Rozkvetlá pole: modrá záplava chrpy polní

Rozkvetlá pole: modrá záplava chrpy polní

Tisk

chrpa K21Na české louky a pole se vrací chrpa, která bývala dříve jejich přirozenou součástí. Něžné kvítky dokáží vytvořit modou záplavu, viditelnou už z dálky. Pojďte se se mnou brouzdat mezi obilím, čeká na vás i jedno překvapení.


Chrpa polní (Centaurea cyanus) je mezi zemědělci považována za plevel a proto ji nemají příliš v lásce. Rostliny kvetou od června do srpna. Na rostlině se vytváří asi 700 až 1 600 nažek (statná rostlina může dát až 6 500 nažek), které po uzrání dobře klíčí z hloubky 2 – 3 cm. Nažky jsou v půdě životné 3 – 5 let, v suchu až 10 let. Klíční rostliny se objevují v březnu až květnu a rovněž na podzim. Ochmýřené nažky jsou rozšiřovány do nejbližšího okolí, může se šířit i osivem.

chrpa2 K21

Chrpa jako léčivka
Odvar ze sušených květů chrpy polní je vhodný na obklady pro unavené oči. Lze jej použít i při zánětech očních spojivek. Odvar z chrpy má desinfekční účinek, působí silně močopudně.

chrpa3 K21

Chrpa na zahrádce
Modře zářící chrpy můžeme často vidět na polích a lukách, avšak proč je nemít i jako ozdobu našich zahrad. Dají se pěstovat jako letničky i jako trvalky, letničky jsou oproti trvalkám menší a rozrůstají se pomaleji. Jelikož je chrpa velmi nenáročná, dokáže ji vypěstovat i úplný začátečník. K růstu jí postačí slunné či polostinné stanoviště a propustná půda s dostatkem živin a vápníku. Díky šlechtitelům existuje široká škála jejích plnokvětých forem.

chrpa4 K21

Chrpa a včely
Chrpa polní je významnou medonosnou rostlinou. Stejně jako včely však nesnáší herbicidy a hyne. I proto je skvělé, že v posledních letech zemědělci upouštějí od jejich používání. 

chrpa6 K21

Chrpa jako barvivo
Díky atraktivní modré barvě se květy přidávají do bylinných a čajových směsí, k obarvení některých léků a dříve se používaly k výrobě inkoustu. Využívány jsou i v kosmetickém průmyslu.

chrpa1 K21

Chrpa ve floristice
Květy si svou barvu zachovávají i po usušení, a tak je s oblibou využívají i floristé do sušených vazeb i čerstvých dekorací. 

chrpa venec

Překvapení mezi chrpami
Při loňských toulkách mezi poli mě potkalo malé dobrodružství. V jedné chvíli jsem periferně zahlédla pohyb, zaostřila jsem zrak a uviděla parohy. Mezi modrou záplavou odpočíval jelen a díky příznivému větru jsem od něj byla doslova pár kroků. Byl to zvláštní pocit, nechtěla jsem ho vyrušit a tak jsem doufala, že cvaknutí spouště fotoaparátu nebude příliš hlasité...vyšlo to! Přeji i vám krásné zážitky v přírodě.

chrpa5 K21

Foto: autorka článku
ukázka dekorace: www.facebook.com/ukvetulipoveho/ 

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ostravská babská kapela Kapriola vydala CD Rebellion, houslistka Dona Michelle i sólovou desku

Kapriola CD (2)

Na Moravě jsou hezké a muzikální holky. Známá ženská rocková kapela Kapriola v průběhu doby kovidové změnila své osazenstvo, natočila nové album Rebellion a hlavní protagonistka kapely Dona Michelle má ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Být Mengeleho dvojčaty

deti uvodkaDruhá světová válka – koncentrační tábor Osvětim-Březinka – „Anděl smrti“ doktor Josef Mengele, to jsou děsivé pojmy, o kterých jste už jistě slyšeli. O osvětimském vyhlazovacím táboře se v českém prostředí mluví spolu s terezínským ghettem asi n...

Z archivu...


Literatura

Shannarův meč se dočkal nového obalu

shannaruv mec 200Nakladatelství Omega znovu vydalo první díl série o Shannarově meči od amerického spisovatele Terryho Brookse. Připravte se na pořádnou jízdu s lidmi, elfy, trpaslíky či gnómy.

 

...

Divadlo

Zlínské divadlo čekají dvě kulturní neděle

 

divadlo zlin 200Městské divadlo Zlín má stále zavřeno, ale čekají je dvě neděle s divadlem, alespoň ve formě audio a online.

...

Film

Příběh kmotra se netýká jen jednoho konkrétního případu

200filmUž dříve čeští filmaři, inspirováni skutečnými událostmi, učinili protagonistou svých filmů zločince (připomenu aspoň Sametové vrahy a Kajínka), a přitom se zjevně pokoušeli čerpat z poetiky amerických thrillerů. Takže leckdy převáží výrazová expresivi...