Marek Řezanka – Procházky po Jelení

Marek Řezanka – Procházky po Jelení

Tisk

prochazky po jeleni200

Máte rádi poezii a baví vás hledání příběhů ukrývajících se ve veršech? Jestli jste na obě otázky odpovědeli “ano”, básnická sbírka Marka Řezanku s názvem Procházky po Jelení vás určitě zaujme.

 

 

Útlá knižečka je plná básní, ve kterých autor používá originální a neotřelé básnické prvky. Za každou básní se ukrývá příběh a každá má v sobě několik hlubokých myšlenek, takže při čtení objevíte nejedno hodnotné poselství.

Sbírka je rozdělena na čtyři části.

1. Pouze to jméno – pět básní psaných volným veršem, spojují je témata války a lidského utrpení.

2. Balady jeleňské – deset básní o smrti psaných vázaným veršem.

3. Sonety jeleňské – jedenáct sonetů. Každý z nich je krátkým zamyšlením se nad vzpomínkami, samotou, bezradností nebo novým začátkem.

4.Procházky po Jelení – patnáct básní psaných volným veršem, v kterých autor popisuje různé příběhy ze života.

V básních se prolínají opisy přírody a lidských emocí. V první části sbírky je to hlavně trápení, strach z války a jejich následků. Ve druhé části je to smutek, obavy ze smrti a vyrovnávání se s tím, že nikdo z nás není nesmrtelný. Ve třetí části je to již spomínaná samota a bezradnost a ve čtvrté melancholie a touha po časech minulých, časech dětství.

V knize jsou i nádherné černobílé ilustrace, které básně skvěle doplňují a díky ním kniha vypadá tajemně a melancholicky.

Mně se sbírka líbí, její textová i výtvarní stránka si mě získaly - a doporučila by jsem ji každému, kto má rád jemnou a citlivou poezii plnou podnětů na zamyšlení.

Procházky po Jelení
Žánr: poezie
Autor: Marek Řezanka
Obálka a ilustrace: Jiří Staněk
Nakladatelství: Monument
Vazba: brožovaná
Rok vydání: 2016
Počet stran: 52
Hodnocení: 90%

prochazky po jeleniZdroj foto: Monument

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Roman Janku 200Rozhovor s Romanem Janků, ředitelem hudebního festivalu, který neúnavně pořádá v srdci Jeseníků již 15 let. Letos má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů. Vystoupí mimo jiné světová harfistka a patronka festivalu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Anita Blakeová popatnácté – Harlekýn

Harlekyn perexHarlekýn, to slovo se svůdně převaluje po jazyku a přímo evokuje cosi neuchopitelného, až erotického. A přece, název této knihy má mnohem blíž k násilí, než erotice. Nevěříte? Čtěte směle dál!


Literatura

Zimní sestra – sesterské pouto přetrvá i po smrti

zimni1Sestry Persefona a Sylvie drží při sobě v dobrém i zlém a spojují je jejich malá tajemství. A to i přesto, že jejich matka se k nim chová naprosto odlišně – Sylvii upřednostňuje, kdežto Persefonu naprosto přehlíží. Když Persefona, začne chodit s Benem, musí sv...

Divadlo

Libor Vaculík režíruje českou verzi slavného francouzského muzikálu Romeo a Julie

romeo julie 200Česká verze francouzského muzikálu Romeo a Julie z pera Gérarda Presgurvice bude v prvním muzikálem, který bude koncem září uveden v multifunkčním sále Forum Karlín v Praze.  Muzikál režíruje Libor Vaculík, který je v tomto případě součas...

Film

3KINO se k nám vrací již po desáté

3KINO perexPřehlídka středoevropského filmu 3KINO FILMFEST, letos pořádaná již po desáté, patří ke vzácným příležitostem seznámit se s (nejen) filmovou tvorbou našich severních, východních i jihovýchodních sousedů – už jen proto, že jak polské, tak maďarské fi...