Obrazy si tvoria rám

Obrazy si tvoria rám

Tisk

verni200Dom umenia mesta Brna pokrstil vernisážou 9.3. vo svojich priestoroch tri nové výstavy. Hlavná z nich sa nazýva Barvometrie a otvára otázky pojmového i fyzického ohraničenia maľby.

 

 

Milan Houser svojou monumentálnou výstavou koncipoval priestor 2. poschodia Domu umenia  v Brne nezvyčajne. „Obliekol“ steny, podlahu i všetko oku viditeľné do bieleho, aby nechal prirodzene vyniknúť farebnosť svojich diel. Výstava s názvom Barvometrie je odrazom jeho fascinácie farbou a práce s vrstvami. Inštalácia, ktorá vládne celému poschodiu je výsledkom procesu „zrenia“, procesu samostatnej tvorby, ktorej dal Houser prvotný impulz. Farba v zmesi s lakom po dobu troch mesiacov tvorila stalaktity červenej farby, ktoré zapĺňajú plochu celej výstavnej miestnosti.

verni8


Skúmanie vyjadrovacích prostriedkov menších inštalácií nás privedie znova k farebnej extrovertnosti, ktorá je mnohovrstevná, a to nielen v primárnom význame.  Pýta sa na posuny v maľbe, odkazuje k suprematizmu i americkému štýlu Ada Reinhardta.  Houser používa pri práci vrstvenie akrylov, špeciálnych nitrocelulózových lakov a necháva tvoriť zčasti proces zasychania.

verni22


Monochromatizmus je viditeľný najmä v ďalších dielach vo vedľajších miestnostiach expozície, kde farebné „oči“ hypnotizujú pozorovateľa a lákajú k pohľadu zblízka. To, či sa v nich divák nájde, závisí nielen od uhla pohľadu.

Milan Houser
Barvometrie
9.3. – 1.5. 2016
kurátor Vlado Beskid
Dum umění města Brna, Malinovského nám. 2

www.dum-umeni.cz

Doplňme, že prvé poschodie Domu umenia zdobí výstava fotografií Roberta V. Nováka s názvom ALBVM, kde nájdeme niekoľko tematických sekcií. V jednej z nich Z dějin umění spoznáme odkazy k známym konceptuálnym umelcom 20. storočia. V ďalších fotografiách sa črtajú čiernobiele spomienky, útržky krajín a impulzy tvorby tohto grafického designera.

Robert V. Novák
ALBVM
9.3. – 1.5. 2016
kurátorka Jana Vránová
Dum umění města Brna, Malinovského nám. 2

www.dum-umeni.cz

verni66

 

Posledná, rozsahovo najmenšia výstava je kooperáciou dvoch umelcov, Davida Krausa a Svatopluka Sládečka. Ich interaktívne dielo prepája galerijný umelecký objekt s architektonickým prevedením. Dotknúť sa architektúry, poznať obraz, ktorý sa musí vytvoriť najprv v hlave, a až premyslený do detailov dať na papier, do 3D schémy a v záverečnom štádiu zrealizovať. Architekt musí premyslieť detaily, maľovať a skladať v predstave. Možno i takto to vyzerá V hlave architekta.

verni3

 


Kraus – Sedláček
V hlavě architekta
9.3. – 1.5. 2016
kurátor Rostislav Koryčánek
Dum umění města Brna, Malinovského nám. 2

www.dum-umeni.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zákulisní párty French Films

perexJohannes Leppänen: „Jestli skončíš v naší backstage, je tady něco, co bys měl vědět. Vždycky všechny nutíme nosit helmy a útlé plavky a děláme satanistické rituály, zatímco pijeme Jaloviina a všechno to natáčíme. VIP zlato!“

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výtvarná pocta Jiřímu Trnkovi aneb ŠTYRIDSAŤ ÚSMEVOV TRNKU NA SLOVENSKU

TRNKA perexTrnka je otcem evropské školy loutkové a kresleného filmu. Nadšeně chodili do jeho studia „Bratři v triku“ mladí režiséři a animátóři z celé Evropy a odnášeli si poučení pro jejich práci....(Adolf Born, Najlepší Karikaturista roka 1974, Mo...


Literatura

Jedinečný komiksový román

altS Jasonem Lutesem v románu Berlín – Město kamene navštívíme Německo roku 1928. Období, kdy Výmarská republika se zmítá v problémech, její ekonomika pokulhává, vláda porušuje podmínky příměří (vyzbrojování = peníze), nacistická st...

Divadlo

Inscenace 1000 tváří Adiny přináší dobovou atmosféru a přitažlivý pohled za kulisy

adina200Jeden barvitý život přinesla v živých barvách premiéra nové hry Daniely Sodomové. Inscenace, jejíž režisérkou a choreografkou je Adéla Stodolová, nese název 1000 tváří Adiny, což mnohé napovídá. Samozřejmě že jde o filmovou hvězdu Adinu Mandlovou. A není ...

Film

Nevědomí: Sci-fi v mezích nostalgie

nevedomi 200Napjatě očekávaný snímek Josepha Kosinského dorazil do českých i světových kin. Není překvapením, že režisér filmu Tron: Legacy (2010) neopustil vědeckofantastický žánr. Dokonce jej obohatil původní tvorbou. Věd...