Výstavu malířky Libuše Dlabola Pražákové v krajské galerii inspirovaly její rodinné vztahy

Výstavu malířky Libuše Dlabola Pražákové v krajské galerii inspirovaly její rodinné vztahy

Tisk

Libuse Dlabola Prazakova200Nová výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně představuje tvorbu malířky Libuše Dlabola Pražákové, která nachází podněty v intimním světě života rodiny, specifických zátiších a přírodních scenériích. Výstavu zahájí vernisáž s přítomností autorky a hudebním programem v úterý 30. května v 17 hodin.

 

Výstava Libuše Dlabola Pražákové (*1984 v Jilemnici) otevírá vhled do základních vrstev autorčina malířského přístupu, odvíjeného v průběhu uplynulé dekády a určovaného několika vzájemně se prolínajícími tématy. Mnohé obrazy vychází z rodinných situací spojených s pevností mezilidských vazeb, jiné reflektují přitažlivou samozřejmost životního prostoru, který je ozvláštněn střípky světa dětství, další adorují tajemství přírody. Spíše než k zachycení konkrétních výjevů a podob však umělkyně od počátku směřuje k zobecnění a uvolněnému znázornění, které zakládá na bezprostřednosti malířského gesta a dramatizující barevnosti.

„Název výstavy Moje místo ve tvém světě vychází z autorčina obrazového cyklu, ve kterém zkoumá svoji roli matky a význam vztahů v rámci rodinného kruhu vůbec. Názvem ovšem lze vyjádřit také vazbu mezi prezentovanými obrazy a diváky, jimž se v nich otevírají paralely a odkazy vlastních prožitých situací či myšlenek,“ přibližuje výstavu v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně kurátorka Pavlína Pyšná. Objevují se tak zde například série na témata mateřství a dětství, s nimiž úzce souvisí scény zpřítomňující její dva syny v různých interpretacích, nebo soubor maleb inspirovaný dětskými kresbami staršího z nich.

 Libuse Dlabola Prazakova1

„Ačkoliv jednotlivá díla vychází z konkrétních situací, vypovídají i o zkušenostech přesahujících individuální lidskou existenci. Zároveň vynikají silnou uměleckou imaginací a citovou účastí, a to nejen ze strany tvůrce, ale i z pozice diváka, pro nějž zůstávají blízkostí svých motivů otevřena stálé interakci,“ dodává kurátorka.

Výstava je součástí kontinuální výstavní dramaturgie, která reflektuje jedno ze specifik zlínského prostředí, a sice silnou tradici jeho výtvarného školství. Libuši Dlabola Pražákovou k němu váže Zlínská soukromá vyšší odborná škola umění, kterou absolvovala v roce 2007, poté pokračovala ve studiích na Fakultě umění Ostravské univerzity (F. Kowolowski) a v současnosti žije a tvoří v Semilech.

Výstava bude k vidění ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 20. srpna 2023. V průběhu letních měsíců se uskuteční také komentovaná prohlídka s autorkou, její termín bude zveřejněn na webových stránkách www.galeriezlin.cz.

 Libuse Dlabola Prazakova

Zdroj foto: KGVU


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

František Nedvěd: „Jako legenda se vůbec necítím.“

frantisek nedvedFrantišek Nedvěd, který dal světu písně Stánky, Rozchod či Valčíček, brzy oslaví 65 let. Nyní jej můžete zastihnout na turné s bratrem Janem nebo se zaposlouchat do jejich spo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pro mě je novinová strana svébytný druh výtvarného umění, říká Miroslav Karásek

foto Noviny perexUž poněkolikáté vystavuje v Kroměříži sbírky zahraničních novin Miroslav Karásek. Tentokrát nese výstava název "Noviny Latinské Ameriky pod jednou střechou" a je k vidění ve foyer Domu kultury v Kroměří...


Literatura

Ženská milostná poezie v almanachu Královny slz a ostružin

200litKdyž byla spisovatelka a básnířka Sylva Lauerová konfrontována s názorem, že poezie se dnes téměř neprodává, vyvolalo to u ní nejen otázku, zda je tomu skutečně tak, ale zároveň se zrodil i nápad vytvořit almanach ženské milostné poezie plný něhy, radosti a...

Divadlo

Švandovo divadlo odletí do USA. Představí tam současné autorské divadlo i nový dramatický text napsaný umělou inteligencí

svandovo divadlo usa 200Na patnáctidenní turné do Spojených států odletí od 31. května do 14. června část hereckého a uměleckého souboru Švandova divadla v Praze. Vedle dvou inscenací reprezentujících současnou českou činohru zde smíchovská scéna...

Film

Underwold se vrací ke svým kořenům

underwold200Při zmínce o akčních filmových sériích o upírech se mi ihned vybaví dva názvy. Tím prvním je samozřejmě Blade s nepřekonatelným Wesley Snipesem a druhým jednoznačně Underworld (fanoušci Stmívání prominou). Právě druhý jmenovaný se dočkal v po...