Fotografická kolekce Nostalgia dýchá životem, emocemi a tajemstvím

Fotografická kolekce Nostalgia dýchá životem, emocemi a tajemstvím

Tisk

RR foto perexMuž a žena na černobílých fotografiích. To už tu bylo tisíckrát nebo milionkrát? Přesto si pozornost návštěvníků, kteří během letošního léta zajdou do foyer Domu kultury v Kroměříži, určitě zaslouží i fotografie, jejichž autorem je Robert Rohál. Jejich atmosféru vystihuje už samotný název kolekce Nostalgia. Představuje současné autorovy oblíbence, které už přibližně dva roky fotografuje – Soňu Drábkovou a Jiřího Bartoně. I když na většině fotografiích jsou každý sám za sebe, sluší jim to i na dvou společných snímcích.

 

Kolekce Nostalgia především přitahuje svou hloubkou a tajemstvím, což spadá na vrub obou fotogenických protagonistů stejně jako fotografa. Každý z fotografických obrazů jako by měl svůj příběh, které si ovšem musí dotvořit ve svých myšlenkách návštěvníci či diváci. Výhodou je i to, že v tuto dobu je v prostorném foyer klid, světlo a nyní v létě i žádoucí chládek.

RR foto 1

Na zvolené prostředí svých výstav si Robert Rohál dává záležet. Jak jsem zjistila, přednost dává prostoru, který si rád vybírá a který ho musí něčím oslovit. Za patnáct let, co prezentuje svou fotografickou tvorbu, vystavoval v galeriích, divadlech a kavárnách, ale také na zámcích a hradech.

„Teprve po pěti šesti letech, kdy jsem se zúčastnil několika skupinových výstav, jsem si řekl, že čas nazrál a že bych se měl pokusit o samostatné prezentace. A to se povedlo. Vzpomínám na své první krásné výstavy, které jsem tenkrát měl v Hukvaldech nebo na hradě Křivoklát,“ říká Robert Rohál.

rrrrRobert Rohál

V té době už dělal černobílé fotografie a měl s nimi úspěch. Během osmi let se dostal třeba do Muzea fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci, ale cení si i výstav, které měl na hradě Karlštejn, na zámku v Doudlebách nad Orlicí anebo v divadlech ve Zlíně, Ostravě nebo Šumperku. Ale třeba v rodném Holešově pořádal společnou výstavu s Evou Pilarovou. Další samostatné výstavy měl v Praze, Brně, Třebíči, Dobrušce nebo v městské galerii ve Zvolenu na Slovensku.

„Zatímco zpočátku jsem vystavoval spíš fotky reportážního druhu, vyšel jsem přece z novin,“ vzpomíná Robert Rohál,“ později se stalo to, že jsem začal dělat kolekce. Vždycky jsem si vymyslel téma, dal dohromady lidi a začal fotit… Samozřejmě ještě předtím jsem musel vědět, kde budu fotit, jaké budou potřeba kostýmy a rekvizity atd. Obvykle jsem začal stavět na příběhu, napsal si scénář, který jsem rozvíjel podle nápadů a možností. Několikrát jsem si půjčoval dobové kostýmy či křídla, často fotil na hradech a zámcích… Vedle první kolekce Andělé mezi námi jsem prezentoval kolekce, které jsem nazval Příběh komtesy, Na perutích snů, Hřebci, Romance o Krásce a Zvířeti, Věčné návraty, Tisíc tváří černovlásky nebo Láskou a múzou políbená.“

RR foto 2

Už samotné názvy naznačují, že je jejich autor romantik. Rád evokuje staré příběhy anebo staré zašlé časy, v nichž hledá půvab a kouzlo. Současně se rád obklopuje lidmi se stejnou krevní skupinou, které stylizuje do různých postav i situací, klidně i dramat. Výsledkem jsou sice na první pohled černobílé fotografie, která však dýchají životem, emocemi a tajemstvím.

Taková je i kolekce Nostalgia, která je až do 15. září umístěna ve foyer Domě kultury v Kroměříži.

Foto Vladimír Hudeček a Jana Hájková

www.dk-kromeriz.cz/dum-kultury


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Josef Vlášek: „Všechny postavy jsou skutečné!“

Vlasek perexSe spisovatelem Josefem Vláškem jsme hovořili o jeho nejnovější knize „Běž domů, Ivane“, která vychází v nakladatelství Brána. Pokud máte rádi laskavé a svižné vyprávění v duchu knih Karla Poláčka, sáhněte po této půvabné novince....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dost mě ovlivnilo to, co se kolem nás dělo a děje dva roky, říká malíř Jaroslav Jerry Svoboda

jerry 200Není to tak dlouho, co mě zaujaly obrazy, které vystavuje v rámci projektu ARTVARIUM v Pasáži českého designu v Praze malíř Jaroslav Jerry Svoboda. Má za sebou řadu výstav a prezentací nejen doma, ale i zahraničí. V nejbližší době vystaví svou nejnovější...


Literatura

Není uspávací peřinka jako uspávací peřinka – jedna z nich je Kanafásek!

o kanafaskovi miklinova galinaKdyž se to vezme kolem a kolem, málokteré dítě chce večer do postýlky. To je prošení a smlouvání, aby se ještě nemuselo spát. Co se tím rodiče natrápí, co všechno večer co večer naslibují, aby své ratolesti udrželi pod ...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

Dny evropského filmu 2022

def22 perexZačalo jaro, a byť jitra jsou stále chladná, filmové fandy snad rozehřejí chystané DNY EVROPSKÉHO FILMU 2022, první vlaštovka oznamující, že se snad dočkáme i dalších filmových přehlídek a festivalů. Začínají ve středu 6. dubna v Praze, v dalších ...