Oldřich z Chlumu opět zasahuje

Oldřich z Chlumu opět zasahuje

Tisk

altDetektivky zasazené do historie mají úžasné kouzlo. Pro čtenáře i autory. Čtenář i autor si užívají dobových reálií, syrových a nevyumělkovaných vražd. Vyšetřovatelé v knihách nesnímají otisky prstů, neposílají vzorky do laboratoře na expertízu, nestudují řeč těla podezřelých, musejí zapojit mozek a dedukovat. Jaká krása.

 


Vlastimil Vondruška zasadil své detektivky do doby panování Přemysla Otakara II., čili se v nich ocitáme ve třináctém století. Jeho série Hříšní lidé Království českého již čítá pěknou řadu svazků. Královského prokurátora Oldřicha z Chlumu a jeho pomocníka Otu si oblíbili čtenářky i čtenáři ze všech koutů české republiky a čekají vždy netrpělivě na další případy této velmi schopné dvojice. Před Oldřichem z Chlumu hned tak někdo neskryje své zlé úmysly a činy. Královský prokurátor dokáže odhalit i velmi zapeklité případy.  A jeho pomocník Ota velmi zdatně zvládá zadané úkoly. Především mu jde vyslýchání osob něžného pohlaví. Díky jeho šarmu mu ženské vybrebentí i to, co vlastně vůbec říct nechtěly.

Nový případ této dvojice vyšetřovatelů začíná ústupem českého vojska z Bavorska. Jeho zadní voj, ve kterém je i Oldřich z Chlumu s rytířem Otou a několika zbrojnoši, se v Mühldorfu dostane do obležení. A ve městě se stanou podivné věci – je zavražděna pěkná majitelka krčmy U Plného džbánu, hlavní velitelé Smil z Lichtenburku a Vok z Rožmberka se chovají tajuplně a nakonec je nalezena mrtvá i žena kupcova, u které se rytíř Smil ubytoval. Oldřichovi nejdou některé události pod nos, ale je v cizí zemi, takže nemůže zasáhnout. Čeští rytíři se ubrání bavorské přesile a nakonec se jim podaří dostat na svobodu. Za nějaký čas je Oldřich z Chlumu Smilem pozván na Lichnici, kde se má konat svatba. Oldřich by rád odmítl, ale pozvání provází králova vůle, aby se určitě zúčastnil. Když s Otou dorazí na hrad, s podivem zjišťují, že na svatbu přijeli všichni účastníci z obležení.  Je jasné, že se něco děje. Dřív, než si Oldřich z Chlumu rozebere všechny podněty, dojde k první vraždě…

alt

Vlastimil Vondruška je velmi zdatný vypravěč a znalec historie. Při čtení pasáží z dobývání Mühldorfu Bavory máte dojem, že tenkrát se musel nějaké takové bitvy zúčastnit. Stejně se cítíte i na hradě. Velmi pěkně jsou vykresleny charaktery jednotlivých aktérů. Pánové jsou bujaří, nemytí, hluční a smilní. Dámy jsou kokety a služky po vůli. Drsná doba, drsné mravy. Skvěle vykreslená. Brzy si vyberete sympaťáky, které budete protěžovat, a začnete odsuzovat patolízaly. A samozřejmě jsou tu ženy – tedy, autor je nešetří ani trochu. Počestné i nepočestné, je to prostě plemeno zrádné!
 
Podivná svatba na Lichnici je dobrá detektivka z drsné doby o drsných mužích a poddajných ženách. Je taková, jaká má být – napínavá. Autor si skvěle pohrává s čtenářovou fantazií, předkládá mu fakta a nutí k dedukci, problém nakousne a prchá chvíli jiným směrem, aby ho překvapil nečekaným úsudkem. Zároveň vás pobaví humorné repliky a břitké dialogy, které mistrně posunují děj vpřed.  Další příběh Oldřicha z Chlumu své fanoušky nezklame a ty, kteří středověkého vyšetřovatele dosud neznají, může navnadit k přečtení předchozích svazků.

Podivná svatba na Lichnici
Série: Hříšní lidé Království českého
Autor: Vlastimil Vondruška
Žánr: krimi
Vydáno: 2012
Stran: 302
Vydalo nakladatelství: MOBA
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: MOBA


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vinylovehodiny.cz: „Honza ten nápad viděl někde na cestách a uvízl mu v hlavě“

vinylove hodiny 200Rádi bychom vám v tomto rozhovoru představili mladou designerskou dvojici – Kateřinu Dobískovou a Jana Čížka z Olomouce - která vyrábí hodiny ze starých vinylových desek. Vystupují pod značkou vinylovehodiny.cz, recyklují staré desk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Je libo young adult thriller? Přečtěte si knihu Je to na tobě

je to na tobe200V nakladatelství Bookmedia vyšel nový young adult thriller s názvem Je to na tobě od britské spisovatelky S. K. Wright. Přečtěte si tuto novinku měsíce března i vy!

 

...

Literatura

Lékař vyvrací stoletími opředený mýtus - X vs. Y

lepsi polovicka 200Slabší pohlaví, slovní spojení, které po staletí popisuje ženu. Spojení, které mě udivuje, protože už jen to, co žena musí zvládnout během těhotenství a porodu, rozhodně není pro slabochy. Přesto se tato náročná úloha bere jako samoz...

Divadlo

Jak vidí budoucnost umění v on-line světě Jana Plodková a Jiří Vyorálek?

DNZ 200Oblíbení herci Divadla Na zábradlí se v krátkých rozhovorech zamýšlejí nad reflexí covidové pandemie v jejich profesním i osobním životě.

...

Film

Nikdo není víc než tým! Tvůrci představují první záběry a první plakát k filmu Děti Nagana

deti nagana 200První hotové záběry a první plakát představují tvůrci rodinného filmu Děti Nagana, který v únoru zamíří do kin. Hynek Čermák v něm vede partu kluků do důležitého hokejového zápasu s tenisákem na plácku proti starším rivalům z vedlejší ves...