Underwold se vrací ke svým kořenům

Underwold se vrací ke svým kořenům

Tisk

underwold200Při zmínce o akčních filmových sériích o upírech se mi ihned vybaví dva názvy. Tím prvním je samozřejmě Blade s nepřekonatelným Wesley Snipesem a druhým jednoznačně Underworld (fanoušci Stmívání prominou). Právě druhý jmenovaný se dočkal v pořadí již pátého dílu, takže se na něj pojďme podívat. Krvavé války jsou tady.

 

 

Přestože Blade byl možná o kousíček úspěšnější, i série s Kate Beckinsale v hlavní roli si zaslouží vaši pozornost. A to nejen díky tomu, že její hlavní představitelka je stále sexy a ještě více nebezpečná. V novém pokračování se opět můžete těšit na jejího spojence Davida (Theo James) i jeho otce Thomase (Charles Dance).

Naopak přibyla hezká řádka nových nepřátel. Jedná se o dokonalou manipulátorku Semiru, kterou si zahrála britská herečka Lara Pulver nebo daleko hrozivějšího vůdce lykanů Mariuse (Tobias Menzies). Celkově je postav opravdu mnoho a to těch kladných i záporných.

Ale pojďme se nyní podívat na samotný děj. Samozřejmě začíná přesně tam, kde předešlý díl skončil. Selene v něm zjistila, že má hybridní dceru Eve, která se může stát nejsilnější bytostí ze všech upírů a lykanů. Právě z tohoto důvodu po ní začnou všichni jít a tak ji její matka musí ukrýt. Ale ani ona sama nesmí vědět, kde se nachází. Selene se od té doby stane lovnou zvěří. Alespoň, že má pomocníky Davida a následně i jeho otce. Objevil se totiž nový vůdce lykanů, který chce vyhladit celý upírský klan. A dopomoci k tomu mu může právě krev Selininy dcery.

To je jen kratičký úvod do celého příběhu. Samozřejmě se v něm řeší i vnitřní problémy mezi upíry a boj o jejich přežití. Divák se dostane i k velice zajímavému severskému klanu, mírumilovné upíří sektě. V něm najdou útočiště právě naši hlavní hrdinové. A v něm se zároveň i odehrají i některé z velice zajímavých soubojů a bitev.

Film je totiž od začátku až do konce velice slušnou akční jízdou. O stříkající krev, létající kulky i svištějící meče opravdu není nouze. Válka mezi Lykany a upíry se dostává už téměř ke konci, proto se každý z rodů snaží získat sebemenší výhodu.

Ovšem nejen na nepřetržité akci je postaven tento snímek. Autoři se rozhodli vrátit nazpět v čase a směřovat jeho atmosféru zejména k prvním dílům. A nutno podotknout, že se jim to opravdu povedlo. Právě to je totiž zřejmě největším plusem tohoto dílu. Prostředí je podle mého soudu úžasné a kulisy opravdu nádherné. Ještě aby ne, když se velká část filmu natáčela v Čechách. Ocitnete se tak například na překrásné Hluboké, která dělá naší zemi velkou čest. Celkově je celý film zasazen takřka do středověkého stylu, což mu oproti předchozím dvěma dílům dodává na atraktivitě.

Samotný příběh je zajímavě promyšlený a herecké výkony nejsou vůbec marné. Kate Beckinsale už je samozřejmě ve světě Underwoldu jako doma a tak může svou postavu jen vylepšovat. Její oděv je sice v podstatě stále stejný, ale bojové schopnosti vyšperkovává takřka k dokonalosti. Lykanové mě tentokrát tolik nezaujali. Ani jejich vůdce Marius mě o své tvrdosti příliš nepřesvědčil, ale většina upírských konkurentů to hravě dohání.

Pro mnoho lidí patří tato série spíše k méně povedeným, takzvaným béčkovým. Uznávám, že některé věci by určitě šli ještě vylepšit. I přesto jsou Krvavé války velmi slušnou akční jízdou se skvělými kulisami i atmosférou, zajímavým hereckým obsazením a dlouho se táhnoucím příběhem. Jestliže máte tuto upírskou ságu rádi, určitě budete i z nového dílu nadšení. Jedná se o jednoznačný posun (vlastně návrat) k prvním dílům a jejich kvalitě. No doufejme, že i v budoucích pokračováních se bude tato idea autorů dále rozvíjet. Takže naplnit zásobníky, naostřit meče a jde se pořádně rozsekat pár lykanů.

 

Underworld: Krvavé války

Originální název: Underworld: Blood Wars

USA. 2016. 92 minut.

Žánr: akční

Scénář: Cory Goodman, Jayson Rothwell

Kamera: Karl Walter Lindenlaub

Režie: Anna Foerster

Hrají: Kate Beckinsale, Theo James, Lara Pulver, Tobias Menzies, Bradley James, James Faulkner, Charles Dance a další

Český distributor:Falcon

Premiéra: 8. 12. 2016

Hodnocení: 85 %

underwold.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám nízkou toleranci k lidské hlouposti, říká Miloslava Erika Veselá

M E Vesela 200Přestože se chtěla stát literární nebo výtvarnou kritičkou, vystudovala nakonec politologii a mezinárodní vztahy. I taková je nová hvězda na českém literárním nebi, spoluautorka povídkové knihy Kafe v pět – Miloslava Er...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Do kin přichází francouzské drama Pokoj zázraků

Pokoj zázrakůKoncem roku byste si neměli nechat ujít filmovou novinku s názvem Pokoj zázraků, která se na plátna českých kin dostane 28. prosince. Tento původem francouzský snímek, plný emocí a osudových momentů, vás pohltí svým vyprávěním o nezlomné síle mateřské lásky. Pokoj záz...


Literatura

Bohové, hrdinové, zloduši a legendy starověkého Říma. Seznamte se s jejich příběhy

rimske myty perexVe starověkém Římě hrála mytologie důležitou roli. Zasahovala do náboženství i politiky a souvisela i se založením věčného města. Dnes se s odkazy na tyto příběhy můžete setkat dříve, než s příběhy samotnými.

Divadlo

Říjnové premiéry v Městských divadlech pražských: temná lovestory a básně v novém světle

MDP 200Na říjen si Městská divadla pražská připravila dvě premiéry. V Komedii uvádí inscenaci 100 nejkrásnějších českých básní, ve které zazní vedle nejznámějších veršů i básně současných autorů. Na scéně Rokoka se představí divadelní adaptace Posedlosti, filmov...

Film

Adam Mišík prodává kokain a chce udělat BANGER. První záběry ze stejnojmenného filmu

banger 200„Každej bude znát moje jméno, každej bude znát můj ksicht,“ hlásá Adam Mišík ve filmu režiséra Adama Sedláka BANGER. Příběh jedné divoké páteční noci bude plný drog a rapu. Do českých kin vstoupí na podzim 2022. Svou atmosféru, styl a proměnu Adama M...