Nové pražské AutoKino LEDÁRNY nabídne filmové i kulinární zážitky

Nové pražské AutoKino LEDÁRNY nabídne filmové i kulinární zážitky

Tisk

autokino 200Chybí vám filmové zážitky na opravdovém velkém plátně s kvalitním zvukem? Právě v těchto dnech otevírá své brány AutoKino LEDÁRNY, situované do prostoru bývalých ledáren v pražském Braníku. Prostor v těsném sousedství řeky Vltavy tak nově ožije filmovými projekcemi spojenými s gastronomickým zážitkem. Slavnostní otevření autokina, jehož provoz zaštítil Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4, se uskuteční ve čtvrtek 29. 4. ve 20:30. První pražské gastrokino nabídne i kulinární zážitky.

 

Na programu AutoKina Ledárny bude filmová klasika i novinky pro široké publikum, chybět ale nebudou ani vybrané artové lahůdky pro náročnější diváky. Ideou je vytvořit prostor pro všechny, kterým v současné době chybí kino i restaurace. Kromě kulturní náplně nabídne autokino i kulinární zážitky – menu zajišťuje vyhlášená podolská restaurace Rest, jejíž majitel Michal Kozlíček je iniciátorem celého projektu.

Jak vůbec myšlenka na autokino vznikla? „Hledali jsme způsob, jak v současné době dostat naše čerstvé jídlo k lidem. Vymysleli jsme si kalamárový pop-up, protože kalamáry jsou specialita Restu a nehodí se k servírování do krabičky. Pak jsme si řekli, že by bylo skvělé spojit to s kinem, kam můžou lidi přijet na film a k tomu si koupit jídlo. S kinem už máme zkušenosti – vyzkoušeli jsme si butikové kino RestArt, a umíme to i se stánkovým prodejem – s naším stánkem jsme dokonce jsme vyhráli několik festivalů. Tyhle dvě linie se tak přirozeně protly v myšlence autokina,“ říká majitel restaurace Rest. „Našim cílem je dopřát lidem příjemný zážitek, v maximální možné míře gastronomicky kvalitní, při dodržení všech současných nařízení omezující provoz restaurací i kin,“ dodává Kozlíček. Restaurace Rest funguje v pražském Podolí už devět let a specializuje se na moderní evropskou kuchyni se zaměřením na mořské plody a ryby. „Kalamáry máme určitě nejlepší v Praze,“ říká Michal Kozlíček. 

autokino1

Provoz AutoKina Ledárny je možný díky laskavé záštitě Michala Hrozy, místostarosty městské části Praha 4 a díky iniciativě pana radního Jaroslava Mítha (ODS), který myšlenku autokina od začátku podporuje. „Opravdový filmový zážitek bude vždycky možný jen v kině a v současné době to považuji za dobrý nápad, jak oživit kulturu v naší městské části v situaci, kdy si na otevření běžných kin budeme bohužel muset ještě asi chvíli počkat,“ říká místostarosta pro kulturu a majetek Michal Hroza (TOP 09).

Dramaturgii kina a technické zázemí zajišťuje tým distribuční společnosti Artcam Films. „Kultuře už dnes nezbývá, než být maximálně kreativní a hledat každý prostor, kde může přežít do nebe volající nekompetenci lidí, kteří rozhodují o její budoucnosti. Věříme, že lidé neztrácí chuť dívat se na filmy společně, i když by to mělo být přes sklo auta. Proto jsme rádi, že se podílíme na projektu, který umožňuje setkávat se a prožívat filmové novinky i klasiky v kolektivu. I když je to kolektiv na čtyřech kolech," říká ředitel Artcam Films Vít Schmarc.

Zahájení s Rebelem bez příčiny

Zkušební projekce AutoKina probíhají už během dubna – ve čtvrtek 22. 4. ve 20:30 mohli diváci vidět oceňovaný dánský film Chlast, který získal Oscara, o den později pak francouzské romantické drama Portrét dívky v plamenech. Oficiálním zahajovacím filmem nového autokina bude ve čtvrtek 29. 4. ve 20:30 legendární hollywoodský snímek Rebel bez příčiny. Dnes už kultovní snímek, ve kterém někdejší herecký idol James Dean ztvárnil svou typickou roli mladého rozervaného hrdiny, se jako jeden z prvních filmů zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít kvůli chybějícímu zázemí své místo ve světě kolem. Vedle životní role Jamese Deana si tu připomeneme i neméně slavnou a půvabnou Natalii Wood v postavě Judy. Film natočil v roce 1955 režisér Nicholas Ray. Promítat se bude v původním anglickém znění s českými titulky.

