Film JFK o pozadí atentátu na prezidenta Kennedyho konečně vyšel v režisérské verzi

Film JFK o pozadí atentátu na prezidenta Kennedyho konečně vyšel v režisérské verzi

Tisk

jfk perexNa přelomu osmdesátých a devadesátých let byl americký režisér Oliver Stone (Četa, Narozen 4. července, Vítězové a poražení) na absolutním vrcholu, každý jeho film byl událostí a navíc dokázal vyvolat bouřlivé emoce, protože se vždy věnoval kontroverznímu tématu, které dokázal pojmenovat hodně otevřeně a trefně. Nejinak tomu bylo u jeho počinu JFK z roku 1991, který koncem loňského roku vyšel na Blu-ray u společnosti Magic Box. Tři písmenka v názvu pochopitelně zastupují iniciály pětatřicátého prezidenta USA Johna Fitzgeralda Kennedyho, jehož život ukončil 22. listopadu 1963 atentát v Dallasu. 

Právě tato událost je startovním motivem celého snímku, jehož hlavním hrdinou je newyorský státní zástupce Jim Garrison (Kevin Costner), který je vyšetřováním celé akce pověřen a od počátku odmítá verzi, že za ní stojí osamělý střelec Lee Harvey Oswald a naopak zastává teorii, že mohlo jít o vražedné spiknutí.

jfk1

Skvostná režie vzbuzuje pochybnosti

Je až fascinující, jak dokonale dokáže Stone přesvědčit i ty největší pochybovače, že skutečně vše mohlo být jinak, a i když nepatříte k příznivcům různých konspiračních teorií, po zhlédnutí filmu budete na pochybách. Dáno je to vskutku skvostnou režií, která od úvodních minut nastoluje melancholickou atmosféru a krok za krokem odhaluje události a nelehkou společensko-politickou situaci ve světě, která vedla až k onomu tragickému činu. Režisér navíc naprosto precizně kombinuje skutečné archivní záběry s těmi hranými a vše působí zcela přirozeně. Tomu pomáhá i dokonalá kamera Roberta Richardsona, která byla po právu oceněna Oscarem a působí až dokumentárně, čímž v kombinaci s mnoha silnými emocionálními scénami jen prohlubuje divácký zážitek.

Herecké obsazení nemá chybu, zlatou sošku získal střih

Skvostné je i hvězdné obsazení, které ale slouží celku a nikdo tu nemá o moc větší prostor než ostatní. Hlavní roli bravurně sehrál Kevin Costner, který měl na začátku devadesátých let nejhvězdnější období své kariéry, nejvýraznější pak je precizní Tommy Lee Jones, který si vysloužil oscarovou nominaci, objeví se tu ale třeba i Kevin Bacon, Jack Lemmon, Sissy Spacek, Michael Rooker nebo Vincent D’Onofrio, atentátníka Oswalda pak ztvárnil Gary Oldman. Vše ještě dotváří minimalistická, nicméně působivá hudba Johna Williamse, která se také dočkala nominace na Oscara, stejně jako scénář, samotný film, zvuk, režie, zlatou soškou pak byl oceněn i střih.

jfk III

Monstrózní stopáž na Blu-ray, které nenudí

Blu-ray, které se dostalo na náš trh, navíc obsahuje tzv. režisérskou verzi, která má monstrózní stopáž čítající 206 minut, což může od sledování trochu odradit, ale všechno je tak precizní, že snímek nenudí ani chvilku a mimo občasného přehnaného patosu mu opravdu není co vytknout. Na disku se pak objevilo i několik bonusů, které čítají poctivý a podrobný komentář samotného režiséra, film o filmu s názvem V zákulisí filmu JFK: Otázka konspirace, který je ale spíše dokumentem a shrnutím celého atentátu a různých konspirací, které se kolem něj vyrojily, Vynechané a prodloužené scény a Multimediální eseje, které jsou opět souborem dvou dokumentů a různých pohledů na tuto významnou dějinnou událost.

jfk br

Česká podpora na disku je ale pouze v podobě titulků u samotného filmu, bonusy pak disponují alespoň titulky anglickými, což svědčí o tom, že distributor si od prodejů moc neslibuje a disk je určen především fanouškům a milovníkům podobných žánrovek, kterým nepochybně absence dabingu absolutně nevadí.

Precizní filmařina nabízí strhující podívanou i po letech

Ačkoli je JFK starý už dvaatřicet let, ze svého kouzla neztratil vůbec nic a stále jde o naprosto precizní filmařinu, která se navíc dnes už moc nevidí. Délka režisérské verze sice někoho může děsit, ale je obhajitelná, a i když se v celé stopáži vesměs jen mluví, jde o veskrze napínavou a strhující podívanou, jejíž největší devízou je krom hereckého obsazení fakt, že Oliver Stone i těm největším pochybovačům nasadí brouka do hlavy, že celý atentát mohl proběhnout úplně jinak, než jak bylo oficiálně prezentováno. Této teorii navíc nahrává fakt, že všechny dokumenty o vraždě Kennedyho měly být americkou vládou zveřejněny už před několika lety, dodnes se tak ale nestalo.

Název: JFK (originál: JFK)
Režie: Oliver Stone
Scénář: Oliver Stone, Zacahry Sklar
Kamera: Robert Richardson
Hudba: John Williams
Hrají: Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Gary OldmanMichael Rooker, Ron Rifkin, Jack Lemmon, Sissy Spacek
Stopáž: 206 minut

Hodnocení filmu: 100 %
Hodnocení Blu-ray: 80 %

Na Blu-ray vydává Magic Box

Zdroje k obrázkům: CSFD, IMDb, Air Mail, Mall.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Práce s dětmi musí procházet skrz duši!

200rozPři fotografování dětí je nejdůležitější navodit tu správnou a uvolněnou atmosféru. Díky tomu, že je sám tatínkem, je vůči dětské duši nesmírně vnímavý a citlivý. Ví, jak moc je pro dítě důležité, aby se cítilo dobře v cizím prostředí, jakým takový foto...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zelinář a nejen jeho televize

200filmO období normalizace, o dusném bezčasí 70. a 80. let minulého století, kdy lidé, pokud se hlasitě nestavěli proti režimu a spokojili se s málem v oblasti hmotné i duchovní, mohli vcelku pohodlně žít, pojednává kniha Pauliny Bren Zelinář a jeho televize. ...


Literatura

Ekonomika kořeněná kokainem a erotikou – Lumpové a beránci

Lumpove a beranci perexManželská a autorská dvojice Markéta Šichtařová- Vladimír Pikora patří mezi osobnosti, které obvykle servírují nepříjemnou realitu bez obalu. Nyní se však rozhodli udělat výjimku a ve své...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Dovolená v Africe, dovolená za trest?

blended 200Ano, máme tu zase další romantickou komedii, která těžko dosáhne výborného hodnocení na filmových fórech, už právě jen z podstaty, že jde o výše zmínění žánr. A ano, skončí to happy endem, ale to tak nějak víme všichni, a kdyby to nevyšlo v prv...