DVD Z NFA

DVD Z NFA

Tisk

nfa perexNÁRODNÍ FILMOVÝ ARCHIV záslužně vydává – zpravidla v rekonstruované podobě – klasická díla české kinematografie. Dosud převažovaly hrané filmy (např. Takový je život, Extase, Krakatit, Černý Petr, Adéla ještě nevečeřela…), vyskytly se shrnující průřezy tvorbou zaměřené na konkrétní osobnost (Jan Kříženecký, Hermína Týrlová).

 

Nyní následují cílené výpravy do dokumentární a animované sféry. Vesměs se jedná o důležité objevitelské počiny, protože zpřístupněná díla přinejmenším sedm desetiletí nikdo nespatřil. Příčiny byly různé: v časech komunistické nadvlády dotyčná díla vadila z politických či ideologických důvodů (protože dokumenty zdůrazňovaly západní odboj), později možná i jejich vlastenčení a proklamativnost. Animované filmy byly považovány za primitivní technicky i obsahově.

Zapomenuté dokumenty

Dokumenty zastupuje snímek Věrni zůstaneme (1945), který ještě za války připravoval v Anglii Jiří Weiss. Z valné části se jedná o střihový dokument, který zachycuje období od sklonku samostatné československé republiky až po vítězný postup Spojenců, zahájený v předposledním roce války. Weiss (jenž později uspěl jako uznávaný režisér hraných děl, např. Vlčí jámy) vycházel z početných archivních materiálů (včetně nacistických), které měl k dispozici, zužitkoval však i vlastní záběry, hojně v průběhu války natáčené. Soustředí se zejména na západní dění,východní frontu zařazuje mnohem méně proto, že mu scházely informace i obrazové podklady.

nfa verni zustaneme

Weiss nehodlal stvořit válečnou kroniku, která by krok za krokem mapovala jednotlivé události, postupuje spíše pocitově, chce postihnout ohromující vzedmutí odporu. Snáší a vyzdvihuje důvody, aby československá republika byla po porážce nacistů obnovena, ostatně závěrečný projev prezidenta Edvarda Beneše stvrzuje tento mravní étos. Dnes lze tuto výpověď vnímat jako doklad dějinného náhledu, odůvodněného právě aktuálními potřebami – v pozdějších dobách se samozřejmě tento náhled měnil, protože se měnily i politická a ideologické priority. Můžeme tedy tvrdit, že Věrni zůstaneme prozrazuje, jak na rozhraní válečné a poválečné epochy (nejen) filmaři vnímali společenskou situaci ve své vlasti. Snímek sice před čtvrtstoletím uvedla Česká televize, avšak v okleštěné podobě (dostupné na Youtube) – například až na DVD spatříme i proslovy státníků, které celý film rámují.

Co jsme nikdy neviděli

Mimořádně cenné jsou i bonusy, přiložené na dalším disku. Převažují zde materiály pořízené ještě za války v Anglii (a jen málokdy později uvedené do tuzemských kin). Některé nebyly ani zpracované pro případné promítání. Na zařazených snímcích se podílel nejen Weiss, ale také Karel Lamač, známý režisér z předválečného období (např. burianovské komedie Ducháček to zařídí, U pokladny stál). Snímky pokrývají dění na Západě, zejména formování československé letecké perutě, ale též boje v severní Africe. Z ruských fondů pak pochází dokument o samostatná československé jednotce, sestavené v Sovětském svazu. Zastoupeny jsou rovněž zpravodajské šoty, zachycující přijetí navrátivších se vojáků v čerstvě osvobozené Praze.

Vskutku unikátní je zpřístupnění dokumentu Cesta domů (1945), který pojednává o československé obrněné brigádě na západní frontě. Zachycuje jak její výcvik, tak bojové nasazení -např. při obléhání pevnosti Dunkerk. Podobně jako další válečné dokumenty byl i tento zpracován (a dokonce také uveden) v Anglii, hudební doprovod nahrál Londýnský symfonický orchestr. Nejen tento snímek, ale všechny zde uvedené se v tuzemských kinech promítaly krátce – po převzetí moci komunisty byly staženy a zapomenuty.

Jaké byly počátky animovaného filmu?

Dosud přetrvává iluze, že československý animovaný film začíná až po druhé světové válce, umožněný zestátněním kinematografie. Pracnost a nákladnost tvorby totiž v soukromých podmínkách a na omezeném trhu vylučovala návratnost vložených prostředků. Proto také meziválečná animovaná tvorba (téměř výhradně kreslená) nutně potřebovala sponzory, což v praxi znamenalo, že se tařka bez výjimky jednalo o reklamy. Paklíček s třemi DVD nazvaný Český animovaný film 1925-1945 se sice chlubí sdělením, že obsahuje všechny dochované snímky ze zmíněného období, ale není tomu tak - přinejmenším chybí protektorátní Melodie v rákosí.

nfa caf

Povětšinou vznikala dílka jistě prostoduchá, chystaná takříkajíc na koleně a bez potřebného technického zázemí, ale číší z nich někdy až úsměvné nadšenectví. Od 30. let se natáčelo na barvu. Nejznámější jsou snímky manželů Dodalových (vyšla o nich dokonce samostatná publikace – recenze ZDE Reklamy světem vládnou (kultura21.cz)), respektive jejich firmy IRE-film.

