Romantický, strašidelný i vtipný kanadský film FALCON LAKE vstoupí do kin 27. 4.

Romantický, strašidelný i vtipný kanadský film FALCON LAKE vstoupí do kin 27. 4.

Tisk

falcone lake 200Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake, které je opředené strašidelnými historkami. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé a navazuje s ní nerovný, ale vzrušující vztah, ze kterého se rychle vyklube první láska.

 

 

Prvotina slavné kanadské herečky Charlotte Le Bon v sobě spojuje uvolněnou letní atmosféru, indie romantiku a prvky mysteriózního hororu v originální a pestrý filmový koktejl. Film vzbudil nadšené reakce kritiky, která hovoří o „výjimečně suverénní režii debutového filmu“ (Variety), který je „jemným a dojemným portrétem první lásky“ (Screen).

Falcon Lake připomene americké nezávislé filmy o dospívání, ale přidává k nim onu těžko popsatelnou ingredienci, kterou proslula kanadská provincie Québec a tamní filmaři jako Denis Villeneuve, Xavier Dolan či Philippe Lesage.

Komiksem inspirovaný Falcon Lake je lahůdkou pro mladé publikum i pro milovníky chytrých žánrových filmů.

SYNOPSE:

První láska je ten nejkrásnější i nejděsivější přízrak.

Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé. Vzniká mezi nimi nerovnocenný vztah, který nejasně balancuje mezi romantikou a manipulací. Na břehu jezera, které je opředeno duchařskými legendami, prožívá Bastien prázdniny, které nenápadně změní všechno, co znal. Kluk přestává být klukem, hra přestává být hrou. Dětství se mění v jeden
z mnoha přízraků.

Debut známé quebecké herečky Charlotte Le Bon je stylovou delikatesou, která v sobě obratně spojuje romantickou komedii o dospívání a mysteriózní drama o místě, na kterém se z lidí stávají duchové.

falcone lake

O REŽISÉRCE:

Charlotte Le Bon (1986) je quebecká herečka a umělkyně, která se do povědomí vepsala i jako moderátorka a modelka. Před moly a televizními obrazovkami dala však záhy přednost filmu. Objevila se třeba ve snímcích Yves Saint Lauren, Pěna dní, Muž na laně nebo Anthropoid. Její režijní debut Falcon Lake udivuje nejen skvělým vedením hercům, ale i stylovou suverenitou, která dokáže obsáhnout romantickou lehkost a tíživé hororové elementy. Falcon Lake si tak po právu odbyl premiéru v prestižní canneské sekci Quinzaine des réalisateurs a získal například významnou francouzskou cenu Prix Louis-Delluc pro nejlepší debut roku.

NAPSALI O FILMU:

„Výjimečně suverénní režie debutového filmu“
Variety
„Odvážný, strašidelný příběh o dospívání“
The Playlist
„Okouzlující, stylové, sladce děsivé“
Variety
„Jemný a dojemný portrét první lásky“
Screen

Původní název: Falcon Lake / Rok výroby: 2022 / Režie: Charlotte Le Bon /
Scénář: Charlotte Le Bon / Země: Kanada / Kamera: Kristof Brandl / Střih: Julie Lena / Hudba: Shida Shahabi / Přístupnost: Od 12 let / Jazyk: Francouzsky / Stopáž: 100 min / Hrají:
Monia Chokri, Jeff Roop, Karine Gonthier-Hyndman, Joseph Engel, Anthony Therrien, Sara Montpetit a další / Žánr: Romantický, drama, mysteriózní / Premiéra: 27. 4. 2023

OCENĚNÍ
Quinzaine des réalisateurs, Cannes 2022
Prix Louis-Delluc, nejlepší debut roku 2022

Premiéra: 27. 4. 2023

Více informací:

www.artcam.cz
www.facebook.com/ArtcamFilms


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ježíš je mou největší srdcovkou, říká textař a libretista Michael Prostějovský

michael perex 1
I když je autorem textů k mnoha starším hitům, v posledních letech zazářil Michael Prostějovský především jako libretista světových muzikálů, které se v Česku hrají. Tím prvním byl Jesus Christ Superstar, ale přebásnil do češtin...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nevědomí: Sci-fi v mezích nostalgie

nevedomi 200Napjatě očekávaný snímek Josepha Kosinského dorazil do českých i světových kin. Není překvapením, že režisér filmu Tron: Legacy (2010) neopustil vědeckofantastický žánr. Dokonce jej obohatil původní tvorbou. Věd...


Literatura

Proč? Všechny odpovědi najdete v Silu

silo-200Sci-fi román Hugha Howeye „Silo“ před námi leží jako nezodpovězená otázka, a je také tak celý koncipován. Autor před čtenáře klade neustálá Proč, a když jej pořádně rozparádí, stejně logicky na ně odpovídá. Je to bichle, ale stojí za to ji číst.

<...

Divadlo

Sportu zdar a divadlu zvlášť! Slavná komedie z Dejvického divadla nebo perfektní Pavla Tomicová na Dramox.cz

dramox 200Komedie ze sportovního prostředí, které musíte vidět i bez sportovních předsevzetí! Divadelní platforma Dramox má skvělá sportovní představení – například skandální příběh známé atletky Koule, vyprávění věčně naštvaného správce stadionu Politika správ...

Film

The Artist: němý film roku 2012
ImageSnímek The Artist, který natočil francouzský režisér Michel Hazanavicius, má už v této chvíli na svém kontě tři Zlaté glóby a deset nominací na Oscara. Jakkoli výmluvné mohou oficiální vizitky být, nejdůležitějším f...