Psychobitch – norská love story

Psychobitch – norská love story

Tisk

psycho2Severský filmový podzim letos promítne i norské drama Psychobitch z prostředí střední školy. Už jste určitě viděli spoustu filmů o lásce mladých lidí, ale tento příběh je prostě jiný, je severský, a to má svá specifika. I přes drsný název, věřte nebo ne, zhlédnete i spoustu zábavných momentů.

 

Marius je oblíbený nejen u svých spolužáků, ale díky dobrému prospěchu a chování také u učitelů. Je zamilovaný do Ley a snaží se všemi způsoby vymyslet, jak s ní trávit více času. A tak navrhne, aby ve třídě vznikly studijní skupinky, které si budou navzájem pomáhat. To je přijato s nadšením, jenže... Třídní učitel premianta přiřadí do skupinky s Fridou.

Kdo je Frida? Záhadné děvče s aurou průšvihů a naprosto nevyzpytatelného chování, o které se tvrdí, že se pokusila spáchat sebevraždu. To zrovna nezní jako soubor přitažlivých vlastností ani jako magnet na přátele. Zvlášť na střední škole, kde být jiný znamená být opomíjený a možná také šikanovaný.

psycho1

To, co trávení společného času s oběma teenagery udělá, je fantastické. Ovlivňují se navzájem, zažívají vypjaté situace i spoustu zábavy. Pohled na toho druhého se mění, ale bude fungovat i před očima dalších vrstevníků? Vymanit se z okovů strašáka „co si o mě budou myslet ostatní” je zvláště pro mladé lidi velkou zkouškou.

Snímek je dramatický, ale naprosto kouzelný. Osobně jsem se na konci smála a plakala dohromady. Jít proti proudu se vyplatí. Pokoušet náhodu někdy nevyjde tak, jak jsme zamýšleli, ale může způsobit zásadní změnu nejednoho života. Film doprovází příjemná hudba, která je pomyslnou třešničkou na dortu.

Program festivalu najdete na sfklub.cz


Psychobitch
drama
Norsko, 2019, 109 min
Režie: Martin Lund
Scénář: Martin Lund  
Hrají: Jonas Tidemann, Saara Sipila-Kristoffersen, Eilov Gravdal, Jannike Kruse, Espen Løvås, Jakob Berger, Pål Christian Eggen, Even Erfjord, Nur Hannah Fulayi, Elli Rhiannon Müller Osborne, Bethina Nærby, Mohammad Benmoussa, Henrik Rafaelsen, Benjamin Alavinasab, Idun Jin Dragland, Tale Maria Krohn Engvik, Seth Ericson, Camilla Augusta Hallan
Hodnocení: 98 %
Foto: www.sfklub.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v lidech, které potkávám…,“ přiznal nám v rozhovoru vítěz naší soutěže – Lubomír Müller

lubomir mullerNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranicí… V září jsme odta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Masaryk – o nezlomném boji za ideály

masaryk-film-perexNa plátna českých kin vstupuje dojemný příběh, který se věnuje osudu velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí Jana Masaryka. Dějová linie se opírá o diplomatickou kariéru a napínavý životní osud bohéma s duševní c...


Literatura

Tajnůstkáři = Sázka na jistotu se Sandrou Brown

tajnustkari200Nakladatelství Kalibr vydalo v únoru v Edici světový bestseller napínavou knihu Sandry Brown Tajnůstkáři. No schválně: před dvaceti lety se uprostřed noci udála zdánlivě dokonalá loupež. Čtveřice nesourodých parťáků si málem odnesla půl mi...

Divadlo

Nejznámější příběh lásky všech dob – Romeo a Julie v podání Baletu Národního divadla se v září vrátí do Státní opery

Romeo a JulieNejznámější příběh lásky všech dob, velké a nadčasové milostné téma, to je příběh Romea a Julie, který v baletním ztvárnění choreografa Johna Cranka uvádí Bal...

Film

Britská škola humoru pro pokročilé: U Konce světa

200filmKomediální autorské dvojici Simon Pegg – Edgar Wright se podařilo získat pro svůj film U Konce světa řadu hvězdných jmen, mimo jiné i Pierce Brosnana. Možná to nemluví samo za sebe, ale leccos to o nové britské komedii napovídá.

...