24. Festival francouzského filmu přilétá

24. Festival francouzského filmu přilétá

Tisk

FFF perexPořádání FESTIVALU FRANCOUZSKÉHO FILMU (letos ve dnech 18. až 24. listopadu) se u nás stalo letitou tradicí, letos je chystán už po čtyřiadvacáté. Svou základnu bude mít v Praze, ale jeho ozvěny proniknou i do dalších měst: do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy. Mimopražští zájemci tak nebudou ochuzeni, i když k nim dorazí jen útržky z celkové nabídky.

Opět proběhne divácká soutěž, z níž upozorním aspoň na pozoruhodný snímek France, který pojednává o snaživé reportérce a skrze ni také o zákulisí televize. Pokud se vyvedl, slibuje nevšední zážitek; navíc by mohl podnítit, abychom situaci ve Francii srovnali se situací u nás. Skutečně mají média sklon svým divákům (posluchačům, čtenářům…) vnucovat jimi zastávaný názor či postoj jako ten jediný správný?

FFF

Možná překvapí životopisný snímek De Gaulle o slavném francouzském státníku – zachycuje jeho nesnadné rozhodování na začátku druhé světové války, kdy Francie záhy uznává porážku, ale současně se formuje hnutí odporu jak doma, tak v zahraničí, do jehož čela se de Gaulle staví. Spatříme rovněž vztahový, notně upovídaný příběh Milostné historky o míjejících se citech, jak to vyplývá z mnohočetného vyprávění trojice mladých lidí, kteří se navzájem svěřují se vším, co sami okusili, čemu byli svědky nebo o čem slyšeli.

Zdá se, že podivná až výstřední tragikomedie Sbohem, blbci! by mohla být zajímavá díky spršce těch nejcennějších Césarů (což je francouzská obdoba amerických Oscarů) - mimo jiné za nejlepší film, režii atd. Protože dosavadní ohlasy se pohybují mezi naprostým zatracením a nadšeným obdivem, zřejmě vzniklo opravdu svérázné, provokativní dílo.

FFF 4

Sbohem, blbci!

A konečně upozorním na dokument Jane očima Charlotte. V něm se sešly dvě spíše než Francii než u nás slavné ženy, dcera a matka. Tou dcerou je Charlotte Gainsbourgová (tu si pamatujeme třeba z Nymfomanky, na přehlídce ji však připomenou filmy jako 3 srdce nebo Příslib úsvitu), která po několik let natáčela portrét vlastní matky Jane Birkinové (ta před více než půlstoletím začínala v proslulých filmech jako Zvětšenina, později jsme ji mohli spatřit po boku Pierra Richarda v komedii Hořčice mi stoupá do nosu). Film zachycuje prchavé okamžiky mlčenlivého souznění i početné rozmluvy, v nichž si dvě navzájem nejbližší bytosti vyjasňují, co je k sobě poutá a co rozděluje.

FFF 3

Yves Montand si v Doznání zaherál komunistu Artura Londona

Další sekce se budou věnovat jak předpremiérám, které záhy vstoupí na plátna tuzemských kin, tak dílům z uplynulých dvou let, která jsme již mohli vidět. Nalezneme mezi nimi i čerstvé novinky, natočené v koprodukci s Francii českými tvůrci. První novinkou je velice obdivné zamyšlení nad životní dráhou jednoho význačného umělce nyní spíše francouzského než českého a nazývá se mnohoznačně Milan Kundera: od Žertu k Bezvýznamnosti. Druhým titulem je animovaný snímek Moje slunce Mad, popisující zážitky Češky, která se provdala do Afghanistánu a musela přivykat odlišným obyčejům i mravům, než poznala, že některé hodnoty – třeba soucit – jsou všelidské.

FFF 2

Bláznivý Petříček

Připomínka nedávno zesnulého Jean-Paula Belmonda (1933-2021) se omezí na dva filmy velice známé, jednak na dobrodružnou komedii Muž z Ria, jednak na anarchistické podobenství Bláznivý Petříček, a jeden naopak zcela pozapomenutý (vztahové drama Opice v zimě, kde se mladičký Belmondo setkal s Jeanem Gabinem). Režiséra podnětných, deziluzivních politických dramat Costu-Gavrase (*1933) si připomeneme jeho nejslavnějšími díly: Muž navíc se odehrává za nacistické okupace, Z čerpá z vojenského převratu v Řecku a Doznání upozorňuje na mechanismus zmanipulovaných soudních procesů ve stalinistickém Československu, které pohltily i vysoce postavené komunisty. Doznání vzniklo podle vzpomínek Artura Londona, jenž jako jeden z mála přežil. Škoda, že v přehlídce chybí Costa-Gavrasovy pronikavé výpovědi o neblahém působení amerických „poradců“ různě po světě (Stav obležení, Nezvěstný).

24. Festival francouzského filmu (festivalff.cz)
Foto: 24. festival francouzského filmu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem neustále jednou nohou v Česku a druhou v Německu, říká zpívající textař Vlady Gryc

vlady gryc5Je to už několik let, co se zpívající textař Vlady Gryc objevil na scéně české populární hudby. Zatímco před třemi roky debutoval albem Já svý sny mám, kde mu kompletní hudbu složil německý muzikant Hellmut Sickel, za...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Iron Sky nad námi

altPíše se rok 2018, od konce druhé světové války, kdy německá Třetí říše skončila v nedozírném spáleništi, uplynuly tři čtvrtiny století a nikdo netuší, že z odvrácené strany Měsíce chystají tam usazení nacisti odvetnou akci. Je zbytečné řešit, jak se tam dostali...


Literatura

Pozor na chvíli, kdy uvidíte hořící stromy

horici stromy 200Kristina Ohlsson není pro české čtenáře žádný nováček. Její knihy jsou u nás velmi vysoce hodnoceny. Já jsem se s ní seznámila díky knihám Lotosové a Miovo blues, které mě nadchly, a proto jsem se s radostí pustila i do novinky Hořící stromy, která slibovala horor...

Divadlo

„Ale, proboha, já nejsem můj milovaný Sartre, Wilde, Williams, Albee, Shakespeare…“ rdí se Petr Nýdrle

Jméno Petr Nýdrle je zlínským kulturním nadšencům jistě dobře známo, ale tento herec, učitel, scenárista a umělecký šéf zanikajícího divadla Malá scéna má co říct i ostatním. V rozhovoru se dozvíte věci o Malé scéně, ale budete svědky i osobního zamyšlení nad vážnějšími tématy.

Film

Hlásí se zvláštní jednotka - Památkáři

pamatkari1 uvodkaFilm o závěrečné části druhé světové války, o které vás v dějepise zřejmě neučili. Pátý film George Clooneyho, při kterém zasedl na režisérskou židli, ale stihl si v něm i zahrát. Takže: „Kdo zařídí, aby socha Davida pořád stála a Mona...