Příběh o literatuře, životě a vášni

Příběh o literatuře, životě a vášni

Tisk

Colette perexFrancie, konec 19. století. Gabrielle Colette (Keira Knightley) je obyčejná dívka z malé vesnice. Její život se ale změní, když se do ní zamiluje populární spisovatel Willy (Dominic West). Ožení se s ní, a tak se Gabrielle přestěhuje za ním do Paříže. Dívce se život ve městě nejdřív nelíbí, postupně si však zvykne a začne si postavení manželky slavného spisovatele užívat.

 

Protože mají manželé finanční problémy, přijde Willy s geniálním nápadem – jeho příští knihu by mohla napsat Gabrielle. Ta souhlasí. První verze se Willymu nelíbí, ale po několika úpravách a následném vydání se z knihy stane bestseller. Hlavní hrdinka Claudine a její příběhy, které jsou inspirované Gabrielliným skutečným životem, se v Paříži rychle stanou módní záležitostí, avšak jsou vydávány pod Willyho jménem... Co se stane, když se Gabrielle rozhodne přihlásit o svá autorská práva?

Skutečný životní příběh francouzské spisovatelky Colette na český trh přináší Magicbox. Už na začátku filmu je vidět, že je Gabrielle chytrá mladá žena. Je však nezkušená a naivní, a tak není pro Willyho těžké získat si její srdce. Po tom, co stráví nějaký čas v Paříži, se však její plachost začíná vytrácet a z nesmělé  Gabrielle se stává sebevědomá a okouzlující Colette. Tahle proměna v podání Keiry Knightley působí přirozeně a je opravdu fascinující. Z Colette se prostě stává žena, která žije naplno a s vášní a ničeho nelituje. Nebojí se následovat své srdce, riskovat a bojovat za to, čemu věří.

Colette KN

Její manžel Willy v podání Dominica Westa je sobecký egoista, kterého zajímají jen jeho potřeby a jeho sláva, takže se dá říct, že je Colettiným opakem. Vývoj tohohle manželství je proto zajímavý - od lásky, která nebyla tak upřímná, jakou se zdála být, až po postupné odcizování se. Boj o autorská práva, který slibuje napětí, je jen lehce naznačený jako součást Gabrielliny proměny a je posledním hřebíkem do rakve tohoto manželství, moc prostoru mu ale není věnováno, což je škoda, protože sliboval neotřelou a poutavou zápletku. To vše se odehrává na pozadí Paříže koncem 19. a začátkem 20. století – a i když je příběh víc o poznávání sebe sama a cestě za sny a nezávislostí než o lásce, jsou pro něj tohle romantické město a bohémský život v něm dokonalou kulisou.

Colette
www.magicbox.cz/dvd-hledani/colette-pribeh-vasne

Colette – Příběh vášně
Velká Británie, USA, 2018
Originální název: Colette
Žánr: drama, životopisný, historický
Režie: Wash Westmoreland
Scénář: Richard Glatzer, Wash Westmoreland, Rebecca Lenkiewicz
Kamera: Giles Nuttgens
Hudba: Thomas Adès
Hrají: Keira Knightley, Dominic West, Eleanor Tomlinson, Fiona Shaw, Aiysha Hart, Al Weaver, Denise Gough, Robert Pugh, Ray Panthaki, Shannon Tarbet, Rebecca Root, Caroline Boulton, Máté Haumann, Jake Graf, Masayoshi Haneda, Katinka Egres, Balázs Csémy, Johnny K. Palmer, Dickie Beau
Producenti: Christine Vachon, Stephen Woolley, Michel Litvak, El… (více)
Střih: Lucia Zucchetti
Scénografie: Michael Carlin
Kostýmy: Andrea Flesch
Stopáž: 111 minut

Hodnocení: 90%

www.magicbox.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

U divadla prostě určité věci říkat nesmíte, jinak si vytvoříte nepřátele na celý život, říká herečka Zuzana Geislerová

zuzana200I když se Zuzana Geislerová cítila vždy líp na divadelním jevišti, známou herečkou se stala až díky filmovým či televizním rolím. Vždycky se mi vybaví v televizní hře Píšťalka pro dva, kde představovala lazebnici Zuzanu, zatímco mnozí si ji třeba pamat...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zlodějka knih – skvělý zážitek v knižní i filmové podobě

zlodejka 200Konec třicátých let v Evropě, Hitler u moci, nad mnoha skupinami lidí se stahují mračna. Tou dobou se matka dvou dětí rozhoduje je dát do pěstounské rodiny, protože její vlastní bytí je ohroženo. A tak se setkáváme s Liesel, které začíná úplně ...


Literatura

Středověk jako pestrá doba v literatuře

stredovek200Křest knížky Františka Kalendy Vraždy ve znamení hvězdy se uskutečnil v nakladatelství Dobrovský na pražském Václavském náměstí. Kniha, vydaná nakladatelstvím Vyšehrad, čtenáře zavádí na dvůr Karla IV. a do ulic staré Prahy krátce po morové ráně...

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

Letadla nepřekvapila ani neohromila

200filmNejnovější film ze společnosti Pixar vypráví tentokrát příběh spíše ze vzduchu než ze silnice. Na rozdíl od Aut se v Letadlech neobjevuje žádný známý dabér ani režisér.

...