Mezinárodně oceňovaná loutková pohádka Malý Pán se dočká pokračování. V kinech se objeví v prosinci

Mezinárodně oceňovaná loutková pohádka Malý Pán se dočká pokračování. V kinech se objeví v prosinci

Tisk

maly pan 200Oblíbený loutkový film na motivy úspěšné knihy Velká cesta Malého Pána od Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha se v letošním roce dočká pokračování. První díl sklízel ocenění na českých i zahraničních festivalech. Snímek o dalších dobrodružstvích Malého Pána vzniká opět výjimečným způsobem loutkové akce zachycené na kameru ve skutečných exteriérech.

 

Režie se znovu ujal Radek Beran, za kameru se postavil Jan Baset Střítežský, který je čerstvým držitelem Českého lva. Samotné natáčení skončilo v polovině dubna. V následujících měsících budou tvůrci mimo jiné pracovat na natáčení hlasů, které loutkovým hrdinům opět propůjčí přední čeští herci, mezi nimiž budou například Saša Rašilov, Bára Poláková, Pavel Liška, Miroslav Táborský nebo Miroslav Krobot. O hudební doprovod se postará Milan Cais z Tata Bojs.

Premiéra pokračování Malého Pána se uskuteční 7. prosince 2023.

maly pan1

Nová dobrodružství Malého Pána vychází z postav i prostředí prvního dílu, ve kterém ústřední hrdina podvědomě hledal cestu ze samoty a nakonec našel přátelství. „Film chce ukázat sílu rodinného pouta a vyzdvihnout roli nezištného, čistého dětského pohledu na svět. Ve vizuální podobě bude opět sázet na jedinečnost spojení přírodního světa se silným výtvarným pojetím výpravy filmu. Pro nás autory je zároveň velkou výzvou utkat silný příběh na poměrně malém půdorysu postav tak, aby vznikl poutavý rodinný film,“ popisuje režisér Radek Beran.

Druhý díl napínavé rodinné pohádky Malý Pán navazuje na tradici českého a slovenského loutkářství, které je zapsáno na reprezentativním seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Autorem loutek je stejně jako u prvotiny výtvarník František A. Skála, který stvořil fantaskní mikrosvět filmu s obdivuhodnou invencí i péčí o detaily. Scénář připravili Lumír Tuček a Radek Beran, který se ujal i režie.

První přípravy pokračování Malého Pána se začaly psát již v roce 2015 po premiéře prvního dílu. „Myšlenka volného pokračování filmu Malý Pán začala vznikat již před osmi lety, za tu dobu ušel svět i Malý Pán velkou cestu. Jsme velice rádi, že se nám podařilo po všech překážkách dát film dohromady a věříme, že bude zlatým hřebem letošní filmové nabídky,“ popisuje producent Jakub Červenka ze společnosti Bedna Films.

maly pan2

Samotné natáčení se uskutečnilo během března a dubna letošního roku. „V březnu se točilo v interiérech, v dubnu se pak loutkové filmové hvězdy přesunuly do exteriérů nedaleko Prahy, kde štáb obsadil les, louku a lom. Stejně jako první díl, i pokračování vzniká jedinečnou technikou, kdy filmová kamera zachytává skutečnou loutkovou akci,“ přibližuje natáčení producent Jakub Červenka a se smíchem dodává: „Je to vlastně jako běžné natáčení, jen v menším měřítku a herci jsou trochu dřeva.“ Poslední klapka padla v pátek 14. dubna. Nyní tvůrce čekají postprodukční práce.

Loutky promluví hlasy známých českých herců za doprovodu hudby Milana Caise

V průběhu června loutkové postavičky ožijí hlasy plejády předních českých herců. Hlavní aktéry namluví Saša Rašilov, Bára Poláková, Pavel Liška, Miroslav Táborský a Miroslav Krobot. Atmosféru podtrhne hudební podkres od Milana Caise z Tata Bojs.

Producentem snímku je Jakub Červenka z Bedna films, koproducentem Česká televize. Snímek podpořil Státní fond české kinematografie. O distribuci se postará Bonton film. Slavnostní premiéra rodinného loutkového filmu o nových dobrodružstvích Malého Pána se uskuteční 7. prosince 2023.

maly pan3


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Celosvětový úspěch Fifty Shades stvořil jednoznačně internet“

Tychtl Petr 200Nejúspěšnější knižní série posledních let, romanticko-erotická trilogie Fifty Shades od E L James, se dočkala pokračování. Po Padesáti odstínech šedi, Padesáti odstínech temnoty a Padesáti odstínech svobody získalo nakladatelství XYZ práva...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Do kin přichází francouzské drama Pokoj zázraků

Pokoj zázrakůKoncem roku byste si neměli nechat ujít filmovou novinku s názvem Pokoj zázraků, která se na plátna českých kin dostane 28. prosince. Tento původem francouzský snímek, plný emocí a osudových momentů, vás pohltí svým vyprávěním o nezlomné síle mateřské lásky. Pokoj záz...


Literatura

Pro nejmenší jsou tady nová okénková leporela

jedeme-na-vylet 200V nakladatelství Presco Group pod značkou Ella a Max se objevila nová edice čítající zatím dvě leporela Jedeme na farmu a Jedeme na výlet.

...

Divadlo

Slovácké divadlo uvede brilantní komedii Dealer´s Choice

Dealers Choice 200Nový rok začal před pár dny a Slovácké divadlo už hlásí první premiéru. Představí ji v sobotu 14. ledna a jedná se o brilantní komedii Patricka Marbera Dealer´s Choice, která se s obrovskými úspěchy uvádí po celém světě.

...

Film

Vyšly vybrané texty filmové kritičky Galiny Kopaněvové

Spatrit-a-napsatHned úvodem by rád vyjasnil: Galina Kopaněvová (1931-2012) není Ruska, narodila se v Kolíně české matce (byť v Rusku narozené) a ruskému emigrantu, takže by měla být psána právě takto (a sama se tak skutečně podepisovala). Pr...