Hurvínek v neděli 2.5. 2021 oslaví neuvěřitelné 95. narozeniny

Hurvínek v neděli 2.5. 2021 oslaví neuvěřitelné 95. narozeniny

Tisk

hurvinek 20095 je úctyhodný věk. Takového věku se obvykle dožívají pouze senioři! A Hurvínek je malý kluk. O to jsou narozeniny cennější. Mánička, která letos oslavila jednadevadesát tvrdí, že to nejsou kulatiny a že se to slavit nemusí, ale kdo by řeči tak mladé holčičky poslouchal.

 

 

V roce 1926 se to stalo. V přídavku komedie Rudolfa Nešvery "Počestný dům" se na scénu divadla Feriálních osad v Plzni přikolébalo cosi roztomilého v bílé, vzadu se nebezpečně rozevírající košilce. Přineslo to Spejblovi židli a řeklo to "rukulíbám". Zdůrazňujeme tu symboliku. V představení "Počestný dům"! Naše rodina je slušná rodina od samých počátků!

Náš malý hrdina za svých pětadevadesát zažil mnohé. Zcestoval skoro celý svět, zažil bouřlivé ovace i věznění v trezoru gestapa. Zažil proměny režimu i svoje vlastní. Má pět tatínků. Jen jeden z nich je starší než on a to o pouhých šest let.

hurvinek1

Ti čtyři "tatíci mladíci" se svorně dělili o jeho vývoj. Josef Skupa ho uvedl na divadelní prkna a proslavil v celé zemi. Miloš Kirschner mu vtiskl novější charakter a proslavil ho v celém světě. Martin Klásek navázal na oba předchozí a udělal z Hurvínka současného kluka. Přivedl chlapce do dnešní moderní a rychlejší doby. Jeho Hurvínek je ten, kterého dnes známe. No, a od roku 2017 se s Martinem Kláskem začíná alternovat čerstvý rodič Ondřej Lážnovský.

V roce 1964 se Hurvajz trochu zakulatil v souvislosti s tím, že vyšel spolu s tatínkem Spejblem na předscénu. Později, díky televizi změnil i oblečení. No... řekneme to. Kvůli trikovým záběrům, tzv. klíčování v "blueboxu" zmizely Hurvínkovi před kamerou jeho modré kalhotky... Úplně! Od té doby nosí kalhotky šedé a vínové kšandičky. Což bylo hodně prozíravé. V současném "greenboxu" by zmizely zase původní kšandy zelené.

Vedle svého tradičního oblečení, ale nosil Hurvínek spoustu kostýmů a různých převleků. Nosil turban i maskáče, fráček i fiží. Kovové brnění. Oblek jako Michael Jackson i sukénku z palmových listů. V padesátých letech tepláky. Měl svítící oči i čokoládovou barvu. Pro potřebu svého orchestru si ho dirigent Spejbl dokonce naklonoval. Sportuje! Na koloběžce i na sáňkách. Hraje fotbal. A také hraje na různé nástroje. Nejznámější jsou asi housličky. Tím pádem i nejúspěšnější. Hurvínek společně koncertoval z řadou populárních hvězd. Zůstaneme-li u houslí, pak například s Jakubem Třasákem, tehdy malým sólistou skupiny Šlapeto a zabrousíme-li do oblasti vážné hudby, pak si společně zahrál nejen s Pavlem Šporclem, ale také třeba s Wihanovým i Talichovým kvartetem. A vynikal! Navíc vedle houslí podobně zvládá i dechové a bicí nástroje.

Jmenuje se po něm automobil i vlak a dokonce i asteroid. Je tím pádem úředně ověřenou hvězdou!


Hurvínkův rodný list je poměrně dobře znám, ale pro jistotu i o těchto narozeninách uvedeme, že ho vytvořil Gustav Nosek, jako překvapení pro Josefa Skupu. A také to, že původně neměl být Spejblovým synem, ale obecenstvo si toto spojení vynutilo. Navíc podoba se nezapře a také pozdější testy DNA otcovství potvrdily definitivně.

