Skleněný pokoj: Jednoduchost, funkčnost a mnoho světla

Skleněný pokoj: Jednoduchost, funkčnost a mnoho světla

Tisk

Skleneny pokoj perexKdysi, při návštěvě Brna, jsem měla tu čest, vidět vilu Tugendhat v jarním období. Tehdy jsem ještě nevnímala detaily, ale i tak ve mně zůstalo slovo „funkcionalismus“ viset dosud, a vila je jeho první asociací v mé mysli. Jmenuje se po původnich majitelích a byla postavena v letech 1929 - 1930. Potřebovala jsem vidět film Skleněný pokoj, který nyní běží v našich kinech, jelikož neznám moc filmů, které by oslavovaly nějakou stavbu, a ještě v České republice. Nebo spíše vyprávěly její příběh.

 

 

Julius Ševčík natočil krásný film, během kterého vystihl politické změny v naší zemi. Obdivuji, jak beze slov vykreslil pokleslost komunistického režimu. Úspěšný manželský pár Landauerovi si zahrála švédská herečka Hanna Alström a dán Claes Bang. Ve filmu hraje mnoho oceněných evropských herců. 

Vila se stává svatebním darem pana Landauera své ženě. Liesel Landauerová si, stejně jako její kamarádka Hana, vzala za muže úspěšného Žida. Život nabízel mnoho možností a manželé Landauerovi vyjeli do ciziny navštívit známého výstředního architekta von Abta (Karel Roden), kterého přemluvili ke stavbě vysněného domu. Tehdy byl funkcionalismus nový a vila se stala středobodem celého děje. Vlastně koukáme na její slávu, zkázu i okupaci. Stává se metaforou našich dějin. Za První republiky vzkvétá, je majestátní. V protektorátu je zneužita a socialismus ji zničil.

Jednoduchost, funkčnost a mnoho světla

Architekt von Abt řekl Liesel, že rodina je zajímavý problém. Slova už si přesně nepamatuji, nicméně poukázal na to, že se velmi liší od jeho architektury, po které chceme jednoduchost, funkčnost a mnoho světla. Toto prohlášení se pro mě stalo srdcem a poselstvím filmu.

Skleněný pokoj nám zřetelně ukáže, že židovské rodiny musely ve správnou chvíli opustit zemi a nechat za sebou vše. Svou milovanou vilu, přítelkyně, milenky…

Zřejmě nejdůležitější nití filmu je pouto mezi Liesel, která utekla s rodinou do exilu a Hanou, zůstávající po boku židovského manžela v protektorátu.

Film ve mně zanechal hluboký dojem opravdovosti. Velké uznání si zaslouží také kostýmy ve filmu. Je jen jediná věc, kterou bych uvedla na závěr pro odlehčení těžkého tématu. Umělé vrásky, které se objevovaly na krku hlavních protagonistek s postupujícím časem nepůsobily opravdově, ale jako odlupující se vosk a pohled na ně mě iritoval a nutil mě přemýšlet nad jejich likvidací.

Skleněný pokoj / The Glass Room

ČR / Slovensko
Režie: Julius Ševčík
Žánr: Drama
Scénář: Andrew Shaw
Kamera: Martin Štrba
Hrají: Hanna Alström, Karel Roden, Carice van Houten, Claes Bang, Roland Møller, Alexandra Borbély, Karel Dobrý, Zuzana Fialová, Caspe, Petra Bučková, Jana Plodková, Vladimír Polívka, Martin Hofmann, Olga Plojhar Bursíková, Vladimír Javorský, David Šír, Marián Mitaš, Igor Rattaj, Cyril Dobrý, Anna Jeníková, Markéta Krejčová, Tereza Blažková
Stopáž: 104 min
Hodnocení autora recenze: 80% (vrásky ubraly tak 10%)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Smigmator: „Vydat album u Supraphonu je jeden z mých splněných snů.“

Jan Smigmator 200Jakoby tenhle zamotaný rok 2020, kdy se nám všem snaží rytmus i melodii vnutit koronavirus, vlil do žil Janu Smigmatorovi nějakou mimořádně dobrou transfuzi. Blýskavé pódium s reflektory a big bandem za zády, na jaké byl zvyklý ve ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Letošní FEBIOFEST skončil

febiofest logo perex
FEBIOFEST, rozsáhlá mezinárodní přehlídka filmů, doplněná posléze i soutěžní sekcí, se nejprve konal v Praze (již v roce 1993); později se rozšířil do dalších měst. Zve nejen na stovky filmů, uváděných v řadě tematických ...


Literatura

Nejosobnější případ Matěje Mynáře

hrichy-otcu200Martin Stručovský patří mezi mé oblíbené české spisovatele a jak už jsem uváděla v předchozích recenzím, jsem ochotná díky němu číst dlouho do noci. Proto jsem měla velkou radost, když se konečně objevila další kniha s Matějem Mynářem.

...

Divadlo

Rákosníček Divadla Scéna pobaví

Rakosnicek200Asi v polovině odpoledne tříkrálového se v blízkosti Divadla Scéna ve Zlíně zvýšil výskyt těšících se dětí a jejich rodičů, kteří mířili na zlínskou premiéru pohádky Rákosníček a jeho rybník. Těch dětí a jejic...

Film

Letní filmová škola zveřejnila denní program. Dalším hostem festivalu bude Lav Diaz

LFS23 newsletter – 2 (2)Hostem 49. Letní filmové školy Uherské Hradiště bude filipínský režisér, držitel Zlatého lva z Benátek Lav Diaz, který převezme Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. V rámci doprovodného programu vystoupí Davi...