konci oslav však přijde zlom, který rodinu těžce poznamená. Takový je začátek románu, ve kterém se střídá minulost s přítomností a příběh se nám rozevírá z pohledu vícero postav. V přítomnosti sledujeme hlavně vyšetřování policistky Sadie Sparrowové, kterou při nucené dovolené v Cornwallu pohltí dávný případ.

Autorka bravurně zvládla prolínající se časové roviny, kde se čtenář na rozdíl od ostatních autorů neztrácel, ba naopak, dokonale se orientoval. Konec mi přišel trošku unáhlený a hlavně až kýčovitě přeslazený a to je hlavním důvodem, proč v hodnocení srážím body. Ale jinak jsem byla mile překvapena a potěšena a věřím, že milovnice nejen červené knihovny, ale také detektivek, budou zcela jistě spokojeny!

Název: Ztracený slib
Autor: Kate Mortonová
Žánr: román pro ženy
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 424
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Stýská se nám po mladší a naivnější verzi nás samých

Hana-Hermanova2Hana Hermanová se svou povídkou Cancfranc zvítězila na celé čáře v naší literární soutěži Nejkrásnější milostný příběh. Co o sobě prozradila čtenářům magazínu Kultura 21? Třeba i to, jak se jí psala vítězná povídka, co ráda dělá ve svém volném čase a o čem sní. 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Všichni jsme nějak vadní

vsichni jsme nejak vadni200Pokud hledáte nějaké pohodové a vtipné letní čtení, kde je hlavním hrdinou v poněkud nešťastný muž, sáhněte po novince nakladatelství JOTA s názvem Všichni jsme nějak vadní od Matthewa Normana.


Literatura

Barbara Moore: Snadný tarot

tarot 1Jedna z nejlepších autorek knih o tarotu, doslova mistryně ve vyprávění příběhů na motivy těchto karet, vydává knihu a karty, které jsou určeny dle jejích slov pro začátečníky, pro ty, kdož se s kartami teprve seznamují. Ale s gustem ji ocení i ti, kdož s...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Hanekeho Láska zatíná tipec valentýnskému sentimentu

amour200Sedmdesátiletý rakouský režisér Michael Haneke si během své více než dvacet let dlouhé filmové tvorby vybudoval pověst kontroverzního a odtažitě konceptuálního umělce proslulého svými nekompromisními analýzami temných stránek lidské psyc...