Festivaly folklórne – Východná

Festivaly folklórne – Východná

Tisk

vychodna badgeFestivalové leto započalo a opäť sa otvárajú množstvá areálov po celom Slovensku, aby privítali návštevníkov. Areál vo Východnej prekvitá každoročne jedným z najobľúbenejších folklórnych festivalov. Tento rok bola téma svadobná.

 

 

 

Napriek tomu, že vo štvrtok a v piatok je vo Východnej 4-násobne menej ľudí, tradičným odevom, jedlom a výrobkami tradičnej ľudovej výroby sa to len tak hemží.

V sobotu už v areáli takmer nie je kde zaparkovať, okolité lúky sú z diaľky posiate automobilmi a stanmi. Ľudia sa tlačia jedným smerom – k stánkom s občerstvením, kde je aj tanečný stan alebo k remeselníkom predávajúcim výrobky pripravené špeciálne pre túto príležitosť a k hlavnému stageu.

vychodna alenka vychodna Peter Berčík

 

Tanečný dom je vždy preplnený folkloristami, ktorí sa snažia odovzdať časť svojho umenia návštevníkom a v príjemnej neformálnej atmosfére sa učia tancovať všetky generácie.

Keďže téma festivalu bola „svadobná“ aj hlavný program sa odvíjal od tradícií a zvykov spätých so svadbou. Vzdal sa hold Jurajovi Kubánkovi, významnému slovenskému choreografovi, ktorý sa dožil 90-tky. Súbor FS Partizán zatancoval z repertoáru pre „Slovenského mravca z Kokavy“ – Igora Kovačoviča. Samotný pán Kovačovič neprekvapil na záver i piesňou a tancom a svojou energickosťou 90-tnika rozlieskal publikum.vychodna stanky

 

Program „Hlávku sťať?“ predstavil tradície odobierky, pýtania sa od rodičov, uvítania nevesty do chalupy ženícha, zvykov pri obrade a následne množstvo zábavných scéniek zo samotnej svadby. Rozdelené bolo javisko na tri regióny – Západ, Stred a Východ, aby vynikol svadobný odev nevesty a ženícha a tiež svadobčanov.

vychodna smržík Peter Berčík

 

Prepojené so súčasnoťou, na javisku sa objavovali tri deti, ktoré sa dívali na zvyky z postmoderného hľadiska a rozprávačovi deja kládli otázky typu: “Ale prečo jej chceli hlávku sťať?”

Oslava krásneho tradičného svadobného obradu, to bola tento rok Východná, a to už po 64 krát.

http://www.festivalvychodna.sk/sk/uvod

 

Autor fotografií: Peter Berčík

Autor fotografie č.2: autor článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hanka Křížková: „Mám ráda vlastně každé jídlo, když je dobře uvařené a dobře ochucené.“

hanka krizkova 200Hanka Křížková (*1957) je česká zpěvačka, herečka a rodačka ze Strakonic, která se na profesionální scéně poprvé objevila ve skupině Metronom (1982). Předtím ale zpívala v jazzrockové skupině Rotor v rodných Stra-konicích. V letech 19...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nepohodlný policajt aneb vzpomínání nejen na devadesátky

nepohodlny policajt200True crime, tedy opravdové a skutečné zločiny jsou v poslední době velmi oblíbené, a proto na toto téma vychází spousta knih. Jednou z nich je i Nepohodlný policajt, což je příběhem Zdeňka Macháčka.

...

Literatura

Muž, který nevrhá stín

muz stin 200Knihu Vadima Petrova, Muž, který nevrhá stíny, můžeme označit politickým románem na pozadí doby československé revoluce v roce 1989.

...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby na ostrově u Dolejšího mlýna

miroticke setkani hudby a loutekChcete zpestřit prázdniny dětem i sobě? Přijeďte tedy v srpnu do Mirotic!  Od 9. do 11.srpna se zde totiž koná divadelní a hudební festival pro malé i velké: Mirotické setkání loutek a hudby

Film

Pravidla moštárny - srdcervoucí klasika

mostarna perexPravidla moštárny – už jste určitě slyšeli aspoň tento název, že? Nebo jste dokonce četli knižní předlohu filmu, o kterém je právě řeč. V každém případě – podívejte se, nebo se podívejte znovu, protože jde o j...