V nakladatelství Metafora vydali kuchařku s názvem Šéfkuchaři také milují tousty, fungující jako šéfkuchařův průvodce světem moderních toustů. Rozhodně se nenechte odradit tím, že je autor cukrář a toust „jen“ obyčejné jídlo…
Osobně jsem totiž k této knize přistupovala s malou nedůvěrou – nebyla jsem si jistá, kolik toustů může taková kniha obsáhnout a bála jsem se, aby nešlo o nějakých deset tuctových receptů, jak je dnes v některých kuchařských knihách běžné. Pak jsem si řekla, že se inspirace především na léto hodí, do knihy se pustila a musím se omluvit za křivdění. Jedná se totiž o moc pěknou a velmi dobře a logicky poskládanou kuchařku, která ani zdaleka není jen o toustech.
Po předmluvě a úvodu o tom, proč tousty následují kapitoly Začínáme, Panini gril, Gril, Toustovač, Pánev, Závěr plný sladkých dobrot. Ke konci nechybí pár řádků o druzích sýrů, vysvětlivky, rejstřík, poděkování a informace o autorovi s názvem Kdo je Darren?
V úvodní kapitola Začínáme čeká čtenáře několik základních receptů, které se pak hojně objevují u jednotlivých toustů. Namátkou se jedná například o zálivky, majonézu, harissu, různé omáčky nebo třeba nakládaná hořčičná semínka a opečený bůček v sójovém karamelu. Daren Purchese v sobě nezapře cukráře, takže nechybí ani třeba karamelový krém, vanilkové třešně nebo krém z bílé čokolády.
Recepty na nejrůznější sendviče jsou originální, rozmanité a hlavně lákavé. Jak jsem psala, obsahují předem připravené a popsané ingredience s důrazem na to, že domácí omáčky jsou mnohem lepší než ty kupované. Ve většině případů tousty neslouží jako svačinky, ale jako regulérní hlavní chody, které rozhodně zasytí. U každého receptu najdou čtenáři krátký úvod, zdůrazněné přehledné údaje o množství, použitém pečivu a době a způsobu přípravy, dále seznam surovin a jednoduchý postup. Nechybí ani různé tipy zaměřené na použité suroviny.
Mě nejvíce zaujaly recepty v úvodu jako Reuben sendvič: ementál, pastrami, kysané zelí, dresink tisíc ostrovů, nakládané okurky a bramborové lupínky, další Gorgonzola, dýně, slanina s javorovým sirupem, karamelizovaná cibule a javorový sirup nebo Vánoční sendvič s krocaním masem, sýrem brie, brusinkami, slaninou a nádivkou. A pak taky sladké pochoutky jako například Kávovy toust s banánem, ořechovou směsí a jogurtem nebo Vafle s hořkou čokoládou a pomerančovým marshamallow.
Šéfkuchaři také milují tousty má také velmi zajímavou typografii, která působí chlapsky a představuje pro mě protipól vymazlených kuchařek různých blogerek. Úvodní recepty jsou na černém podkladu a v dalších částech knihy mají černý podklad zase fotografie. Ty jsou však dokonalé, plné lesku a přímo z nich číší ta křupavost!
Pokud vám leží ve skříni nevyužitý toustovač nebo panini gril, nebo nedáte dopustit na tousty a sendviče, tak si tuto knihu prostě musíte koupit! Je plná velmi zajímavých receptů, které přímo lákají k vyzkoušení (a snězení).
Darren Purchese je šéfcukrář, který rád mlsá a má talent pro kulinářské umění. Pracuje se svou ženou v Burch and Purchcese Sweet Studio v Melbourne a je také porotcem v australském pořadu MasterChef. K jeho dalším knihám patří: Sweet Studio - The Art of Divine Desserts (2012) a Lamingtons & Lemon Tart (2016).
Šéfkuchaři také milují tousty
Autor: Darren Purchese
Překlad: Eva Fuková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2018
Počet stran: 176
Hodnocení: 92 %
http://www.metafora.cz/cz/produkt/sefkuchari-take-miluji-tousty.html
< Předchozí | Další > |
---|