DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

Tisk

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V centru města, dění, kultury, pozornosti, v centru zájmu! Tak zní motto 98. divadelní sezóny NDM.

 


„Zapojujeme se takto i do permanentních a dle mě potřebných debat o centru Ostravy, jeho oživení,“ uvádí ředitel NDM Jiří Nekvasil. „Naším aktuálním příspěvkem k tomuto tématu je skutečnost, že každý den, kdy v jednom či obou divadlech hrajeme, přichází do centra kvůli nám až 1 100 lidí. Naše divadlo a jeho produkce jsou dostatečným důvodem, proč do centra přijít. Obě naše divadelní budovy se v centru města nacházejí a divadlo se v nich hraje přes 100 let (přesněji v jedné 122 a ve druhé 109)!“ pokračuje Jiří Nekvasil.
Nutnost tohoto tématu také podtrhuje vizuál sezóny – úderná fotografie s agitačním ukazováčkem, jehož autorem je ostravský výtvarník Jiří Šigut.

A na jaké premiéry se diváci v sezóně 2016/2017 mohou těšit?

Soubor opery zahájí sezónu nastudováním opery La clemenza di Tito hudebního velikána Wolfganga Amadea Mozarta, a to v režii SKUTRu a v hudebním nastudování hudebního ředitele opery Jakuba Kleckera. Toto předposlední skladatelovo dílo, které svou světovou premiéru mělo v roce 1791 v Praze, bude v Ostravě uvedeno vůbec poprvé!
„Podzimní měsíce budou patřit v našem ansámblu oslavám projektu Shakespeare Ostrava 2016. Na sklonku října připravíme dva koncerty Shakespeare gala, na kterých zazní nejvýznamnější operní scény inspirované tímto autorem. V prosinci nabídneme Fibichovu Bouři v režii Jiřího Nekvasila a za hudebního nastudování mladého talentovaného dirigenta Marka Šedivého. Bouře v Ostravě naposledy zaburácela v roce 1947,“ říká Jakub Klecker.
Na dramaturgickou koncepci „Operní hity 20. století“ naváže soubor komorním titulem Zneuctění Lukrecie anglického skladatele Benjamina Brittena.
Dále bude následovat klasický český titul Tajemství Bedřicha Smetany, v Ostravě nastudován naposledy v roce 1979. Tuto inscenaci v červnu představíme na prestižním Mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl.
Vrcholem sezóny pak bude nové nastudování Rossiniho Lazebníka sevillského v českém přebásnění Jaromíra Nohavici a v režii Ondřeje Havelky.
„Také našemu vynikajícímu sboru bude svěřen velký úkol. Na dvou sborových galakoncertech v květnu zazní nejznámější sborové scény z českých i světových oper,“ dodává Jakub Klecker.

ostrav0

 

Činohra NDM se hned začátkem sezóny bude připravovat na světovou premiéru! Nová divadelní hra dramatika a režiséra Davida Jařaba Poslední štace – Adieu Europa vznikla speciálně pro činohru NDM a čerpá z historických událostí kolem německé divadelní scény právě v Ostravě.
Soubor také naváže na spolupráci s výraznými osobnostmi české divadelní režie, ale i na hosta ze zahraničí. Dramaturgická linie „Sousedé“ totiž pokračuje projektem v režii polského režiséra Andreje Celińského. Drama Car samozvanec slibuje velkou historickou fresku se zajímavými hereckými příležitostmi.
Dále se v činohře objeví například režie Radovana Lipuse, který jako kmenový režisér výrazně profiloval tvář činohry NDM v letech 1992–2008: „Právě v jeho režii uvidíte Zamilovaného Shakespeara, kterého zatím známe jen ve filmové podobě. Těšíme se, že tento titul bude zároveň jakýmsi epilogem připomenutí Shakespearova úmrtí,“ uvádí šéf souboru Peter Gábor.
Z činoherních inscenací se mohou diváci dále těšit na komedii Je úchvatná!, španělské drama Hodina před svatbou, a dokonce dvě české premiéry: epopej z císařského dvora Sissi a komorní inscenaci Teď mě zabij.

První baletní premiéra nazvaná Dva světy / jeden svět přinese komponovaný večer plný zvučných jmen! Ostravě se představí choreografie dvou velikánů – Jiřího Kyliána a Ohada Naharina. „Zařazení jejich děl mezi pravidelná představení divadla je sám o sobě důležitý signál, který indikuje kvalitu interpretů a také pozici baletního souboru NDM. Jednoduše řečeno, ne každý na to má, aby mu byla udělena výsada získat do repertoáru díla těchto dvou pánů, kteří si tradičně velice hlídají kvalitu jevištního provedení svých choreografií. V případě baletu NDM je to navíc již druhá práce Jiřího Kyliána, kterou v krátké době po sobě uvede,“ sdělila členka umělecké rady NDM a ředitelka české pobočky Kyliánovy nadace v Praze Elvíra Němečková.
Další připravovanou baletní premiérou bude inscenace Tři mušketýři v choreografii Paula Chalmera.
„Balet NDM také divákům nabídne již tradiční Mezinárodní gala a oslavy Mezinárodního dne tance,“ dodává šéfka souboru Lenka Dřímalová.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

I na operním jevišti jsem nikdy nepatřila k těm, kteří se postaví na rampu a předvádí jenom hlas, říká Dagmar Pecková

dagmar200I v rozhovoru s Dagmar Peckovou vám bude jasné, v čem je tato pěvkyně výjimečná, neskonale pracovitá, nebojácná a tvrdohlavá a přitom svá. Málokterá umělkyně její generace dává do ringu tolik energie, nápadů a mnohovrstevnatého talentu, který se projevuj...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Cenu Martina Porubjaka na festivalu Setkání Stretnutie získala Jana Oľhová

cena martina porubjaka200Městské divadlo Zlín ve středu 24. května slavnostně zahájilo 27. ročník česko-slovenského festivalu Setkání Stretnutie před představením Slovenského národného divadla Pohreb alebo svadba – Čo skôr? Při této příležitosti...


Literatura

Pejskaři, zbystřete: Jak to ten pes myslí?

jak to ten pes mysli200Mladá fronta zacílila na velký a zarputilý segment trhu, a to na pejskaře! V září totiž vydala příručku Jak to ten pes myslí? s podtitulem Vizuální průvodce „psí řečí“. Jako milovnice psů a majitelka je...

Divadlo

Shakespeare v Mahenově divadle NdB
necozaneco perJe to skutečně záhada. Velký dramatik Shakespeare napsal spoustu nejlepší divadelních her, jaké kdy se objevily a taky několik velmi špatných her. Jako by v Shakespearovi byli dva autoři. Nebo že by Shakespeare, onen herec co utekl ke k...

Film

Co přinesou ozvěny Febiofestu ve Zlíně

febiofest 200V tomto článku bychom vás rádi informovali, na jaké filmy můžete vyrazit od 15. do 17. dubna do zlínského Golen Apple Cinema v rámci regionálních ozvěn Febiofestu.

...