Vraždy v kruhu

Vraždy v kruhu

Tisk

vrazdy 200Seriál Vraždy v kruhu má za sebou premiéru v České televizi, a proto se musíme zaměřit i na jeho literární předlohu. Napsala ji oblíbená spisovatelka Iva Procházková a kniha nese podtitul Muž na dně.

 

V jezeře nedaleko Prahy je nalezena mrtvola. Jedná se o policistu Zapletala, který měl spory s mnoha lidmi - od pěstitele konopí přes renomovaného architekta až po tajemnou Kubánku. Navíc to rozhodně nebyl žádný svatoušek, což doloží pozdější prohlídka jeho bytu. Případ dostane na starost charismatický kriminalista Holina a jeho mladý kolega Diviš Mrštík. Rozhodně se nebude jednat o lehkou práci. Čeká je mnoho výslechů, pátrání i nepříjemných situací.

Tato kniha je mnohými opěvovaná a především srovnávaná se skandinávskou krimi. Musím říct, že mě toto spojení lehce pobavilo. Rozhodně nechci vyvracet fakt, že se jedná o velice kvalitní detektivní literaturu. Přichystejte se na napínavý případ plný drog, žen a pořádné kriminalistické práce. Přesto se od severských detektivek trochu liší. Nabízí podstatně jinou atmosféru a hlavní hrdina prostě není Harry Hole. Rozhodně nečekejte román podobný Nesbovi či Adlerovi. Jedná se spíše o klasickou českou detektivku v modernějším duchu. Přesto se v ní najde i mnoho zábavných chvilek, které vám přichystá zejména ostrovtip Mariána Holiny.

Děj je postaven zejména na důkladném prověření všech podezřelých osob a sbírání důkazů. Zároveň se postupem času dozvídáme více podrobností ze života mnoha lidí, kteří měli něco společného s obětí. Mnohdy se jedná o takřka nesouvisející fakta, ale právě díky nim se dokážeme lépe vcítit do samotných osob. Jedním z nejvíce vyzdvihovaných kladů byl důkladně propracovaný hlavní vyšetřovatel a jeho osobní život. Podle mého názoru se autorka snažila vykreslit téměř všechny postavy, a tím vložit do příběhu trochu osobního pojetí.

vrazdy


Dalším z hlavních faktorů lákajících případné čtenáře je napojení případu na astrologii a psychologii. Pomocí horoskopů vypracovávaných od milenky Sabiny se snaží Holina najít případného podezřelého. Oproti seriálu se tomuto tématu kniha věnuje poměrně obšírněji. Můžete očekávat opravdu zajímavé dialogy na toto téma a celkové astropsychologické zhodnocení některých postav. Tuto zajímavou dějovou linku se bohužel nepodařilo příliš dobře vměstnat do prvního dílu seriálové verze. Ovšem v té knižní se to povedlo přeci jenom o něco lépe.

Samozřejmě se dočkáme i milostného vzplanutí. Bohužel je postavené na nevěře. Kriminalista Holina si začne se Sabinou, ženou svého kolegy Rosti. Toho si v seriálové verzi zahrál oblíbený zpěvák a frontman kapely Kryštof, Richard Krajčo. Abych řekl pravdu, nemám příliš rád podobně postavené milostné romance. V televizním seriálu jste si mohli všimnout, že Sabina je stále po boku svého muže. Po jeho nehodě se totiž rozhodla, že ho nemůže kvůli úrazu opustit. To už je opravdu dost obehrané a tuto scénu si mohla autorka vymyslet trochu jiným způsobem.

Vraždy v kruhu/Muž na dně si rozhodně zaslouží pochvalu. Knižní verze je opravdu zajímavou a poutavou četbou a všechny zarputilé čtenáře detektivek potěší pěkně zpracovanou zápletkou. Jestliže jste lehce na pochybách ohledně jejího seriálového zpracování, předlohy bych se vůbec nebál. Navíc se díky ní dozvíte mnoho důležitých faktů, které vám pomohou při pochopení celého prostředí seriálu.

Název: Vraždy v kruhu/Muž na dně
Autor: Iva Procházková
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2014, vázaná
Počet stran: 335
Hodnocení: 86 %

Foto: nakladatelství Paseka

http://www.paseka.cz/

Vraždy v kruhu od Paseky

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Magdalenou Wagnerovou

200 rozhovor„Rok co rok si naplánuji na léto nejvíc práce,“ řekla nám spisovatelka Magdalena Wagnerová

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nevědomí: Sci-fi v mezích nostalgie

nevedomi 200Napjatě očekávaný snímek Josepha Kosinského dorazil do českých i světových kin. Není překvapením, že režisér filmu Tron: Legacy (2010) neopustil vědeckofantastický žánr. Dokonce jej obohatil původní tvorbou. Věd...


Literatura

Gay Hendricks: Rok vědomého života

vek vedomeho zivota200A to je důvod těšit se na prvního ledna!!! S knihou, kterou vlastně tento kultovní autor, psycholog, odborník v oblasti mezilidských vztahů, napsal na přání jedné své čtenářky a která je sepsána jako den po dni jdoucí učebnic...

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

Festival japonského filmu EIGASAI 2022 vypukne 21. 2. v Kině Lucerna

eigasai 200Už 15. ročník japonského filmového festivalu Eigasai s podtitulem Ztráty a nálezy bude ve dnech 21. – 27. 2. hostit pražské Kino Lucerna. Letos představí zcela unikátní filmy a návštěvníkům znovu přinese také oblíbené workshopy, kde si budou moci sam...