Neměli bychom ale zapomenout na další průvodce Hurvínkova života. Díky divadelním alternacím měl Hurvínek celou řadu šikovných strýčků i tetiček. Navíc všichni čtyři tatínci ho dovedli a dovedou skvěle "rozhýbat". Přesto tu jsou navíc dvě významná jména, která bychom o Hurvínkových narozeninách zmínit měli.

První je paní Jiřina Skupová, která Hurvínka "vodila" či spíše provázela po celou jeho předválečnou éru a také řadu let po ní. Naučila ho první krůčky. Z miminka udělala kluka. Hurvínek díky její dámské péči nosil vždy vyžehlené a pravidelně prané košilky. Ale jeho charakter tím nijak neutrpěl. Rošťák a uličník to byl! Bez debat. Měla Hurvínka opravdu ráda a jak pamětníci dosvědčují, velmi nerada se jeho vahadla vzdávala. Vedle toho, že byla životní partnerkou Josefa Skupy, byla i jeho následnicí v ředitelském křesle (od roku 1957 do roku 1962) a také autorkou několika divadelních her.

hurvinek3

A druhým Hurvínkovým významným "strýčkem" byl bezesporu Bohuslav "Bója" Šulc. Skutečný niťový virtuos dal Hurvínkovi pohybovou škálu, kterou má vlastně dodnes. Přidal nastálo nitě, které se Hurvínkovi dříve navazovaly jen občas a velmi tak rozšířil jeho pohybové možnosti. Vedle starosti o Hurvínkovo vahadlo je i autorem známých sólových loutkových výstupů a také několika divadelních her pro S+H. I když z divadla odešel již na začátku devadesátých let, jeho stopa v divadle zůstává. Rozhodně není náhodou, že za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla byl před dvěma lety oceněn cenou Thálie!

Ale zpět k naší hvězdě! Přejeme Ti milý Hurvínku, aby se Ti nadále dařilo tak jako dosud. Abys mohl brzy začít zase hrát, například na letošní letní scéně a být tak inspirací v rošťárnách pro další generace dětí... i dospělých! Všechno nejlepší a třikrát hurá do vínku Hurvínku!!! Chachááá!!!

hurvinek4

Zdroj foto: Michal Fanta


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

10. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

10 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovník...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rebelky v divadle Bolka Polívky

REBELKY perexKaždá premiéra v divadle známého klauna, principála, komika a vážného dramatického herce, je vždy událostí a představení jsou beznadějně vyprodaná. Ať už v inscenaci Polívka hraje, nebo ne. Stejné to bylo i na premiéře a v další sérii př...


Literatura

Vietnamka, která doma nemá vařič na rýži

Outsider perexNěkdo jim tyká. Další obdivují jejich nasazení. Jiní se zamilovali do jejich jídla. Ale existuje jen velmi málo Čechů, kteří by tuzemskou komunitu Vietnamců nevnímali. Nebo na ni neměli názor. Za každým z těchto lidí se přitom skrývá p...

Divadlo

Igor Bezdieniezhnykh z Tanečního centra Praha je mistrem a vicemistrem Evropy ve stepu

Igor Bezdieniezhnykh European TAP Dance Championship 2023Stepař Igor Bezdieniezhnykh, pedagog a absolvent konzervatoře Taneční centrum Praha, patří mezi nejlepší ve svém oboru. Tanečník, který je původem z ...

Film

Duna: Lynchova óda na prostor

lynch 200Pokud filmový fanoušek uslyší nebo přečte jméno David Lynch, zcela jistě ho to nenechá chladným. Ať už jsou emoce z jakéhokoli bodu celého spektra, tak vždy tam jsou, protože jméno tohoto svérázného režiséra snad ani nedokáže emoce nevyvolat. A pok...