V pátek 30. 4. ovládne autokino dokumentární balada Země medu, nominovaná na dva Oscary. Poetický snímek o vztahu člověka a přírody se odehrává v úchvatném prostředí makedonských hor, jejichž malebnost vynikne právě na velkém plátně. Program na květen bude zveřejněn v nejbližších dnech. 

autokino zememedu

V gastro nabídce AutoKina se návštěvníci mohou těšit například na kalamáry na grilu, různé druhy burgerů včetně vegetariánské varianty. Široká nabídka rozlévaných nápojů zahrnuje nealko, kvalitní víno, ale i točené pivo a koktejly. Po projekci mohou řidiči využít odvoz se službou Rychlá želva za zvýhodněnou cenu.

V místě jsou k dispozici mobilní toalety. Provoz celého autokina probíhá v souladu s hygienickými nařízeními.

Kapacita kina se je až 75 vozů, v případě uvolnění anticovidových restrikcí plánují pořadatelé rozšířit autokino i o sekci pro sedící diváky. Promítat se bude vždy ve čtvrtek a v pátek.

Program kina a menu kinorestaurace najdete na webu autokinoledarny.cz, kde můžete také koupit vstupenky. Ty jsou k zakoupení na webu Ticket Portal, anebo přímo na místě. Vstupné se platí za celé auto (počet osob v autě se řídí dle aktuálních nařízení vlády v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru). První květnový týden se promítá od 20:30, další týdny od 21:00 hodin.

Autokino se řídí vnitřními předpisy v rámci prevence onemocnění Covid 19, které zahrnují například tato opatření:

  • Návštěvníci jsou po celou dobu projekce ve svém voze v počtu max. 2.
  • Návštěvníci mají zakázáno opouštět své vozy, kromě nutného použití toalety.
  • Toalety jsou dezinfikovány polymerovou dezinfekcí po každém použití.
  • Zaměstnanci mají vlastní clean point – vlastní dezinfekční stanoviště, po celou dobu akce používají respirátory a jednorázové rukavice.
  • Občerstvení probíhá pouze formou delivery – návštěvníci si mohou objednat dovoz přímo do vozu s platbou pouze bezkontaktně – online.

Nedodržovaní hygienických pravidel, zejména vystupování z vozu a otevírání okének nebo nerespektování pokynů zaměstnanců autokina může vést k vykázání z areálu. Kompletní seznam opatření je uveden na webových stránkách kina. 

autokino2

Zdroj foto: Artcam, Ljubo Stefanov

Více informací: https://www.autokinoledarny.cz/cs/uvod


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smutná-Braunová – dva rozhovory v jednom

altKdyž spisovatelka Petra Braunová připravovala křest své knihy Kalvárie, požádala Jitku Smutnou o kmotrovství. Společně zdramatizovaly pasáže tohoto kontroverzního románu o vztazích mezi ženami a Jitka Smutná...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pražský výběr - Symphony Bizarre: Koncert na stříbrném plátně

prazsky vyber200Velkolepý koncert Pražského výběru na stříbrném plátně s názvem Symphony Bizarre ukáže vystoupení kapely v O2 aréně v prosinci roce 2016. Pražský výběr tehdy převedl divákům více, než jen rockový koncert. Ke svému výročí připravil bombast...


Literatura

Růžový přebal neznamená „růžové čtení“

zmr 200Sladce růžová obálka s něžnými ilustracemi a název Zmrzlinové sedmé nebe, román, co napsala Abby Clementsová, jasně evokují, že půjde o pohodovou knihu. Až jsem se bála ji otevřít, aby nebyla růžová příliš. Na druhou stran...

Divadlo

„Je to otázka estetiky – ta molekula je krásná“

elegance molekuly 200Třešničkou na dortu letošního ročníku festivalu Setkání Stretnutie bylo představení Elegance molekuly Dejvického divadla. Na to se těšil vyprodaný hlavní sál, kterým se nesla slavnostní atmosféra. Vše umocnil ještě krátký pro...

Film

Jaká je autenticita vjemu?

aute 200Ačkoli obě nyní hodnocené knihy, jak Holubcovo Ještě nejsme za vodou, tak Malaníkové Autenticita ve světě médií, jsou maximálně rozdílné, spojuje je důraz na prozkoumávání vnějškově doložitelných faktů a hodnověrnost následné percepce. Není pak rozhodu...