Joan Brehms - malířské toulky

Joan Brehms - malířské toulky

Tisk

brehms joan 200Obec Benešov nad Černou, Obecní knihovna Benešov nad Černou a FOTO MIDA nakladatelství si Vás dovolují pozvat na výstavu obrazů JOAN BREHMS malířské toulky. Vernisáž se koná v neděli 12. května 2013 v 16 hodin ve výstavní síni v Benešově nad Černou čp. 125, výstava potrvá od 13. května do 14. června 2013.

 

Joan Brehms byl významným divadelním scénografem a architektem, členem Jihočeského divadla v sezónách 1945/46 až 1975/76, poté (až do r. 1989) hostujícím výtvarníkem. Byl spoluzakladatelem fenoménu Otáčivé hlediště v Českém Krumlově.

Rodák z lotyšské Libavy (Liepaya) započal svoji uměleckou dráhu nejprve v Rize, poté působil v divadlech v Lübecku, Magdeburgu, Wroclawi, Gdaňsku a v dalších místech.

Po skončení 2. světové války zakotvil v Českých Budějovicích, kde téměř půlstoletí rozhodujícím způsobem formoval výtvarnou složku inscenací všech uměleckých souborů JD. Vytvořil zde kolem 150 scénických výprav a byl zároveň autorem řady experimentálních hracích prostorů, jako byly Studiová scéna JD, dvojhledišti se zrušením portálů a opony, Kruhového divadla v Rajské zahradě českobudějovického dominikánského konventu, polydimenzionálního divadelního prostoru v plenéru, kyvadlového dvojsměrného hlediště na Karlštejně. Už v roce 1947 položil s režisérem Karlem Konstantinem základ k Jihočeským divadelním festivalům v Českém Krumlově. Společně s režisérem Ottou Haasem navrhl historicky první světové (českokrumlovské) otáčivé hlediště a zasloužil se o znovuobnovení divadelního provozu ve zdejším zámeckém barokním divadle.
brehms joan
S Jihočeským divadlem se rozloučil scénografickým návrhem k inscenaci Boučkovy hry Noc pastýřů k 70. výročí založení JD (premiéra 22. září 1989).

Zdroj informací: J.DvOŘÁK, Joan Brehms, DÚ Praha, 1987


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Stirská: V Německu mi přezdívali Malá dáma s velkým hlasem

stirska 200Jméno zpěvačky Zuzany Stirské se v posledních letech pojí především se stále populárnějším pěveckým souborem Fine Gospel Time, který pravidelně účinkuje – v rámci tradičních Gospel Time Party – v pražském divadle Rokoko, na koncertech po celé rep...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jsou Posedlí posedy. Znáte je?
ImagePět přátel posedlých posedy. Předloni vydali knihu plnou jejich fotografií, vloni  představili světu originální železný stojánek inspirovaný konstrukcí posedů a co připravují letos? Nechme se překvap...

Literatura

Zavítejte na návštěvu Za pověstmi Šumavy

za-povestmi sumavy 200V dubnu vydalo nakladatelství CPress knihu Ondřeje Fibicha plnou příběhů a zkazek Za pověstmi Šumavy. Pokud v tomto kraji bydlíte nebo jste okouzleni přírodou, pojďte odhalit historii a ústní lidovou tvořivost.

...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2024/2025

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že v divadelní sezóně 2024/2025 pro diváky připraví celkem 9 inscenací. Pět z nich bude uvedeno na Činoherní scéně, čtyři pak na Hudební scéně. Jedna z nich bude premiérou českou a hned 3 (!) uvedou ve světové premiéře. „D...

Film

Želvy Ninja všechny naporcují

Zelvy Ninja 200Film Želvy Ninja (2014) navazuje na nekonečnou sérii filmů a seriálů o zmutovaných zvířatech, která mají tělo i mysl podobnou člověku. Reportérka April O'Neilová (Megan Fox) jim je na stopě, ale je s jejich osudy spojená víc, než si myslí....