Pro lidské tělo je nejzdravější sádlo a jiné kaloricky vydatné potraviny!

Jaké bylo nejčastější tematické zaměření animovaných reklam? Často se jednalo o humorné příběhy ovlivněné situační groteskou, využívána byla i poloha bajek nebo pohádek. Trvaly několik málo minut. Stejně jako dnes se doporučovaly potraviny, ale také kosmetické či drogistické výrobky, třeba prací prostředky. A můžeme z nich odečítat, jak se měnily třeba stravovací návyky – jako nejzdravější byly doporučovány vysoce kalorické potraviny, protože člověku dodají dostatek tolik potřebných sil.

nfa FantaisieErotique Gasparcolor

Ve výtvarném pojetí převažovala závislost na disneyovském stylu, ale občas zaznamenáme zdařilé výboje jiným směrem. Třeba jedna z nekrásnějších reklam, nazvaná Hra bublinek a inspirovaná abstraktním uměním, se dočkala mezinárodního ohlasu: Dodalovi totiž odstřihli reklamní dovětek doporučující terpentýnové mýdlo Saponia a výsledek nazvali Fantaisie érotique. Nebo že by tomu naopak? Erotická fantazie je datována rokem 1936, zatímco hrající si bublinky následovaly až o rok později…

Přísliby hvězdné budoucnosti

Kolekce animovaných filmů zahrnuje nejen reklamy, ale občas se vynoří i snímky osvětové (třeba o tom, jak funguje rozhlas), třebaže také vznikly na zakázku. Můžeme se pokochat i snímky, které vznikly bez reklamního zadání – mám na mysli průkopnický loutkový pokus Hermíny Týrlové Ferda mravenec i kombinovaný Vánoční sen (má hrané i animované pasáže), jehož původní podoba, na níž spolupracovala Týrlová s Karlem Zemanem, shořela za války při požáru ateliéru, takže jmenovci Karel a Bořivoj Zemanovi - již bez Týrlové - jej natočili znovu. Premiéru měl až po válce a jako jediný z celé kolekce je považován za první důležitou položku československého animovaného filmu.

nfa hra bublinek

Zbývá doplnit, že popisovanou sestavu lze považovat za jakousi přílohu neméně cenné publikace Český animovaný film I 1920-1945, vydané před devíti lety. Psali jsme o ní ZDE - Kam kráčíš, Národní filmový archive? (kultura21.cz) Obsahuje podrobné popisy všech děl, která tehdy vznikla, a to včetně těch, která se ztratila. Vyrozumíme z ní, že badatelé nalezli celkem 153 titulů, které tehdy vznikly. Dochovalo se jich 79, které můžeme nyní zhlédnout. Není přirozeně vyloučeno, že v budoucnu budou vypátrány další.

nfa logo

Věrni zůstaneme /2 DVD/

Vydal Národní filmový archiv, Praha 2021

Hodnocení: 100 %

https://www.eshop.nfa.cz//verni-zustaneme

Věrni zůstaneme (1945) - YouTube

Český animovaný film 1925-1945 /3 DVD/

Vydal Národní filmový archiv, Praha 2019

Hodnocení: 90 %

https://www.eshop.nfa.cz/cesky-animovany-film-dvd

Anim dvd 3 - 01 Hra bublinek - 1937, 2, zvuk, FB.mp4 | on-line video | Ulož.to (uloz.to)

Anim dvd 2 - 21 Čaroděj tónú - 1936, 2, zvuk, FB.mp4 | on-line video | Ulož.to (uloz.to)

Ferda Mravenec | animovaný film | Česká filmová klasika - YouTube

REVE DE NOEL Original Czech version Karel Zeman - YouTube


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se Scarlett Wilkovou na řecké téma

Scarlett Wilkova200SCARLETT WILKOVÁ se narodila se v Ostravě, ale lidé si často myslí, že je cizinka, protože jim její jméno připadá zvláštní. Wilková je však běžné polské jméno – na Ostravsku je polských jmen hodně – a Scarlett proto, že její maminka ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Závod s časem je závodem se sebou samým

zavod s casem perexFilm Závod s časem (2013) je moderní akce bez humoru a nadsázky. To ostatní v něm naštěstí nechybí. Ethan Hawke a Selena Gomez si užívají jako pár závodících unesených v rychlém...


Literatura

Mona – první biologický počítačový virus na světě

Mona perexPředstavte si, že píšete svůj první román v životě a vůbec se nebojíte zabrousit na témata jako pokročilé informační technologie, neurologie, mezinárodní vztahy a teroristické skupiny. Že na 427 stránkách poputujete ze Švédska přes Francii do I...

Divadlo

Městská strašidla: Cyklus tří minioper pro dětského diváka

mestska strasidla 200Městská strašidla jsou cyklem tří minioper v režii Lukáše Kopeckého, který je určený převážně dětským divákům. V humoristicky laděných libretech Martina Kyšperského se setkáváme se strašidly, která žijí v dopravních prostředc...

Film

Nikdo není víc než tým! Tvůrci představují první záběry a první plakát k filmu Děti Nagana

deti nagana 200První hotové záběry a první plakát představují tvůrci rodinného filmu Děti Nagana, který v únoru zamíří do kin. Hynek Čermák v něm vede partu kluků do důležitého hokejového zápasu s tenisákem na plácku proti starším rivalům z vedlejší ves...