V prosinci vstoupí do kin dokumentární film o kapele Už jsme doma

V prosinci vstoupí do kin dokumentární film o kapele Už jsme doma

Tisk

SvetloPRozsviť světlo, ať je vidět je název nového celovečerního dokumentárního filmu, který je dvojportrétem lídra alternativní a dnes již legendární kapely Už jsme doma Miroslava Waneka a jejího dvorního výtvarníka, malíře Martina Velíška. Jen těžko bychom v Čechách našli dvojici umělců, kteří mají na kontě jak České lvy, tak vystoupení ve více než 40 zemích, přes 3 000 koncertů nebo nespočet zorganizovaných výstav. Snímek ukazuje třicetileté přátelství těchto osobností a noří se do jejich úspěchů i do syrovosti démonů, kterými byli zmítáni. Wanek a Velíšek zformovali tvůrčí partnerství, které definovalo nejen českou nezávislou hudební scénu, ale dalo ráz filmovým klasikám jako Fimfárum.

Na celovečerním dokumentárním filmu Rozsviť světlo, ať je vidět původně pracovali režisér Václav Kučera a producent Romek Hanzlík. Oba tvůrci však v roce 2019 náhle zemřeli a snímek zůstal na několik let rozpracován. Film v roce 2023 dokončil režisér a držitel Českého lva Radim Špaček.

Premiéra filmu se uskuteční 14. prosince v pražském kině Aero a bude spojena s koncertem kapely Už jsme doma. Vstupenky na premiéru je možné zakoupit v předprodeji kina Aero. Dokument vznikl za podpory Státního fondu kinematografie a statutárního města Teplice. Producenty jsou společnost KOZA Film a Jan Hanzlík, koproducentem je Česká televize. Distributorem snímku je Aerofilms.

Dokumentární film Rozsviť světlo, ať je vidět vypráví na pozadí více než pětatřicetileté historie hudební skupiny Už jsme doma silný příběh dlouholetého přátelství jejích dvou ústředních osobností – zpěváka, kytaristy a skladatele Miroslava Waneka a malíře Martina Velíška, který byl od počátku výhradním autorem plakátů, obalů alb a vizuální prezentace kapely. Zatímco Wanek nikdy nepřestal rozvíjet svou uměleckou kreativitu a jeho kariéra je stále na vzestupu, Velíšek svému talentu ublížil a v letech, kdy film začal vznikat, se potýkal s těžkou závislostí na alkoholu. Dokumentární snímek sleduje i to, jak rezolutně se k tomu jeho kolegové ze skupiny Už jsme doma a především Miroslav Wanek postavili. „Nestává se často, že se někdo vzdá svého pohodlí, aby někomu blízkému doslova zachránil život,“ uvažuje režisér Radim Špaček. Dvojportrét umělců s velkým tvůrčím potenciálem a rozdílnými životními osudy se odvíjí v rámci dějové linky, zachycující jeden rok v životě kapely, s reminiscencemi do minulosti v podobě archivních záběrů z koncertů i dalších aktivit protagonistů. Nepřikrášlený obraz přátelství a spolupráce Miroslava Waneka a Martina Velíška tak současně reflektuje dění na alternativní hudební a výtvarné scéně v České republice v průběhu posledního čtvrtstoletí.

Kapela Už jsme doma je už od svých začátků v polovině 80. let klíčovou formací domácí alternativní scény. Hudba skupiny se vyznačuje punkovou naléhavostí a nezkrotnou energií, ale současně je kompozičně náročná a podobně jako v symfonickém orchestru hraná podle partitury. Neodmyslitelnou součástí skladeb jsou existenciální texty frontmana, zpěváka, kytaristy a skladatele kapely Miroslava Waneka. Od 90. let se skupina Už jsme doma prosazuje také v zahraničí. Hrála ve více než čtyřiceti zemích čtyř kontinentů, jen v USA uskutečnila na 700 koncertů a spolupracovala například s legendární anonymní formací The Residents. Vydala osm řadových alb a několik koncertních a výběrových nahrávek. Jejich hudba je zastoupená na desítkách kompilací po celém světě. Obaly a grafika všech alb jsou dílem nezaměnitelného malíře Martina Velíška, dvojnásobného držitele Českého lva za výtvarný počin roku (filmy Fimfárum Jana Wericha a Fimfárum 2) a autora interiéru kultovní pražské hospody U vystřelenýho oka.

Režisér Radim Špaček debutoval v roce 1995 celovečerním filmem Mladí muži poznávají svět, který natočil v obléhaném Sarajevu. Studia na FAMU zakončil roku 1998 filmovým experimentem Rychlé pohyby očí. V roce 2009 natočil psychologický thriller Pouta, odehrávající se v totalitním Československu, který mu vynesl Českého lva za nejlepší film roku a nejlepší režii. Další ocenění získal film za scénář, kameru a výkon Ondřeje Malého v hlavní roli. Radim Špaček dále realizoval filmy Místa (2014) a Zlatý podraz (2018) a režíroval i čtyři epizody úspěšného seriálu Svět pod hlavou (2017).

Už jsme doma

Tvůrčí tým:

Václav Kučera – scénář a režie (R.I.P)
Romek Hanzlík – scénář (R.I.P.)
Radim Špaček – režie dokončení filmu
Vilém Šrail – střih
Ondřej Ježek – zvuková postprodukce
Diviš Marek, Dalibor Fencl, Kryštof Kučera, Vilém Šrail – kameramani
Petr Koza – produkce
Radomír Šofr – kreativní producent ČT


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Novou akvizicí rockové kapely GAIA je zpěvačka a textařka Bára Havelková

bara havelkova perexI když začala zpívat s otrokovickou rockovou kapelou GAIA teprve loni, i na aktuálním kapelovém albu nazvané Druhá múza přesvědčila o svém pěveckém talentu. Kromě toho je muzikální Bára Havelková nejen pohlednou ženou, ale ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hotel – když nedokážete žít sami se sebou

hotel uvodkaŠtěstí, to je krásná věc, ale ani snaha a pečlivé plánování ho v životě nezajistí. O tom, se přesvědčí i hlavní hrdinka švédsko-dánského dramatu Hotel. Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald v rámci cyklu Severské filmové čtvrtky ...


Literatura

Supi mezi mrakodrapy

200litKnížka Supi mezi mrakodrapy autora Andrease Patenidise mě potěšila. Velmi dlouho mi trvalo, než jsem ji zpracovala. Vlastně o ní uvažuji dosud, nechala ve mně skutečně silný otisk. Je to poetická próza, jakou mám ráda, hra se slovy a s myšlenkami, žádné...

Divadlo

Pražská divadla v březnu: emoce, napětí i dojetí

divadlobrezen1 perexNabídka v početných pražských divadlech je při plné sezóně skutečně rozmanitá. Přinášíme tipy, kam se vypravit za nejblizším zážitkem. Divadlo Disk láká na své absolventské Letovisko plné ironické drásavosti, Divadlo Rokoko zve ...

Film

Dominik Hašek a Hynek Čermák se objeví na plátnech kin v novém filmu den po 25. výročí vítězství olympijského hokejového turnaje v Naganu

deti nagana 200Režisér a scénárista Dan Pánek dotáčí poslední záběry rodinného snímku Děti Nagana, ve kterém si po boku Hynka Čermáka, Pavla Baťka či Kláry Issové zahraje také hokejový brankář Dominik Hašek. Premiéra filmu, který divákům připomene atmosfér...