Kluk v kopačkách o kamarádství, lumpárnách i fotbalu

Kluk v kopačkách o kamarádství, lumpárnách i fotbalu

Tisk

Kluk v kopačkách 200

Mají vaše děti rády fotbal a občas si něco přečtou? Potom byste jim určitě měli pořídit knihu Kluk v kopačkách od Markéty Bolfové. Najdou v ní milý příběh o jednom chlapci, který má možná stejné záliby jako oni.

Nejdříve něco k autorce. Markéta Bolfová je mladá spisovatelka, jíž vlastně teprve nedávno (v roce 2022) vyšla prvotina Kamarádi z naší ulice. V prvních měsících roku 2023 se potom na pulty knihkupectví dostává aktuální Kluk v kopačkách. Psaním se ovšem autorka zatím samozřejmě neživí. Pracuje ovšem v knižním průmyslu jako redaktorka marketingu pro knižní velkoobchod PEMIC BOOKS.

Hlavním hrdinou tohoto příběhu je Tomáš, který velice rád hraje fotbal a ve svém týmu je za hvězdu. Kvůli tatínkově práci se ovšem bude muset přestěhovat do jiného města, začít chodit do nové školy a najít si kamarády. Každý kdo něco podobného zažil potvrdí, že se nejedná o nic jednoduchého. Navíc když bude Tomáš bydlet u dědečka, který je tak trochu podivín. Situaci úplně nezlehčí ani namyšlený chlapec jménem Michal, jenž si Tomáše začne od začátku dobírat. Jak tohle celé dopadne?

Fotbal v roli vedlejší

Jak už obálka i název knihy napovídají, určitou roli tu hraje fotbal. Nakonec ovšem ne zase tolik zásadní. Daleko víc má čtenář možnost sledovat, jak se Tomáš seznamuje s novým prostředím a lidmi. Určitě tu najdete i řadu poučení, přestože schovaných do zábavné formy. O tom, že průšvihy se nevyplácí. Že je lepší táhnout za jeden provaz. A v neposlední řadě, že všechno nemusí být tak zlé, jak to na první pohled vypadá.

Je to prostě takový klasický klučičí příběh o lumpárnách, kamarádství a všem, co každý podobně velký kluk ve svém dobrodružném životě může zažít. Text je napsán příjemnou formou a vzhledem k útlosti knížky ji můžu doporučit vlastně i méně zkušeným čtenářům.

Nakonec dojde i na velké fotbalové utkání, při němž ovšem půjde v první řadě o něco jiného než jen zvítězit. Ostatně z toho by si měli někteří trenéři i někteří rodičové vzít příklad. Nemusí být vždycky nejdůležitější odejít jako vítěz, ale především hrát jako tým.

Než se ovšem k tomuto finálovému bodu dostanete, bude před vámi poměrně dlouhá cesta. Vedle kopané se v příběhu objevuje i hodně zvířat. Vlastně nakonec skoro víc, než samotného míčového sportu. Ostatně, zvířátka samozřejmě mají děti rády, takže to rozhodně není na škodu.

Důležité je táhnout za jeden provaz a hrát jako tým

Chci tím říct, že tahle knížka rozhodně není ani zdaleka jen pro fanoušky fotbalu. Oblíbit si jí může vlastně jakýkoliv kluk nebo holka, protože se jedná o upřímný pohled na to, jak někdy může být dětství obtížné. Přestože v dospělosti čekají všechny daleko závažnější problémy, takový posmívající se spolužák nebo nějaký průšvih je pro dospívajícího chlapce takřka koncem světa.

A co by to bylo za dětskou knížku, kdyby se v ní neobjevily aspoň nějaké obrázky. V této jich je poměrně dost a má je na svědomí Lukáš Fibrich. Toho můžete znát třeba ze spolupráce s časopisem ABC, ale i z první knížky autorky. Jeho černobílé ilustrace jsou velice pěkné a zajímavě zachycují jednotlivé situace.

Kluk v kopačkách rozhodně splnil to, co jsem od něj očekával. Vrátil jsem se pomocí něj do dětských let a užil si nějakých těch lumpáren. Myslím si, že většině dětí by se tohle drobné dílko mohlo líbit, a třeba započít jejich čtenářskou kariéru.

Kluk v kopačkách 450

Kluk v kopačkách

Autor: Markéta Bolfová

Žánr: Dětská literatura

Nakladatelství: Bambook (Grada)

Počet stran: 120

Ilustrace: Lukáš Fibrich

Hodnocení: 90 %

www.grada.cz/kluk-v-kopackach-13435/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Natěšená, múzami políbená, týmově sladěná, připravená a maličko nabroušená“. To je kapela Dolls In The Factory

Dolls in the Factory 200Čtveřice Dolls in the Factory z Frýdku-Místku není na tuzemské hudební scéně nováčkem. Za svoje působení vydala EP Hurricane (2012) a album Statues (2013). Píseň Believe zazněla ve filmu Křídla Vánoc (2013) a se songem Ch...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

DVOJRECENZE: Tři vteřiny

Tri vteriny 200Stačí tři vteřiny zachránit život Paule?
Před časem vzbudila pozornost kniha Milénium švédského spisovatele Stiega Larssona. S neméně strhujícím románem přichází ke čtenářům i švédská sp...


Literatura

Račte vstoupit do muzea dinosaurů

Dinosaurium 200Dinosaurium je nejnovějším přírůstkem do řady Račte vstoupit do muzea a za mě jde o skvělou nástavbu knihy Příběh života: Evoluce.

 

...

Divadlo

Mystifikační balábile s velkým orchestrem

Krokodyl ze Svratky200Wolfgang Amadeus Mozart, asi nejnespornější génius evropské hudby. Pro mnohé dokonce symbol geniality jako takové, tolik úchvatné hudby stihl za pouhých pětatřicet let svého života vytvořit. Ze všech oslavných citátů na té...

Film

Čtvrtý ročník přehlídky 3Kino záhy započne

3dBěhem prvních pěti listopadových dnů (1.-5.11.2017) se v pražských kinech Atlas a Evald pořádá již počtvrté přehlídka 3Kino – spatříme na čtyřicet převážně nových až nejnovějších filmů, zpravidla u nás dosud neznámých, natočených v tuzemsku  i u našich nejbližších sousedů,  na Slovensk...