Skandinávská filmová série Oddělení Q je zpět. Pátý díl Marco zamíří do českých kin na začátku srpna

Skandinávská filmová série Oddělení Q je zpět. Pátý díl Marco zamíří do českých kin na začátku srpna

Tisk

DMarco 200o českých kin se 5. srpna vrátí populární filmová série Oddělení Q, která vzniká podle knižních bestsellerů dánského autora Jussiho Adler-Olsena. Stejně jako v sérii knižní i v kinech bude pátým dílem film s názvem Marco. Tým detektivů v čele s Carlem Mørckem a jeho asistentem Asadem se tentokrát pustí do rozplétání případu utajené dávné vraždy, napojené na ty nejvyšší kruhy dánské společnosti. K radosti českých diváků vedou stopy zločinu až do České republiky a výraznou roli ve filmu ztvárňuje český herec Zdeněk Godla, titulní role čtrnáctiletého chlapce Marca je filmovým debutem pro herce Luboše Oláha.

Filmová série Oddělení Q si za roky v kinech a na VOD vybudovala stabilní fanouškovskou základnu, která s každým dílem roste. A úměrně s ní také zájem diváků o návštěvu kina. Zatím poslední díl filmové série Složka 64 vidělo v roce 2019 jen v kinech více než 25 000 diváků.

Jaký je váš nejoblíbenější Carl Mørck?

Pátý díl, film Marco, vznikl pod taktovkou nové produkční společnosti a s dosud největším rozpočtem v historii celé série Oddělení Q. Zkušený tvůrčí tým ve složení producent Mikael Rieks a režisér Martin Zandvliet se pustil do adaptace pětisetstránkového románu a vytvořil dechberoucí podívanou plnou nečekaných zvratů. Stejný tandem stojí i za snímkem V písku – Příslib svobody (Dánsko, Německo 2015), který má na svém kontě nominaci na Oscara.

Se změnou produkčního týmu došlo i na kompletní výměnu hereckého obsazení, kterému vévodí hlavní dvojice detektivů v podání Ulricha Thomsena v roli zatrpklého Carla Mørcka a Zakiho Youssefa jako jeho svérázného asistenta Asada. Ulrich Thomsen je etablovanou hvězdou dánského filmu a čeští diváci ho znají z mnoha snímků, mezinárodního věhlasu dosáhl ztvárněním padoucha Sashi Davidova v bondovce Jeden svět nestačí (1999).

Marco 1

Knižní předloha je českým i celosvětovým bestsellerem

První díl knižní série Oddělení Q spisovatele Jussiho Adler-Olsena (Žena v kleci) spatřil světlo světa v roce 2007 a dosud se dočkal sedmi pokračování – Zabijáci (2008), Vzkaz v láhvi (2009), Složka 64 (2010), Marco (2012), Nesmírný (2014), Selfies (2016) a dosud poslední díl Oběť 2117 (2019). Knižní série získala řadu ocenění a stala se dánským i celosvětovým bestsellerem. Celosvětově se jí prodalo již více než 20 milionů výtisků.

I v České republice jsou knihy ze série Oddělení Q bestsellerem. Již řadu let je vydává nakladatelství Host. Knihy ze série Oddělení Q vycházejí také jako audioknihy u vydavatelství OneHotBook.

marco plakat

Marco | The Marco Effect
drama/thriller, Dánsko 2021, 125 min

Čtrnáctiletého Marca dopadne policie na dánských hranicích ve vlaku z České republiky. Jak se dostal k pasu pohřešovaného státního úředníka obviněného ze sexuálního zneužívání? A proč odmítá vypovídat a prchá před gangem zabijáka Zoly (Zdeněk Godla)? Oddělení Q, série dánských detektivních thrillerů podle bestsellerů Jussiho Adler-Olsena, přichází s novým filmovým pokračováním. Tým detektivů v čele s Carlem Mørckem a jeho asistentem Asadem se tentokrát pustí do rozplétání případu utajené dávné vraždy, jejíž stopy sahají až do České republiky.

■ režie: Martin Zandvliet
■ scénář: Anders August
■ kamera: Aske Alexander Foss
■ střih: Per Sandholt & Per K. Kirkegaard
■ hrají: Ulrich Thomsen, Zaki Youssef, Sofie Torp, Zdeněk Godla, Luboš Oláh
■ distribuční premiéra ČR: 5. srpna 2021

Více informací o filmu: www.aerofilms.cz/marco


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Koubková: „Dobrá muzika je prostě dobrá muzika, je jedno, do kterého stylu patří“

Koubkova Jana 200K Janě Koubkové právem patří spousta přívlastků; je jedinečná (nejen) jazzová zpěvačka, skladatelka, moderátorka, která na pódiu i v rádiu skvěle komentuje jednotlivá čísla; a má mimořádný básnický talent, jímž komentuje veřejné dě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje

Bella a Sebastian 2 - PLAKAT.mp4Už jako malá holka jsem znala příběh malého chlapce Sebastiána a jeho psí kamarádky Belly. Bella měla namále. Musela se skrývat, neboť obyvatelé malé vesničky Saint Martin v savojských Alpách si o...


Literatura

Zrození vrány: Čtyři nárazy na tvrdou zem spojuje jedna záhadná postava…

Jiri vitovecperex

Debutová kniha Jiřího Vítovce je souborem čtyř mystických novel – někdy low-key a někdy otevřeně temných. Jak tyto příběhy spolu souvisí? Po přečtení všech vám to docvakne. Stále však bude půlka vesmíru volného prostoru pro hledá...

Divadlo

Autentická vzpomínka na devadesátá léta aneb punk’s not dead v brněnském HaDivadle

roky 90 200Jaká byla devadesátá léta pro generaci dnešních třicátníků? Jak jsme prožívali a vnímali dobu, kdy se naši rodiče opět stali dětmi v prchavém ráji divokého kapitalismu? Ondřej Novotný nám ve své nové divadelní inscenaci představuj...

Film

Babycall (Chůvička) aneb když už realitu od představ nerozeznáme

Babycall22 200V těchto lednových dnech jde do českých kin film „Babycall“, který v norsko-německo-švédské koprodukci natočil režisér Pål Sletaune. Získal za něj řadu ocenění a nominací – ceny Amanda Award, Gérardmer Award...