Čas je jejím sluhou, nikoliv pánem

Čas je jejím sluhou, nikoliv pánem

Tisk


princezna zakleta v case perexPrincezna Ellena (Natalia Germani) je od narození prokletá. Kletba, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien (Simona Zmrzlá), se má naplnit o jejích dvacátých narozeninách. Na její oslavě se plánuje zúčastnit i princ Jan (Marek Lambora), který doufá, že prokletí zlomí.

 


To se mu ale nepovede a království postihne katastrofa. Když se Ellena na druhý den probudí, všechno je zdánlivě v pořádku, ale jen do chvíle než zjistí, že znovu prožívá ten samý den. Když se tato situace několikrát zopakuje, rozhodne se, že ji využije a najde způsob, jak zkáze království zabránit. Společně s princem Janem a nejlepší přítelkyní, alchymistkou Amélií (Eliška Křenková), se vydá na dobrodružnou výpravu, při které nalezne víc než jen odpovědi na své otázky.


Originální česká pohádka
Princezna zakletá v čase je nová česká pohádka s originálními fantasy prvky, kterou režíroval Petr Kubík. Pohádka měla mít premiéru v kinech na jaře 2020, ale to kvůli pandemii nebylo možné. Premiéra se musela posunout. Na DVD tento film přináší MagicBox.


Detaily, které se nepovedly
Vyprávění o princezně, pro niž je čas sluhou a nikoliv pánem, trpí několika nelogičnostmi. Proč král, který věděl, že kletbu zlomí polibek z pravé lásky, tuto informaci držel v tajnosti až do poslední chvíle? A proč princezna pořád dokola bojuje o magický pergament, když si jeho obsah může prostě zapamatovat stejně, jako si pamatuje všechny detaily a dialogy z opakujícího se dne?

Princezna zakleta v case csfd


Pokud jde o opakující se scény v první polovině, ty po chvíli začnou nudit, protože do děje nepřináší téměř nic nového. Konec je ztělesněním všech pohádkových klišé a potenciál prince Jana a Amélie zůstal nevyužitý.


Detaily, které jsou skvělé
Opakující se scény ve druhé polovině filmu konečně přináší nejen nové informace, ale i akci. Zejména závěrečný boj je vydařený, k čemuž přispívá i kvalitní provedení triků. Důvod, proč se jeden den opakuje pořád dokola, je promyšlený, vysvětlený a do příběhu dokonale zapadá, což u filmů s časovou smyčkou není samozřejmostí. Potěší i humorné hlášky a propracovaná alchymie a její zákonitosti.


Herci jsou sympatičtí a do svých rolí se skvěle hodí. Princezna nečeká pasivně na záchranu, ale sama hledá způsoby, jak kletbu prolomit. V ději je několik scén, které výrazně vybočují ze stereotypů českých pohádek a ukazují, že je lze vyprávět i jinak. Fantasy prvky jsou zajímavé a neokoukané a hudba je dokonalost sama.
Navzdory nedostatkům jde o jednu z nejlepších českých pohádek z posledních let, takže pokud tento žánr máte rádi nebo jen hledáte oddechový film, s Princeznou zakletou v čase nešlápnete vedle. 

princezna zakleta v case obal1

Princezna zakletá v čase
Žánr: pohádka
Produkce a distribuce: Česko, 2020
Scénář: Petr Kubík, Lukáš Daniel Pařík, Viktor Krištof
Režie: Petr Kubík
Kamera: Pavel Kopp
Hudba: Lukáš Daniel Pařík, Tomáš Valent
Hrají: Natalia Germani, Eliška Křenková, Marek Lambora, Jan Révai, Simona Zmrzlá
Stopáž: 115 minut

Hodnocení: 80 %


www.magicbox.cz/blu-ray/princezna-zakleta-v-case
Zdroj obrázků: www.magicbox.czwww.csfd.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Největší přehlídka srbského filmu ve Vsetíně

altEvropské filmy se těší velké oblibě a v rámci filmových festivalů jsou horkým kandidátem na zaručený způsob zahnání případné nudy a zajímavým kulturním zážitkem. Specialitou jsou pak festivaly zaměřené pouze jedním směrem. Tedy tím zeměpisným. A právě takov...


Literatura

První den mého života – kniha o smrti, plná života

Prvni  den zivotaKdyž Napoleon kouká z Manhattan Bridge do chladné řeky, přemítá, jak je možné, že se dostal až sem. On, který jako výborný řečník a motivátor dává lidem naději. Říká jim, že stojí za to žít, a že jejich ži...

Divadlo

Slavný muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení začínají zkoušet zlínští herci. Zpívat s nimi bude host Igor Timko

zeny na pokraji 200Zlínské divadlo zkouší muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení podle slavného Almodóvarova filmu v režii Stana Slováka, uměleckého šéfa Městského divadla Brno, a v hlavní roli s Petrou Královou v roli Pepy. Netradiční spolupráci...

Film

V šedesáti letech zpátky do ringu

zpatky do ringu 200Film Zpátky do ringu (2013) je velmi originální od začátku do konce. Není zrovna obvyklé, aby lidé na sklonku svého života chtěli zápasit v ringu, a přitom ani jednou neusnuli. Jenže staré křivdy dokážou rozpumpov...